Rămâi conectat

Ştirea zilei

INTERVIU | Dascăl dintr-un sat din Alba: Învăţământul simultan are avantaje şi dezavantaje pentru elevi

Publicat

în

Copii de vârste diferite învaţă în aceleaşi clase în multe şcoli din satele româneşti, învăţământul simultan având avantaje, pentru că elevii pot recupera noţiuni de anii trecuţi, dar şi dezavantaje, deoarece profesorii nu mai au la fel de mult timp pentru materia lor.

Simona Alexandra Călin este învăţătoare la şcoala din Draşov, comuna Şpring din judeţul Alba, la care învaţă circa 120 de elevi. Anii trecuţi, şi la gimnaziu erau clase cu predare simultană, însă acum această metodă se mai practică doar la clasele I-IV, din cauza că numărul de elevi este insuficient pentru a forma clase omogene.

Simona Alexandra Călin a vorbit, într-un interviu acordat corespondentului MEDIAFAX despre greutăţile pe care le întâmpină elevii care învaţă în mediul rural şi deopotrivă despre greutăţile profesorilor.

Care sunt greutăţile care le întâmpină profesorii şi elevii din satele româneşti?

La ciclul primar este o problemă clasa cu predare simultană şi va mai fi pentru că numărul de copii scade. Toţi copiii fac clasele I-IV simultan sau două clase, trei clase simultan, depinde de fiecare unitate.

Cum reuşesc copiii să înveţe în aceste condiţii şi cum reuşesc profesorii să le predea?

Sunt avantaje şi dezavantaje. Pentru cadrul didactic este un dezavantaj pentru că timpul practic se înjumătăţeşte. Şi pentru elevi putem spune, dar elevii au avantajul în cazul în care unele cunoştinţe le-au uitat sau nu le-au dobândit la timpul potrivit le pot relua în momentul în care se predă la clasa de simultan. Tipul acesta de învăţământ îi învaţă să lucreze independent, să gândească, pe când, în cazul unei clase de sine-stătătoare, vă daţi seama, orice problemă au, întreabă profesorul sau învăţătorul, ei având tot timpul activitate directă.

Învaţă bine elevii de la sat?

Ca la oraş. Sunt elevi şi clase bune, sunt elevi şi clase slabe. Ca peste tot, nu există pădure fără uscăciuni. Sunt elevi de 10, sunt elevi repetenţi. Au ieşit medici, au ieşit ingineri de la învăţământul simultan. Este puţin mai greu, cu avantaje şi dezavantaje. Să ştiţi că la sat sunt mult mai respectuoşi elevii. Bineînţeles, sunt şi la noi obraznici. Acest lucru depinde foarte mult şi de familie.

Este un avantaj că, în majoritatea şcolilor din mediul rural, sunt mai puţini elevi într-o clasă?

Sigur că da, pentru că ei sunt ascultaţi şi verificaţi zilnic. Ies la tablă de două ori într-o oră de curs, pe când la oraş, unde sunt 30, vă daţi seama când le vine rândul să iasă la tablă sau să le fie verificată tema de acasă!

Publicitate

Au suficienţi bani părinţii pentru a achiziţiona materialele didactice şi rechizite?

Să ştiţi că sunt şi cazuri sociale, dar părinţii muncesc, majoritatea la oraş, fac naveta şi se descurcă. Sunt elevi cu situaţii bune şi foarte bune, dar şi elevi care sunt ajutaţi de şcoală, prin inspectorat, cu rechizite, burse, de la primărie sunt diferite programe care îi sprijină. La magazinele din sat se aduc produse de papetărie, dar marea majoritate îşi achiziţionează ceea ce au nevoie pentru şcoală din oraşele vecine.

Numărul elevilor din mediul rural scade constant…

Urmează restrângerile, să ajungem şi noi ca cei din Occident, pentru că numărul de copii scade, nici guvernul oricare ar fi, nici primarul, de orice culoare politică ar fi, nu poate să susţină atâtea clădiri. Şi şcolile primesc bani după numărul elevilor, avem costul standard per elev. Avem Legea Educaţiei, Nr1. /2011, care ne spune exact numărul de copii, ce este permis, ce nu. Noi, tinerii, facem câte un copil – doi, care are trei e minune.

Majoritatea elevilor care învață în mediul rural vin în orașele din împrejurimi, la începutul anului școlar, pentru a-și achiziționa haine și rechizite, deoarece în magazinele din centrele de comună nu găsesc tot ce le trebuie. Un părinte a declarat că are disponibili 500-600 de lei.

Părinții de la sat aleg să cumpere haine și rechizite, pentru începerea anului școlar, de la magazinele de profil din orașe, unde pot găsi tot ceea ce le trebuie la prețuri mai bune datorită rulajului mare, a declarat, Dorel Felician Petruse, din Arieșeni, tatăl a două fete.

”Găsim rechizite în Arieșeni, dar nu găsim haine și alegem un oraș, un hypermarket, pentru a cumpăra mai multe. Nu neapărat la mall. Sunt magazine pentru copii, aprovizionate special pentru începerea școlii. La magazinul din stat o să mai găsim doar rechizite. Dacă nu mai cumpără nimeni, s-au specializat pe altceva și nu mai aduc special pentru școală îmbrăcăminte. S-au reorientat”, a spus domnul Petruse.

Acesta s-a încadrat în 500-600 de lei pentru fiecare copil, bani în care sunt incluse și hainele pentru prima zi de școală.

”Suma aceasta ne-am propus-o și am încercat să ne încadrăm în ea. Sunt produse care puteau fi și mai ieftine pentru că acum e rulaj mare și probabil și la hăinuțe este la fel. Tot timpul cumpărătorul vrea mai ieftin. Măcar la începerea anului școlar să aibă haine noi”, a mai spus domnul Petruse.

Publicitate
Publicitate

Ştirea zilei

29 iulie – Ziua Imnului Național al României

Publicat

în

29 iulie – Ziua Imnului Național al României

În fiecare an, la 29 iulie, se sărbătorește Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848.

La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.Ziua imnului national

Electrica Furnizare Discount

Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști, pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn „o adevărată Marsilieză românească”.

Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în Al Doilea Război Mondial.

„Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987 și în timpul Revoluției din decembrie 1989.

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Cale liberă pentru MEGAINVESTIȚIA de la Decea. Belgienii au primit ultima aprobare, pentru investiția de 40 de milioane de lei

Publicat

în

După luni de așteptare, belgienii de la Industrial and Logistics Developments NV au primit, în sfârșit, ultima aprobare pentru construirea unuia dintre cele mai mari terminale logistice din Transilvania. Administratorul public al comunei Mirăslău ne-a anunţat că la începutul acestei luni firma belgiană Industrial and Logistics Developments NV a primit și autorizația de construcție pentru porțiunea de teren extravilan și poate începe construcția.

„Suntem bucuroși că s-a finalizat obținerea tuturor actelor pentru începerea construcției acestui terminal. Terminalul logistic de la Decea este o investiție estimată la circa 30-40 de milioane de lei și va crea aproximativ 400 de locuri de muncă”, spune Aurel Mărginean, administratorul public al comunei.

Electrica Furnizare Discount

Terminalul va dispune de un racord la calea ferată a magistralei 300 Teiuș-Războieni, urmând să fie finalizat în termen de 8 luni de la demararea lucrărilor, obiectiv pentru care firma belgiană Industrial and Logistics Developments NV va cheltui nu mai puțin de 2,5 milioane de euro. Pe lângă racordul de cale ferată de 1,6 km până la intrarea în terminal, aici vor fi încă 6 linii de garare cu lungimi utile de 350 – 400 metri. Suprafaţa ocupată de lucrările de cale ferată este de 18.600 mp, pe teren proprietate a domeniului public al comunei Mirăslău, din care 15.000 mp sunt ocupaţi numai cu dispozitivul de linii de incintă.

Administratorul public Aurel Mărginean ne-a mai informat că în toamna lui 2018 aleșii locali au aprobat închirierea prin licitație publică a terenului aflat în proprietatea privată a comunei Mirăslău în suprafață totală de 269.076 de metri pătrați, format din 5 parcele. Durata închirierii este de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire prin acordul părților, iar prețul de pornire a licitației a fost de 0,21 euro/mp/an. După aproximativ o lună, Consiliul Local Mirăslău a aprobat contractul de închiriere a terenului respectiv către Industrial and Logistics Developments NV, la prețul de 0,21 euro/mp/an, respectiv 56.505,96 euro/an și, conform cu contractul încheiat, partea belgiană s-a obligat să achite în avans suma de 339.035,76 de euro, reprezentând chiria pe o durată de 6 ani de folosință a terenului.

Terenul în suprafață de 26,91 ha este situat în partea vestică a localității Mirăslău, în intravilan, la sud de DN 1 – E81 și de Autostrada A10 Sebeș – Turda, iar în documentația luată în calcul investitorul propune amenajarea terenului și a acceselor auto și de cale ferată, pentru înființarea unei zone industriale cu profil mixt, logistic și producție, inclusiv terminal intermodal pentru containere.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Servicii medicale pentru 165 de seniori din Municipiul Blaj: Licitația de peste 150.000 de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Servicii medicale pentru 165 de seniori din Municipiul Blaj: Licitația de peste 150.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria municipiului Blaj a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru servicii medicale, în cadrul proiectului „O viaţă mai bună pentru seniorii din Mica Romă – Municipiul Blaj, judeţul Alba”. Valoarea totală estimată a investiției este de 152.519,40, fără TVA.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul presupune infiintarea, licenţierea si dezvoltarea a 3 tipuri de servicii sociale si socio-medicale noi, un Centru de zi, un serviciu mobil de acordare a hranei si un serviciu de asistenta socio-medicala comunitara, pentru 165 de seniori aflati in risc de excluziune sociala si grade diverse de dependenta (a se vedea sectiunea GT din prezenta CF, ponderea de gen si repartizarea acestora pe cele 3 servicii, respectiv pe grade certificate de dependenta), care vor fi administrate unitar de catre Municipiul Blaj prin Serviciul de Asistenta Sociala.

Cei 165 de varstnici vor fi recrutati de catre Unitatea de Monitorizare a Proiectului.

Grupul tinta total direct al proiectului este format din 165 de persoane cu varsta peste 65 de ani / an / timp de 2 ani, care domicialiaza in municipiul Blaj , constituit la nivelul celor trei servicii astfel: Serviciul Centrul de zi pentru persoane varstnice 65 de beneficiari, Serviciul mobil de acordare a hranei 45 de beneficiari, Serviciul de Asistenta conumitara Blaj 55 beneficiari.

Obiectivul specific la care contribuie realizarea serviciilor

Reducerea riscului de excluziune sociala si dependenta pentru un numar de 165 de persoane varstnice domiciliate in municipiul Blaj, incluse intr-un pachet integrat de servicii sociale si socio-medicale care respecta standardele minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice, si cresterea capacitatii institutioanale a administratiei locale de a aborda problemele sociale si medicale ale acestora, in 36 de luni.

Infiintarea si dezvoltarea unui Centru de zi pentru furnizarea de servicii sociale primare si specializate unui numar de 65 de persoane varstnice domiciliate in Blaj, in 36 de luni.

Infiintarea si dezvoltarea Serviciului mobil de acordarea hranei – masa pe roti pentru un numar de 45 de persoane varstnice domiciliate in Blaj, in 36 de luni.

Infiintarea si dezvoltarea Serviciului de asistenta comunitara care va deservi un numar de 55 de persoane varstnice domiciliate in Blaj, in 36 de luni.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea