Rămâi conectat

Curier Județean

Investiţii Teritoriale Integrate în Apuseni şi Ţara Făgăraşului: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru devine autoritate de management pentru POR

Ziarul Unirea

Publicat

în

În urmă aprobării în 10.06.2020, de către Camera Deputaților, a proiectului de Lege privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru va avea două noi atribuții majore în procesul de dezvoltare a Regiunii Centru. Începând cu perioada de programare financiară 2021-2027, ADR Centru va fi Autoritate de Management pentru viitoarele fonduri europene derulate prin Programul Operațional Regional 2021-2027, fonduri care se vor investi în cele șase județe ce fac parte din Regiune: respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

În același timp, în cadrul Programului Național Pilot de Descentralizare, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitare ”Moții Țară de Piatră” și Microregiunea ”Țară Făgărașului” sunt numite organisme de implementare a Investițiilor Teritoriale Integrate (ÎȚi) pentru zona Munților Apuseni și Țară Făgărașului.

Conform Legii aprobate în 10.06.2020, Agențiile pentru Dezvoltare Regională organizate potrivit Legii nr.315/2004 privind dezvoltarea regională în România, instituite la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare ale României, începând cu perioada de programare 2021-2027, vor îndeplini funcția de Autoritate de Management pentru Programele Operaționale de Dezvoltare Regională, denumite în continuare Programe Operaționale Regionale, organizate la nivelul regiunilor.

Practic, procesul de descentralizare început în 2004 prin Legea 315 se va definitivă prin aprobarea acestei legi prin care regiunile din România vor avea un buget specific, alocat și gestionat la nivel regional, care se va investi în funcție de nevoile locale și județene, pentru o mai bună dezvoltare regională. Pentru regiunile din România, legea adoptată ieri duce la atingerea principiilor care au justificat constituirea lor, respectiv descentralizarea procesului de luare a deciziilor, de la nivelul central/guvernamental, spre cel al comunităților regionale; parteneriatul între toți actorii implicați în domeniul dezvoltării regionale. În plus, planificarea – procesul de utilizare a resurselor (prin programe și proiecte) în vederea atingerii unor obiective stabilite și cofinanțarea proiectelor – respectiv contribuția financiară a diverșilor actori implicați, vor duce la o mai bună și mai sigură realizare a programelor și proiectelor de dezvoltare regională.

”După cum au susținut și inițiatorii acestui proiect de lege, actul normativ aprobat este extrem de important pentru viitorul fondurilor europene. Apare acum certitudinea faptului că reprezentanții administrației publice locale și ceilalți beneficiari nu vor mai merge până la București pentru fonduri, eliminând astfel o etapă birocratică în derularea proiectelor. Vorbim de o șansă mai mare de dezvoltare a regiunilor printr-un buget alocat direct comunităților locale și județene, în funcție de nevoile rezultate în urmă întâlnirilor și discuțiilor cu cei ce pot solicită și obține resurse financiare pentru dezvoltare.

Experiență publică a ultimelor două decenii a dovedit că ADR-urile sunt mai apropiate de oameni, deoarece lucrează direct cu autoritățile publice locale, cu ONG-uri și cu sute și mii de firme private, motiv pentru care vom gestiona și fondurile alocate dezvoltării Munților Apuseni sau Țării Făgărașului. Suntem o instituție prezența în regiune, avem un parteneriat foarte larg și stabil regional, iar din 1999 am fost lângă cei ce au avut și au nevoie de noi. Suntem deschiși și sperăm să stabilim o comunicare și mai bună, astfel încât atragerea de fonduri europene la nivelul celor șase județe din regiunea noastră să fie și mai eficientă” a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Această lege vine că un răspuns la nevoia de simplificare și nevoia de a reduce sarcina administrativă, printr-o mai bună coordonare pentru funcția de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional. Pentru viitoarea perioada de programare financiară, 2021-2027, portofoliul de proiecte ce va susține dezvoltarea infrastructurii rutiere, a celei sociale, de sănătate, educațională, dar și a mediului privat, precum și dezvoltarea urbană a orașelor regiunii, vor fi gestionate mai eficient de ADR Centru, în Regiunea Centru. De asemenea, ghidurile solicitantului, dar și activitatea de implementare, monitorizare și plata a cheltuielilor din proiectele finanțate, vor fi coordonate de către Agențiile de Dezvoltare Regională ce vor propune și coordona câte un Program Operațional Regional personalizat la nevoile fiecărei regiuni.

Tot în actul normativ aprobat în 10 iunie 2020 de către forul decisiv – Camera Deputaților, se hotărăște pentru perioada de programare 2021-2027, inițierea unui Program Național Pilot de Descentralizare și desemnează ADR Centru în calitate de Autoritate de Management pentru coordonarea Investițiilor Teritoriale Integrate (ÎȚi) pentru zona Munților Apuseni și pentru un areal de la granița județelor Sibiu și Brașov.

Pentru prima dintre aceste zone, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Moții Țară de Piatră” va avea calitatea de organism de implementare, iar pentru celălalt areal acest rol va aparține Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ÎȚi Microregiunea ”Țară Făgărașului”. În baza acestei legi, Secretariatul General al Guvernului și Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de inițiatori, împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, vor demara demersurile legale necesare includerii zonelor că teritorii în care se aplică ÎȚi, cu finanțare din fonduri europene 2021-2027, în termen de 15 zile calendaristice de la publicarea legii în Monitorul Oficial al României. Pentru fiecare ÎȚi se va alocă o suma specifică, în baza unui calcul procentual în raport cu suprafață, numărul de localități și numărul de locuitori din județele aferente zonei.

În cadrul Programului Național Pilot de Descentralizare, Agenția de Dezvoltare Regională Centru va asigura managementul și implementarea pentru ÎȚi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Moții Țară de Piatră, inclusiv pentru teritoriile gestionate de Agențiile de Dezvoltare Regională Nord-Vest și Vest, precum și pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ÎȚi Microregiunea Țară Făgărașului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate Comercianții din Aiud au fost controlați de polițiștii care au dat amenzi de 41.000 de lei și au constatat mai multe nereguli. Citește și: 72 de șoferi testați pentru droguri sau alcool la volan în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea