Rămâi conectat

Economie

Investiții de peste 100 de milioane de euro în parcuri fotovoltaice în județul Alba, a unor firme cu zero angajați

Publicat

în

România, respectiv județul Alba, a devenit o zonă foarte atractivă pentru afacerile cu energie verde – solară. Astfel că mai multe societăți din Cluj-Napoca și Alba au demarat procedurile privind obţinerea autorizaţiilor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba pentru construirea mai multor parcuri fotovoltaice la Aiud (SC Apullum Solar SRL și Renerg Solar Project), la Teiuș (SC ECG Solar SRL şi SC Energon Power & Gas SRL),  la Roșia de Secaș (SC Alba 1 Energy SRL).

La Sebeș și Pianu de Jos investițiile se află deja într-o fază avansată. Proiectul SC GMC Transporti SRL de lângă Sebeş a obţinut avizul tehnic de racordare din partea Transelectrica (7 hectare de teren), iar la Pianu de Jos centrala fotovoltaică are deja contract de racordare semnat cu Transelectrica. Aici compania SIT Tehnologii Industriale SRL Sebeş va aloca circa 20 de milioane de euro pentru construcţia parcului.

La Aiud, vorbim în primul caz de parc fotovoltaic cu o putere de 7,7 MW pe o suprafață de 181.752 mp – Renerg Solar Project, care fiind situat în imediata vecinătate a unei rezervații naturale necesită și  avizul Administrației Natura 2000 Trascău. În cel de-al doilea proiect depus la APM este vorba despre o suprafață de77.700 mp (3,5 MW) – SC Apullum Solar SRL.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele două proiecte de la Teiuș prevăd aplasarea unor centrale fotovoltaice pe suprafeţe aflate în extravilanul localităţii de 869.400 metri pătraţi (45MW)- SC ECG Solar SRL, respectiv de 85.580 mp (3,5Mw) – SC Energon Power & Gas SRL. Doar la Teiuș valoarea investițiilor s-ar ridica la circa 70 de milioane de euro, bani proveniți din capitalul social al firmelor, credite bancare, metode proprii de obținere de finanțări.

La Roșia de Secaș, SC Alba 1 Energy SRL intenționează să construiască parcul fotovoltaic pe o suprafață de 58.500 de mp.

O parte dintre societățile care au depuse proiectele pentru avizul de mediu la APM Alba au în momentul de față zero angajați. Nu că ar reprezenta acest aspect vreo problemă în etapa actuală a investiției, însă avantajul pe care îl va avea județul nostru legat de crearea de locuri de muncă, este nesemnificativ. Viitoarele parcuri fotovoltaice, dacă se vor realiza, nu vor avea nevoie decât de câțiva angajați, toată activitatea fiind realizată cu ajutorul instalaţiilor tehnologice.

Consumatorii casnici sunt cei care plătesc ca firmele private să câștige din afacerile cu energie verde

Fiecare dintre noi plătim la factura la curent, două taxe suplimentare, pe lângă costul energiei consumate, respectiv o taxă de certificate verzi şi o contribuţie de cogenerare de înaltă eficienţă. În cazul certificatelor verzi este vorba despre o taxă pe care o plătim cu toţii pentru a-i susţine pe producătorii care deţin capacităţi de producere din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană sau solară, şi care sunt acreditaţi de ANRE. Acești producători acreditaţi beneficiază de un număr de certificate verzi, proporţional cu cantitatea de energie verde produsă. Alfel spuus, noi suntem cei care plătim pentru ca nişte firme private să câştige sume importante din producția de energie din surse regenerabile.

Graba mare a investitorilor privind construirea acestor parcuri fotovoltaice se datorează schimbărilor anunțate privind acordarea facilităților pe care Statul Român le oferă celor care produc energie electrică din surse regenerabile, respectiv certificatele verzi.

Potrivit transilvaniabusiness.ro, aceste certificate primite de la autoritățile române de producători pot fi ulterior valorificate printr-o bursă anume (cea de energie OPCOM), iar valoarea unuia este de minim 27 de euro și maxim 55 de euro, iar acum, certificatele se vând la suma maximă. Potrivit legislației, furnizorii de energie (precum Electrica sau E.On) sunt obligați să cumpere aceste certificate.

Legislația în domeniu urmează să fie modificată, iar pentru un MWh producătorii de energie din surse solare vor mai primi, pentru următorii 15 ani, ”doar” patru certificate verzi pentru fiecare MWh, în loc de șase ca și până acum. Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie (ANRE) noile reglementări ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Până în 2020, România şi-a asumat că 38 % din energia livrată consumatorilor finali va fi din surse regenerabile, în prezent aflându-ne la un procent puţin peste un sfert din cel asumat. Altfel spus, potenţialul pieţei este încă extrem de ridicat. Totuşi, în România, potrivit raportului de monitorizare a sistemului de promovare a E-SRE (n.red. energiei din surse regenerabile) în anul 2011, publicat în iunie 2012 de ANRE, cea mai mică cotă din volumul de energie preluat în Sistemul Energetic Naţional (SEN) provine din energia solară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Economie

Comunicat de presă| Târgul întreprinderilor de economie socială, Ediția I

Publicat

în

SC Xerom Service SRL, SC T Smart Servicii SRL și Asociația Smart SES All for Kids în calitate de parteneri ai proiectelor SIS – SOLIDARI LA ÎNFIINȚAREA DE ÎNTREPRINDERI SOCIALE – POCU/449/4/16/128197 și ”ȚINEM APROAPE ȘI SUSȚINEM ÎNTREPRINDERILE SOCIALE” – POCU/449/4/16/128497 organizează sâmbătă, 28 mai 2022, în Șanțurile Cetății Alba Carolina, Ediția I a Târgului întreprinderilor de economie socială!

Scopul evenimentului este de promovare sectorului economiei sociale la nivel local și de susținere activă a acestor membri ai societății civile care contribuie la dezvoltarea locală, cetățenia activă, cooperarea și solidaritatea socială.

În județul Alba și-au început recent activitatea peste trei sute de astfel de întreprinderi, în diverse domenii de activitate. Ceea ce au în comun toate acestea este implicarea în viața comunității, dar și faptul că intervin pentru oameni și întorc din ceea ce câștigă înspre comunitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Avem convingerea că întreprinderile de economia socială sunt generatoare de bunăstare socială, iar în această perioadă au mare nevoie de suportul fiecăruia dintre noi, pentru a deveni și rămâne sustenabile. Un bun răspuns la efortul depus de aceste întreprinderi este să le susținem activitatea prin orice formă și mijloc avut la îndemână.

Evenimentul este susținut de către Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Asociația GAL Alba Iulia Incluzivă.

Vă invităm să fiți alături de noi și să vizitați târgul dedicat întreprinderilor de economie socială!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Anunț începere proiect „Consolidarea capacității de reacție la criza sanitară cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 prin achiziția echipamentelor de protecție și dispozitivelor medicale pentru Liceul Teoretic Teiuș”

Publicat

în

Comunicat de presă

„Consolidarea capacității de reacție la criza sanitară cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 prin achiziția echipamentelor de protecție și dispozitivelor medicale pentru Liceul Teoretic Teiuș”

Elit - Gustul Desăvârșit

 Beneficiar ː Liceul Teoretic Teiuș

Obiectivul general al proiectului ː asigurarea unei capacitați adecvate de gestionare a crizei sanitare, prin acțiunea de dotare a unității de învațământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecție / dispozitive de protecție medicale, care va conduce la rezultatul urmărit prin apelul de proiecte, de diminuare a riscului de propagare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 în sistemul public de învațământ preuniversitar, în particular la nivelul Liceului Teoretic Teiuș.

Rezultatele așteptate / finale în urma implementării proiectului ː

  1. Creșterea numărului entitaților publice dotate / sprijinite pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-CoV-2.
  2. Creșterea capacitații adecvate de gestionare a crizei sanitare.
  3. Decontarea echipamentelor de protecție și a dispozitivelor medicale achiziționate începând din data de 01.02.2020.
  4. Achiziționarea de echipamente /dispozitive de protecție noi

Valoarea totală a proiectului  ː  547.728,54 lei

Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR REACT-EU ː  464.428,54 lei

Data începerii proiectului ː  24.03.2022

Data finalizării proiectului ː  31.03.2023

Cod MySMIS proiect ː 145532

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin

Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020

Date de contact: site https://liceulteoreticteius.ro/, e-mail [email protected], telefon/fax : 0258851157, adresă : Str. Decebal, nr. 22, Teiuș, jud. Alba, cod poștal 515900.

Link către site-ul web al Instrumentelor Structurale din România ː https://mfe.gov.ro/ .


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Ambitious, Authentic, Awesome – the Azets way!        

Publicat

în

Ambitious, Authentic, Awesome – the Azets way!

Pășește cu dreptul începând o carieră la Azets! Bucură-te de un mediu multicultural!

Dacă ești din Alba Iulia și ești în căutarea unui loc de muncă, aplică cu încredere la unul dintre posturile de mai jos:

Contabil Junior –  Full Time
Consultant salarizare – Full time
Summer Internship

Elit - Gustul Desăvârșit

Poți aplica și pe adresa de e-mail dedicată: [email protected]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare