Rămâi conectat

Curier Județean

IPJ Alba: Activități pentru siguranța minorilor în mediul online desfășurate la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

IPJ Alba: Activități pentru siguranța minorilor în mediul online desfășurate la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia

Siguranța în mediul online a fost tema discuțiilor purtate de polițiști cu adolescenții care învață la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia. Activitățile au fost organizate cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet, care în acest an este sărbătorită în data de 8 februarie.

Ieri, 9 februarie 2022, poliţiştii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Alba, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane Alba – Centrul Regional de Prevenire a Traficului de Persoane Alba, s-au întâlnit cu elevii Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia și au discutat despre pericolele navigării pe internet și importanța respectării unor reguli minime de siguranță.

Plecând de la deviza „Împreună facem internetul mai bun!”, elevii au vizionat filme educative și au participat la discuții despre riscurile care pot apărea în mediul online. Cu această ocazie, polițiștii i-au ajutat să înțeleagă consecințele unor situații de abuz sau agresiune (furtul de date personale, expunerea la materiale cu conținut dăunător/ofensator, cyberbullying, fraude informatice, pornografia infantilă etc.) și le-au transmis recomandări pentru navigarea în siguranța pe internet, astfel încât să fie prevenită implicarea lor în infracțiuni.

Tinerii au înțeles că în spatele unui profil prietenos se pot ascunde persoane care întind capcane și că nu este bine să-și facă publice informațiile personale sau să accepte întâlniri cu persoane cunoscute în mediul virtual.

Întâlnirile au fost organizate pentru marcarea Zilei Siguranţei pe Internet, care, în acest an, a fost sărbătorită, la data de 8 februarie.

Începând cu anul 2004, în luna februarie este aniversată Ziua Siguranţei pe Internet, care are ca scop promovarea utilizării, într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei online şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenți.

Informații suplimentare:

Studiul „Siguranța copiilor în mediul online”, efectuat de specialiștii Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române arată că 54% dintre copii intervievați își petrec timpul cu jocuri online împreună cu alte persoane, 46% afirmând că joacă astfel de jocuri și singuri.

Băieții sunt mult mai interesați decât fetele de jocurile online, pe care le pot juca împreună cu alte persoane (67% față de 42%), precum și de jocurile online pe care le pot juca singuri (58% față de 39%).

Dintre copiii chestionați, 24% au afirmat că, de când utilizează internetul, s-au aflat în situația de a li se fi spart contul de pe rețelele de socializare, e-mail sau joc online. Băieții cu vârste mai mari de 14 ani și cei din mediul urban au fost în mai mare măsură victime ale spargerilor de conturi, comparativ cu celelalte categorii de respondenți.

Totodată, în privința cunoașterii riscurilor din mediul online, 89,4% dintre respondenți au considerat că sunt suficient de bine informați în legătură cu riscurile de pe internet, aproximativ același grad de încredere fiind resimțit atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Totuși, studiul arată că vârsta prea mică și naivitatea asociată acesteia, lipsa supravegherii din partea părinților, cunoștințele scăzute în ceea ce privește utilizarea internetului și riscurile aferente, atât ale minorilor, cât și ale părinților, care nu știu ce să urmărească și cum să își supravegheze copiii, sunt factorii care favorizează victimizarea minorilor în sfera infracțiunilor din mediul online.

Această situație, împreună cu presiunile sociale și curiozitatea specifică vârstei, precum și accesarea facilă a serviciilor digitale, sunt elemente care cresc riscul de victimizare a copiilor pe internet.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU în satul Silivaș, din comuna Hopârta: Un utilaj agricol a luat foc

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU în satul Silivaș, din comuna Hopârta: Un utilaj agricol a luat foc Un incendiu a izbucnit la un utilaj agricol din satul Silivaș, comuna Hopârta. Au intervenit pompierii din Aiud. Citește și: INCENDIU de vegetație uscată la Băgău: Intervin pompierii din Aiud cu o autospecială Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea