Rămâi conectat

Curier Județean

ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț împlinește astăzi 65 de ani

Publicat

în

IPS AndreiÎPS Andrei, pe numele de mirean Ioan Andreicuț, s-a născut la 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Sălaj (interbelic), în prezent în județul Maramureș). Din martie 2011 ÎPS Andrei este mitropolit al Mitropoliei Clujului, Maramureşului și Sălajului.

Pe 25 februarie 1990 a devenit episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, iar ulterior episcop al episcopiei Alba Iulia, și în 1998 arhiepiscop de Alba Iulia, când eparhia a fost ridicată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Arhiepiscopie.

În calitate de episcop a înființat Editura Reîntregirea și o tipografie, a înființat și susținut un seminar teologic, o facultate de teologie (pentru care a construit un sediu modern) și un post bisericesc de radio. Este unul dintre primii episcopi ortodocși care au organizat activitatea socială a bisericii la nivel eparhial.

Elit - Gustul Desăvârșit

Între anii 1996 – 2008 a fost decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

O scurtă biografie:

Potrivit paginii oficiale a Mitropoliei Clujului, “după obţinerea licenţei în inginerie şi parcurgerea stagiului de şantier, tânărul inginer Ioan Andreicuţ era chemat să urmeze cariera universitară pentru a-i pregăti pe studenţi să devină ingineri. Având însă în suflet dorinţa de a-L cunoaşte pe Dumnezeu şi chemarea de a-L urma pe Mântuitorul Iisus Hristos pe care de mic Îl căuta prin prezenţa la Sfintele Slujbe, pelerinaje la mânăstiri, citirea cărţilor sfinte apoi prin traducerea unor cărţi de predici din limba franceză (în timpul în care aceste cărţi erau aproape inexistente în spaţiul nostru duhovnicesc), tânărul inginer Ioan Andreicuţ urmează şi cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar de la Sibiu, asumându-şi „sfintele nevoinţe ale desăvârşirii”, pentru a parcurge „anevoiosul urcuş duhovnicesc spre Înviere”.

Hirotonit în august 1978 preot celib de vrednicul de pomenire, Arhiepiscopul Teofil Herineanu al Clujului, şi numit preot paroh în Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Turda „Fabrici”, începe o vastă lucrare liturgică, pastorală, misionară şi culturală, dincolo de limita impusă prin deciziile autorităţii politice din acel timp. Dăruit bogat de Dumnezeu cu inteligenţă, credinţă, voinţă puternică şi cu înţelepciune, Părintele Ioan cucereşte inima păstoriţilor săi şi a multor credincioşi din împrejurimi şi de la mari distanţe, care veneau la Turda pentru a-i cere sfat şi ajutor.

De acum activitatea culturală şi duhovnicească începută pe şantier cu echipa de muncitori o continuă cu parohienii, mici şi mari, pentru care devine un adevărat părinte duhovnicesc. Fără a ţine seama de opreliştile regimului de atunci, tânărul paroh de pe „Armata Roşie”, pe lângă serviciile religioase acceptate de regim (Sf. Liturghie, Sf. Taine, Sf. Ierurgii), părintele Ioan îmbogăţeşte lucrarea sa pastorală şi misionară prin catehezele pentru copii şi tineri, prin pelerinajele la mânăstiri, prin lucrările de reamenajare a arhitecturii bisericii parohiale (dotarea ei cu cupola tradiţională).

De acum calităţile de „om al lui Dumnezeu” şi de „arhitect şi ctitor de suflete şi aşezăminte pentru eternitate” devin tot mai evidente, ca manifestare a unei harisme dăruite de Bunul Dumnezeu. Dacă înainte de anul 1990, vocaţia de „arhitect şi ctitor” de lăcaşuri sfinte nu putea fi împlinită, vocaţia părintelui Ioan Andreicuţ de „arhitect şi ctitor” de suflete se manifestă prin grija deosebită faţă de viaţa duhovnicească şi socială a păstoriţilor săi şi mai ales a tineretului. Sunt zeci şi zeci de tineri pe care i-a pregătit pentru întemeierea familiei şi care îi sunt recunoscători.

Din motive binecuvântate, în anul 1985 se transferă, cu binecuvântarea ierarhilor clujeni, în Eparhia de Alba-Iulia, unde îşi continuă activitatea liturgică pastorală şi misionară şi continuă studiile teologice obţinând titlul de „Doctor în teologie”, cu teza Spovedanie şi Duhovnicie, avându-i ca îndrumători pe marii noştri teologi Dumitru Stăniloae şi Constantin Galeriu.

Ajuns prin chemare divină vicar eparhial, Episcop-vicar şi Chiriarh la Alba Iulia, în condiţiile de după schimbarea regimului politic, lucrarea sa de „arhitect şi ctitor” cunoaşte un mare avânt: cuvântul său rostit şi scris modelează sufletele credincioşilor şi însufleţeşte viaţa noilor instituţii înfiinţate în eparhie:

–  biserici parohiale;

–  Facultatea de Teologie din Alba Iulia;

–   Seminarul Teologic „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia;

–   Postul de Radio „Reîntregirea”

–   Tipografia eparhială;

– peste 60 de aşezăminte de asistenţă socială sau medico-socială destinate persoanelor defavorizate, arătând că filantropia, grija faţă de omul suferind, face parte din fiinţa şi lucrarea Bisericii;

–  peste 40 de mânăstiri noi ctitorite în Eparhia Alba-Iuliei.

Chemat prin Pronia cerească pe scaunul eparhial al Clujului ca Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, continuă lucrarea vrednicilor săi înaintaşi în scaunul chiriarhal, şi mai ales a vrednicului de pomenire, Mitropolitul Bartolomeu, adăugând noi împliniri lucrării mărturisitoare a Bisericii Ortodoxe în vremurile pe care le trăim:

–  activarea catehezei în cadrul vecerniilor din duminici şi sărbători;

–  dinamizarea activităţii postului de Radio şi a Editurii „Renaşterea”;

–  înfiinţarea multor noi parohii;

–  finalizarea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca;

–    susţinerea activităţii proiectelor de asistenţă socială din cadrul Asociaţiei Filantropice Medical Creştine „Christiana” filiala Cluj şi a nou înfiinţatei Asociaţii „Filantropia”;

– ctitorirea şi sfinţirea noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca „Episcopul Nicolae Ivan”

– înfiinţarea Centrelor de Tineret din Sângiorz-Băi, Câmpeneşti, Săcuieu şi, în perspectivă, Colibiţa;

–  în perspectivă apropiată, Căminele de Bătrâni de la Baciu-Popeşti, Făget-Cluj şi Livada, Bistriţa-Năsăud;

– organizarea şi deschiderea Muzeului de Artă Religioasă din subsolul Catedralei Mitropolitane;

– nemaiîntâlnita activitate cu tinerii antrenaţi în activităţile religioase şi culturale la nivelul parohiilor, al protopopiatelor al eparhiei şi al mitropoliei;

– activitatea de dascăl de teologie şi spiritualitate pentru studenţii Facultăţii de Teologie, la nivel de licenţă, master şi doctorat;

–  colaborarea şi implicarea în activitatea instituţiilor culturale şi de învăţământ din cuprinsul Eparhiei şi multe alte activităţi îl definesc pe Arhiepiscopul şi Mitropolitul nostru Andrei ca „arhitect şi ctitor de suflete şi aşezăminte pentru veşnicie”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, prezenți la BSDA 2022: Expoziţia internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi private

Publicat

în

FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, prezenți la BSDA 2022: Expoziţia internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi private

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au participat la cea de-a opta ediţie a „Expoziţiei internaţionale dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private – BSDA 2022”. Expoziția s-a desfășurat în perioada 18-20 mai la Complexul expozițional ROMAERO S.A. din București și a reunit peste 400 de firme de prestigiu din țară și străinătate, din 33 de țări, fiind cel mai mare eveniment de acest gen din estul Europei.

Citește și: Produsele Fabricii de Arme de la Cugir, prezente la o expoziție internațională de apărare. Mesajul secretarului de stat Horațiu Clepan

Participanții au prezentat echipamente și capabilități militare, precum și ultimele tendințe și soluții tehnice obținute de cercetarea științifică în domeniul securității și apărării.

Elit - Gustul Desăvârșit

La finalul vizitei, elevii militari s-au declarat încântați de expoziția de tehnică militară dar și de întâlnirea cu militari români și străini, prezenți la eveniment.

„Astăzi a fost o zi cu adevărat specială pentru noi, elevii militari. A fost primul eveniment de o asemenea anvergură la care am participat. Am avut oportunitatea de a conversa cu militari străini, americani și polonezi, și de a admira tehnica militară din toate categoriile de forțe. Punctele centrale au fost, fără îndoială, aeronavele de transport, elicopterele și autovehiculele expuse pe platforma exterioară. De asemenea, am povestit cu studenții academiilor militare care ne-au oferit informații ce ne vor ajuta în alegerea carierei. Mă bucur mult că am avut ocazia de a fi prezentă la BSDA 2022 și sper ca în viitor să mai particip la astfel de evenimente”, a mărturisit eleva sergent Maria Noja.

„Vizita pe care am făcut-o la evenimentul BSDA ne-a oferit oportunitatea, nouă, elevilor din primii doi ani de studiu, să ne îmbogățim cunoștințele în ceea ce privește tehnica militară și să observăm cu atenție fiecare detaliu al aparatelor de zbor, autovehiculelor militare și echipamentelor militare românești și internaționale care au fost prezentate. Pentru ultimii doi ani de studiu, această vizită a reprezentat o ocazie perfectă pentru a obține informații despre alegerea unei cariere în Armata României, vizită în cadrul căreia aceștia au reușit să vorbească cu militarii români și americani, care le-au dezvăluit o mulțime de informații despre nenumăratele opțiuni care le sunt puse la dispoziție în carieră militară. În același timp, această experiență a reprezentat pentru noi un moment bine meritat de relaxare în cadrul căruia am primit informații despre funcționarea roboților, armelor, aparatelor de zbor, autovehiculelor și auto-blindatelor militare, echipamentelor militare, dar nu în ultimul rând am avut deosebita plăcere de a le încerca în realitatea virtuală, în simulatoarele puse la dispoziție de către reprezentanții categoriilor de forțe”, a spus elevul fruntaș Ionuț Colcer.

„Am plecat în această experiență cu gândul să căutăm și să aflăm diferite informații care să ne ajute în orientarea în carieră, dar și să cunoaștem lucruri noi despre forțele armate. Am acumulat un bagaj mare de noi informații legate de tehnica militară dar și despre viața de militar. Am purtat discuții cu militari români și străini, care ne-au oferit sfaturi și ne-au surprins în mod plăcut, fiind foarte amabili și respectuoși cu noi. Am primit răspunsuri la toate întrebările pe care le aveam. A fost o experiență minunată”, au mărturisit elevele caporal Denisa Frunză și Denisa Costa.
„A fost o experiență foarte plăcută, am văzut multe lucruri impresionante care m-au fascinat extrem de mult. Am întâlnit militari români experimentați, care ne-au prezentat minunata expoziție. Am stat de vorbă cu militarii americani și cu cei polonezi, aceștia explicându-mi multe lucruri despre tehnica lor militară. Sper să am ocazia să merg și la următoarea ediție a expoziției”, a spus elevul fruntaș Andrei Palagi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Plic ilustrat emis de Asociația Filateliștilor Alba în 1981: Prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga”. Exponatul lunii mai la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş

Publicat

în

Plic ilustrat emis de Asociația Filateliștilor Alba în 1981: Prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga”. Exponatul lunii la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş

Exponatul lunii mai 2022, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, este un plic ilustrat emis de Asociaţia Filateliştilor din România, Filiala Alba, în anul 1981, cu ocazia primei ediții a Festivalului „Lucian Blaga”, un eveniment important pentru viaţa culturală a României la începutul anilor ’80.

Cu toate că şi emisiunile filatelice au servit regimului comunist drept instrumente de propagandă, Asociaţia Filateliştilor din România şi Poşta Română au reuşit să emită constant mărci poştale sau plicuri ilustrate, cu ocazia unor evenimente importante sau pentru a celebra diferite personalităţi ale culturii şi ştiinţei. Dacă în primii ani ai regimului comunist au fost omagiaţi, în special, scriitori şi poeţi ruşi, precum A. S. Puşkin (1949) şi N. V. Gogol (1952) , au urmat şi cei români, în 1952 fiind emise mărci poştale cu ocazia centenarului naşterii lui Ioan Luca Caragiale. Acestora li s-au adăugat, mai târziu, alte astfel de emisiuni filatelice, precum cele din 1956, prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la nașterea lui George Enescu și a 125 de ani de la cea a lui Theodor Aman. După 1965, personalităţile ştiinţei și culturii sovietice au mai fost omagiate doar ocazional, iar dintre cele autohtone, s-au bucurat de această onoare Ștefan Luchian, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Panait Istrati, Mihail Sadoveanu, dar și alții.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest context, în anul 1981, Asociaţia Filateliştilor din România, Filiala Alba, a emis într-un tiraj restrâns un plic ilustrat, prin care marca organizarea la Sebeş a primei ediţii a Festivalului de Poezie „Lucian Blaga”. În patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș se păstrează un exemplar al acestei emisiuni filatelice, pe care îl propunem publicului ca exponat al luni mai.

Citește și: FOTO| Biroul unde scriitorul Lucian Blaga și-a scris cele mai importante opere ar putea RĂMÂNE în inima comunității sale: Primăria Sebeș vrea sa îl cumpere de la familia sa pentru 10 000 de euro

Plicul ilustrat poartă ca imagine principală portretul lui Lucian Blaga, desenat, redat cu cerneală tipografică de culoare albastru închis, pe un fundal alb, reprezentat de hârtia plicului. Chipul poetului este încadrat într-un medalion de culoare roşie, decorat cu motive vegetale. Sub medalion, pe o panglică, este redat autograful acestuia, iar dedesubt este precizat evenimentul căruia i-a fost dedicată emisiunea filatelică, «FESTIVALUL DE POEZIE / „LUCIAN BLAGA”». Partea superioară a medalionului este flancată de anii naşterii şi morţii poetului, „1895″ şi „1961″.

Plicul a fost obliterat cu o ştampilă specială dedicată festivalului de la Sebeş, aplicată în partea superioară, suprapunând parţial timbrul. În amprenta acesteia, imprimată cu cerneală tipografică neagră, în partea centrală se distinge portretul lui Lucian Blaga, încadrat de textele „FESTIVALUL DE POEZIE” şi „2575 – SEBEŞ – ALBA”, dispuse în partea superioară şi, respectiv, inferioară a ştampilei, urmărind conturul circular al acesteia. În partea stângă, pe două rânduri, este consemnată data începerii evenimentului, „15-05 / 1981″, iar în dreapta, ieşind parţial din chenarul ştampilei, este redată schematic o carte pe care este imprimat textul «„Lucian Blaga” Ediţia I». Plicul este francat cu o marcă de 55 de bani, datând din anul 1970, purtând, în partea superioară, înscrisul „ANUL INTERNAŢIONAL AL EDUCAŢIEI 1970″.

Emisiunea filatelică dedicată Festivalului Interjudețean de Poezie „Lucian Blaga”, cum se numea manifestarea în anii ’80, a fost urmată şi de altele, edițiile următoare bucurându-se, la rândul lor, de atenţia şi de aprecierea filateliştilor din judeţul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Publicat

în

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Pentru îmbunătățirea serviciului de transport public oferit cetățenilor, Primăria Municipiului Sebeș a depus un proiect important prin care solicită o finanțare nerambursabilă europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență,Componenta 10 – Fondul Local, în valoare de 20.643.588,59 lei, echivalentul a 4.193.550 euro.

Numărul de mijloace de transport care urmează a fi achiziționate este de 9 autobuze din gama celor nepoluante, cu lungimea de 10 metri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vor fi realizate un număr de 9 stații de încărcare lentă (câte una pentru fiecare vehicul) și 3 stații de încărcare rapidă (1 stație pentru 3 autobuze).

În anul 2020, în Municipiul Sebeș, au fost înregistrate 11.596 autoturisme, reprezentând un indice de motorizare de 355 autoturisme la 1000 de locuitori, valoare cu 3% mai mare decât valoarea medie județeană și cu 8% mai mare decât valoarea medie națională. Utilizarea acestor autovehicule poate fi diminuată prin realizarea de investiții în transportul public, astfel încât acesta să devină mai atractiv și mai accesibil.

Electrificarea autobuzelor este o cale promițătoare de a reduce amprenta de carbon datorată transportului public, având în vedere că mijloacele de transport în comun bazate pe sisteme de propulsie electrice sunt capabile să rezolve provocările transportului public. Efectele pozitive privind impactul asupra mediului (reducerea zgomotului, reducerea poluării atmosferice) vor fi resimțite de toți locuitorii municipiului.

Mijloacele de transport achiziționate în cadrul cererii de finanțare vor fi puse la dispoziția operatorului de transport căruia îi va fi delegat contractul de servicii întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007. Acestea vor opera pe traseele care asigură transportul urban și legătura dintre centrul urban Sebeș și localitățile aparținătoare Răhău, Petrești și Lancrăm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare