Rămâi conectat

Curier Județean

Investiție de peste 5,4 milioane dei, din fonduri REGIO, pentru gestionarea eficientă a energiei la Spitalul din Zlatna, județul Alba pentru gestionarea eficientă a energiei la Spitalul din Zlatna, județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În ultima zi a lunii ianuarie 2019, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a fost semnat proiectul de finanțare, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, destinat îmbunătățirii gestionării energiei și reducerii consumurilor de energie de la Spitalul Orășenesc din Zlatna, având ca beneficiar direct această instituție medicală a orașului, iar ca beneficiari indirecți, pacienții și medicii.

Primarul Silviu Ponoran și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul pentru cererea de finanțare ”Reabilitare și modernizare clădire spital oraș Zlatna”, în prezența domnului Ion Dumitrel, Președinte al Consiliului Județean Alba, instituție care este principalul partener în proiect. Valoarea totală a cererii de finanțare este de peste 5,7 milioane lei, suma nerambursabilă obținută fiind de circa 913 mii euro. Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 3.1.B ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.

”În zona orașului Zlatna am investit fonduri nerambursabile din Programul Operațional Regional în perioada precedentă, când am reabilitat străzi din oraș. Această acțiune a noastră a continuat și cu fonduri naționale și cu fonduri proprii, iar acum avem rețeaua rutieră și infrastructura edilitară mult mai bine puse la punct, în folosul cetățenilor. În urmă cu câțiva ani, datorită și a stării precare a clădirii Spitalului și a dotărilor mai slabe, această unitate medicală și-a pierdut din importanță. Nu ne putea mulțumi această situație, deoarece spitalul nostru poate deservi o populație de aproape 10.000 de oameni, sau mai mult, din zona adiacentă și sănătatea cetățenilor este un lucru cu care noi nu ne jucăm. În urmă cu mulți ani Zlatna a fost o emblemă a întregii regiuni, ca urmare a exploatării de metale neferoase și a marilor producători din zonă care le prelucrau.

Ponderea acestor activități s-a redus mult și acum întregul spectru socio-economic al orașului se reorientează, dar acest lucru ne obligă și la administrarea cât mai eficientă a resurselor de care dispunem. Prosperitatea orașului nostru este un obiectiv pe care ni l-am asumat și suntem deciși să pregătim proiecte de calitate, ca să atragem fondurile europene care completează resursele locale. Am pregătit mai multe cereri de finanțare, pentru a investi banii publici în ceea ce s-a dovedit important pentru locuitori, în domeniul sănătății, al educației și în multe altele. Acum transmitem un semnal bun medicilor și bolnavilor din zonă, privind faptul că investim fonduri europene în reabilitarea termică a Spitalului, pentru eficientizarea consumurilor de curent și gaz, precum și pentru reducerea costurilor publice”, a declarat domnul Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna, în cadrul evenimentului de semnare a contractului de finanțare prin programul REGIO.

Cererea de finanțare pentru proiectul ”Reabilitare și modernizare clădire spital oraș Zlatna” are ca obiectiv reabilitarea termică și creșterea eficientei energetice, pe lângă implementarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile și gestionarea inteligentă a consumurilor energetice în clădirea a cărei suprafață desfășurată este de peste 840 mp. Toate acestea se realizează în scopul scăderii emisiilor poluante şi creșterii calităţii vieții în oraş.

Proiectul prevede lucrări de reabilitare termică a clădirii Spitalului Orășenesc, prin înlocuirea completă a elementelor de anvelopă, a sistemului de încălzire și producere a apei calde de consum. Vor fi derulate lucrări ce vizează instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu, lucrări de reabilitare a instalației de iluminat și măsuri conexe. Va fi reparat acoperișul, inclusiv sistemul de colectare și evacuare a apelor pluviale.

Prin proiect se vor reface finisajele interioare în zonele de intervenție, se vor repara trotuarele de protecție, se vor crea facilități de acces, prin adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități. Între lucrările conexe sunt prevăzute procurarea și montarea de lifturi, lucrări specifice necesare obținerii avizului ISU, reabilitarea/ modernizarea instalației electrice, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate, inclusiv lucrări de înlocuire a tâmplăriei interioare.

”Suntem implicați și susținem inițiativele locale care îmbunătățesc condițiile de viață ale locuitorilor județului. Investim fonduri europene în reabilitarea de drumuri județene, dar și în modernizarea Spitalului Județean, precum și a celor din Aiud, Ocna Mureș și Zlatna. Anticipăm că reabilitarea și modernizarea unității spitalicești va atrage noi cadre de specialitate și va asigura un act medical de calitate pentru pacienți. Împreună, vom finaliza cu succes această importantă investiție locală”, a declarat, în momentul semnării contractului de finanțare, domnul Ion Dumitrel, Președinte CJ Alba.

Durata de derulare a investițiilor la spitalul din Zlatna este prevăzută să se încheie la finalul lunii august 2021, fiind necesare fonduri totale în valoare de 5.734.742,74 lei (circa 1,27 milioane euro), din care aproape 4,13 milioane lei (peste un 913.000 euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului. Municipalitatea mai are pregătit un proiect de amenajare a unei clădiri sociale pentru persoane vârstnice, cerere de finanțare aflată în fază precontractuală, dar alte proiecte în evaluare sau în lista de rezervă pentru reabilitarea termică a școlii Avram Iancu și pentru creșterea calității vieții cetățenilor.

Vorbind despre acest proiect, domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru, a precizat: ”În județul Alba sumele totale utilizate pentru reabilitarea termică a unităților medicale depășesc 11 milioane euro, cu investiții la Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Cugir, Ocna Mureș și acum la Zlatna. Ne preocupă în cel mai înalt grad îmbunătățirea eficienței folosirii energiei, dar și a resurselor publice de care dispunem. Este important că, prin acest proiect, nu numai că va crește confortul termic al pacienților și al personalului medical, dar se va putea realiza și o activitate de calitate, dispărând mucegaiurile și pereții cu tencuiala căzută.

În plus, la finalizarea proiectului, știm că vor scădea la mai puțin de jumătate consumul de energie primară și nivelul gazelor cu efect de seră, în condițiile în care o parte însemnată din consumul total de energie va fi realizat din surse regenerabile de energie. Pe de altă parte, este de menționat interesul edililor din întreaga Regiune Centru pentru investiții în gestionarea eficientă a energiei, dar și pentru dezvoltarea comunității locale, prin proiecte integrate. Aceste inițiative sunt transpuse în cereri de finanțare pe axele 3, 8 și 13 ale Programului REGIO. Orașele mai mici au mare nevoie de aceste investiții, de resurse pentru dezvoltare și este importantă preocuparea publică pentru atragerea de fonduri necesare proiectelor locale”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu Un accident s-a produs în 20 aprilie, în jurul orei 14:00, în Alba Iulia, pe strada Tudor Vladimirescu. Din fericire, persoanele implicate nu au fost rănite. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice, cu două autospeciale, la un accident […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea