Rămâi conectat

Ştirea zilei

IPEC Alba Iulia, lider mondial în producția de veselă menaj, a împlinit 30 de ani de inovare, eficiență și excelență în afaceri

Ziarul Unirea

Publicat

în

IPEC Alba Iulia, lider mondial în producția de veselă menaj, a împlinit 30 de ani de inovare, eficiență și excelență în afaceri

”La mulți ani!” pentru una dintre firmele mari care fac din Alba Iulia nu doar un oraș de interes turistic, ci și de interes economic. E un mit urban acela că Alba Iulia nu are industrie, că nu are firme puternice, că nu oferă perspective de angajare și dezvoltare profesională. E un mit care s-a perpetuat pentru că firmele respective s-au dezvoltat organic, odată cu orașul, dar, mai ales pentru că managerii lor au preferat să tacă și să facă.

IPEC SA a împlinit 30 de ani. Lider mondial în producția de veselă menaj, IPEC SA a pornit la drum la 1 Decembrie 1990. În timp ce la Alba Iulia se sărbătorea pentru prima dată Ziua Națională a României, recent decretată ca fiind data Unirii Transilvaniei cu România, familia Covaciu nu avea timp de sărbătoare. Împinși de nevoie (multe destine s-au schimbat în acele vremuri imediat post-revoluționare), pe locul cireșilor din grădină, în acea zi, au turnat placa pentru primul lor spațiu de producție, o hală (mai degrabă o baracă din tablă) de 80 mp.

Au dotat-o cu un cuptor manufacturat de Cristian Covaciu și au început producția. Cuptorul s-a crăpat la prima ardere. Dar perseverența, îndârjirea și priceperea l-au reconstruit și l-au reumplut cu bibelouri și obiecte decorative, aceasta fiind atunci căutate pe piață. De data aceasta a funcționat. Și iar, și iar, atât de bine încât în doar cinci ani au început construcția primei hale industriale inaugurată în 1996, anul în care au renunțat la producția de bibelouri și au trecut la producția de ceramică de menaj, anul în care a început și colaborarea cu concernul IKEA, care este și în prezent clientul cu cel mai mare volum contractat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Firma a continuat să se dezvolte, a urmat a doua hală industrială, a treia, a patra, a cincea și a șasea, 32.800 de mp. Toate cifrele prin care se evaluează soliditatea, fiabilitatea, adaptarea la piață a unei firme au crescut:

*vânzările au crescut de la 0,0008 milioane de euro în 2002 la aproximativ 30 de milioane de euro în 2020;

*Numărul angajaților de la 4 în 1991 la 700 în 2020 (și încă se caută oameni harnici, dornici să-și facă o carieră);

*Producția a crescut de la 6 milioane de bucăți în 2002 la peste 1 la sută din producția mondială în 2020;

*Clienții IPEC nu mai sunt doar în Alba Iulia, eventual România ca în 1991, ci sunt în 52 de țări pe toate continentele permanent locuite.

„Satisfacție, asta simt la 30 de ani de când am pornit pe acest drum, spune cu îndreptățire Elena Covaciu. A fost un drum greu, dar plin de satifacții. În 1990 am fost nevoită să plec de la Porțelanul și a trebuit să-mi iau, cum se spune, inima în dinți. Împreună cu familia am pornit pe un drum nou, pe cont propriu. La aniversarea a 30 de ani, le mulțumesc tuturor angajaților, clienților, partenerilor și colaboratorilor, pentru că au contribuit la împlinirea visului nostru”.

Atuul IPEC? Inovația! În anul 2000 la IPEC a fost instalați primii șase roboți second hand. Consumau energie cu toptanul, fiind mai costisitori decât un muncitor, și mulți au râs considerându-i o aventură inginerească, un moft. S-a dovedit a fi viziune! Acum IPEC are peste 300 de roboți și „moftul” și-a arătat valoarea economică permițând firmei să facă volume mari la costuri reduse și să investească în cercetare (peste 2000 de rețete proprii de masă ceramică și glazuri într-un singur an!) și oameni.

În ciuda credinței generale că robotizarea lasă oamenii fără loc de muncă, la IPEC nevoia de oameni este continuă și numărul angajaților a crescut odată cu numărul roboților de la 375 de persoane în 2005, de exemplu, la 700 acum. Rezultat al cercetării, IPEC a pus la punct chiar zilele acestea o tehnologie nouă la nivel mondial care permite presarea unei cești cu toartă cu tot (tehnologia clasică presupune lipirea toartelor) și tot aici s-a aplicat pentru prima dată industrial tehnologia de imprimare digitală pe produse. IPEC poate produce și chiuvete! Da, e și asta o noutate la nivel mondial pentru că le produce prin presare izostatică, același proces tehnologic prin care produce ceramica menaj.

„Ce înseamnă IPEC pentru mine, acum la 30 de ani? Normalitate! De 30 de ani ne străduim să fim cei mai buni. Să dezvoltăm tehnologii noi care să ne plaseze cu câțiva ani înaintea concurenței în privința proceselor tehnologice. Lumea se schimbă foarte repede, iar cea mai bună modalitate de a fi în pas cu tehnologia este să fii chiar tu cel care o dezvoltă, explică Cristian Covaciu, directorul general al IPEC.

„Și care sunt din perspectiva asta obiectivele de viitor?” „Am ambiția ca până în 2025 să finalizăm automatizarea, să nu mai pună omul mâna pe produs!” Și adăugăm: înființarea unui sistem de producere a energiei din surse verzi, extinderea capacităților de producție, crearea unui sistem de livrare a pieselor de schimb prin intermediul dronelor în interiorul IPEC, construcția unei fabrici de cești care să utilizeze 2 tehnologii unice în lume dezvoltate de IPEC, obținerea titlului de angajator de top în Europa, etc.
IPEC este și un jucător social, dincolo de locurile de muncă create.

A fost sponsor principal al echipei de elevi – XEO – a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, câștigători ai premiului național de robotică și reprezentantă a României la competiția mondială de robotică din SUA 2019, este membru fondator al învățământului dual în Alba Iulia – Școala profesională germană Alba, derulează împreună cu Univesitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia proiectul „Stagii integrate de practică și consiliere pentru absolvenții competitivi pe piața muncii”.

Chiar în aceste zile la Spitalul Județean de Urgență Alba au fost instalate trei ventilatoare, donație din partea IPEC. „Vrem să sprijinim comunitatea, vrem să ne implicăm în societate pentru că rolul social al unei companii este foarte important. Noi credem că o comunitate sănătoasă este un mediu sănătos pentru afaceri. Este o simbioză, dacă vreți”, explică Cristian Covaciu un alt aspect al preocupărilor sale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cine nu-și plătește amenzile ar putea rămâne fără permis! Se pregătește modificarea legislației

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cine nu-și plătește amenzile ar putea rămâne fără permis! Se pregătește modificarea legislației

Ar putea fi o adevărată lovitură pentru conducătorii auto din România! Șoferii care nu-și plătesc amenzile ar putea rămâne, în curând, pietoni, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament.

Conform unui proiect de lege depus la Senat, șoferii care nu-și achită amenzile în 60 de zile riscă să rămână fără permisul de conducere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Practic, șoferii care sunt amendați sunt obligați să le achite în maximum două luni. În caz contrar, vor rămâne fără permisul de conducere până ce vor face dovada achitării amenzilor.

Ce susțin inițiatorii
„Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local. De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv”, susțin inițiatorii proiectului de lege, conform Antena3.ro.

Măsura suspendării permisului de conducere poate reprezenta şi „o formă de disciplinare a șoferilor, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere, raportat la populație, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morți la un milion de locuitori”.

Trebuie precizat că, pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, apoi promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Fenomen astronomic EXTREM de rar: Cinci planete se vor alinia într-un spectacol nemaiîntâlnit de 17 ani

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Fenomen astronomic EXTREM de rar: Cinci planete se vor alinia într-un spectacol nemaiîntâlnit de 17 ani

Cinci planete se vor alinia în dreptul Lunii într-un fenomen astronomic rar.

Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Uranus vor oferi un spectacol unic pe cerul nopţii în această seară după apusul Soarelui. Majoritatea planetelor vor putea fi vizibile cu ochiul liber, însă pentru Mercur şi Uranus va fi nevoie de un binoclu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fenomenul este comparat de către specialişti cu aranjarea perlelor pe un colier. O astfel de paradă a planetelor a fost observată şi în iunie anul trecut, pentru prima dată din 2004.

Alte alinieri planetare vor mai avea loc pe 11 aprilie şi pe 24 august 2023.

Pe 17 iunie 2023, va putea fi observată şi alinierea dintre planetele Mercur, Uranus, Jupiter, Neptun şi Saturn.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cazul crimei care a îngrozit Alba: Mama bebelușului ucis de tatăl său, dată dispărută, în 2020, la Arad

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cazul crimei care a îngrozit Alba: Mama bebelușului ucis de tatăl său, dată dispărută, în 2020, la Arad

Tânăra mamă a copilașului ucis în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, într-un apartament din municipiul Alba Iulia, chiar de către tatăl său a fost dată dispărută, în toamna anului 2020, fiind căutată de polițiștii arădeni.

Pentru găsirea C. I., soțul ei a făcut o postare pe rețelele de socializare. Acesta a declarat atunci că are doi copii minori împreună cu tânăra. La 1 noiembrie, C. i-a scris soțului ei pe Facebook, mesaj în care spunea că a plecat din vina lui, scrie Special Arad.

CITEȘTE ȘI: FOTO VIDEO| ȘOCANT: Un bărbat și un copilaș de doar un an găsiți SPÂNZURAȚI într-un apartament din Alba Iulia. Posibilă CRIMĂ urmată de SINUCIDERE

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit informațiilor jurnaliștilor de la Special Arad, polițiștii arădeni au dat de urma tinerei, aceasta declarându-le că nu a fost victima vreunei infracțiuni, însă nu s-a întors acasă, la Arad.

„În dimineața zilei de 29 octombrie, C.-G. I., de 23 de ani, a plecat de la domiciliul ei, de pe raza municipiului Arad și de atunci nu s-a mai întors. Semnalmente: înălţime 165 cm, aprox. 60 kg, constituţie atletică, faţă ovală, ten deschis, ochi căprui, păr șaten, lung. Când a fost văzută ultima data, tânăra purta pantaloni jeans de culoare închisă, geacă roșie și încălțăminte sport mov. Are asupra sa o poșetă de culoare închisă. Persoanele care dețin informații ce pot conduce la depistarea celei dispărute sunt rugate să apeleze serviciul unic de urgență 112 sau să se adreseze celei mai apropiate secții de poliție”, a fost anunțul pe care IPJ Arad l-a publicat în legătură cu dispariția femeii.

CITEȘTE ȘI:SCRISOAREA de ADIO lăsată de tatăl criminal din Alba cu câteva ore înainte de a-și ucide fiul și de a-și pune capăt zilelor: „Da, mi-am pierdut familia. Încă mai pot alege”

Mesajul de adio al tatălui

Bărbatul (Bogdan R.) i-a trimis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mamei copilului, fosta sa parteneră, o serie de mesaje, care au alertat-o. Copilul era la el, în weekend. Cei doi au fost împreună doi ani, iar din octombrie anul trecut, femeia ar fi plecat de la el.

Inițial, bărbatul a răspuns la telefon și a dat asigurări că fiul său este bine, fiind dispus să demonstreze acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află, iar ulterior nu a răspuns la telefon, și nici la ușa apartamentului situat într-un bloc de pe strada Livezii, din Alba Iulia, în care locuia cu chirie. Când, în final, polițiștii au intrat în locuință i-au găsit pe cei doi, copilul de 1 an și tatăl acestuia, spânzurați.

Bărbatul a lăsat pe o reţea de socializare un mesaj în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de faptul că un alt bărbat petrece mai mult timp decât el cu fiul său.

„Cine e bărbatul care împingea căruciorul băiatului meu? De ce nu am ştiut că i-ai dat o nouă figură paternă lui D.? Cum ai permis necunoscutului acesta să fie în aceeaşi casă cu bebeluşul meu? Ce ştii despre el? De ce îţi baţi joc de băiatul meu? Nu am fost eu un tată suficient de bun, cine e acest străin? V-am întrebat «ce planuri de viitor aveţi cu băiatul meu?» Şi nu aţi spus nimic. Eu ţin la familia mea, la băiatul meu, dar de ce te laşi manipulată de C. C.?”, a scris, printre alele, bărbatul de 27 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare