// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');
Festivalul Roman Apulum - 2019

„Ion Lăncrănjan – 90 de ani de la naștere”, eveniment la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Va fi prezent scriitorul Radu Theodoru

Scriitorul Radu Theodoru va fi prezent, luni, la Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, la evenimentul „Ion Lăncrănjan – 90 de ani de la naștere”,

La 13 august 1928 se năștea la Oarda de Sus, în județul Alba, prozatorul şi publicistul Ion Lăncrănjan, considerat „unul din cei mai importanți scriitori ce s-au afirmat în perioada de după război, o personalitate distinctă în peisajul literar al ultimelor decenii, o voce de neconfundat și o prezență care a suscitat cu fiecare nouă apariție a sa în librării vii și controversate discuții”, după cum afirmă criticul și istoricul literar Constantin Cubleșan.

Pentru a marca trecerea a 90 de ani de la nașterea marelui prozator, Consiliul Județean Alba prin Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și în parteneriat cu Fundația ,,Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și cu alte fundații și asociații cultural – patriotice din Alba Iulia va organiza în data de 13 august 2018, începând cu ora 11.00, la sala de lectură a bibliotecii, un medalion literar consacrat regretatului scriitor. Cu acest prilej va fi lansată și publicația Corespondențe literare – Ion Lăncrănjan, publicație a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba în care au fost adunate la un loc și redate publicului larg documente inedite, scrisori primite și alte înscrisuri aparținând lui Ion Lăncrănjan, azi aflate în colecția bibliofilului Ion C. Rogojanu.

Programul evenimentului va cuprinde: evocarea vieții și operei marelui prozator, prezentarea cărții Corespondențe culturale – Ion Lăncrănjan și a albumului Cordovanii redivivus ce cuprinde grafica originală a trilogiei Cordovanii, depuneri de flori la monumentul scriitorului de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, depuneri de flori la placa comemorativă de la Oarda de Sus. Evocarea personalității prozatorului Ion Lăncrănjan va fi făcută de scriitorul Ion Mărgineanu, care l-a cunoscut personal și care a realizat câteva importante lucrări referitoare la viața și opera domniei sale.

Ion Lăncrănjan s-a născut la 13 august 1928 în localitatea Oarda de Sus, atunci comună de sine stătătoare, azi cartier al municipiului Alba Iulia. A debutat editorial cu romanul Cordovanii pentru care a fost distins în 1964 cu Premiul de Stat și cu Premiul Uniunii Scriitorilor. Au urmat apoi volumele de proză Eclipsa de soare, Fragmentarium, Vuietul, Ploaia de la miezul nopții, Caloianul, Drumul câinelui, Suferința urmașilor, Fiul secetei, Vocația constructivă, Toaman fierbinte, Lostrița și Omul de sub munte. Activitatea s-a literară se întinde din anul debutului, 1963, și până în anul morții sale 1991. În paralele cu activitatea literară, Ion Lăncrănjan a avut o bogată activitate publicistică aducând sub lumina tiparului sute de articole.

La 4 martie 1991, Ion Lăncrănjan se stinge din viață, iar postum îi apar volumele Cum mor țăranii, Suburbiile vieții, parte a trilogiei Coridorul puterii, Melancolia țărânii, Rațiunea supremă și După sfințit – a treia zi.

Facebook