Adrian Teban: „Avem capacitatea de a accesa fonduri europene, dar nu avem culoarea politică potrivită”

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Interviu cu primarul oraşului Cugir, ing. Adrian TEBAN

-Domnule primar Adrian Teban, suntem la începutul unui nou an, care nu se anunţă a fi mai uşor ca precedenţii. Înainte de a ne spune la ce se pot aştepta locuitorii Cugirului în 2012 în ceea ce priveşte activitatea administrativă, am dori să vă întrebăm ce investiţii aţi reuşit să finalizaţi anul trecut?
-Din păcate, pentru administraţia locală, ca de altfel pentru majoritatea locuitorilor, anul 2011 a fost un an al privaţiunilor, un an al solicitărilor fără răspuns întrucât proiectele noastre locale nu au avut ecou nici pe plan judeţean şi nici pe plan naţional. Am avut la dispoziţie un buget restrâns pe care a trebuit să-l distribuim în aşa măsură încât să putem acoperi cheltuielile curente, să continuăm pe cât posibil planul de investiţii, să asigurăm resursele financiare pentru instituţiile şcolare şi spital, şi să oferim locuitorilor din Cugir activităţi culturale şi sportive. Cred că fiecare dintre noi ştie că e foarte simplu să cheltuieşti bani atunci când îi ai, însă e destul de dificil să fii un bun gospodar atunci când nu ai fonduri suficiente.
După cum ştiţi, avem o mare responsabilitate în ceea ce priveşte Spitalul Orăşenesc Cugir, chiar dacă soarta lui nu depinde doar de primărie. Însă, în ceea ce ne priveşte am alocat fonduri însemnate pentru asigurarea funcţionalităţii unităţii medicale, precum şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor din spital, prin reabilitarea şarpantelor celor două clădiri care găzduiesc internele şi maternitatea,  prin montarea de geamuri termopan la mansarda acestora şi amenajarea unei spălătorii. Am început cu aceste investiţii întrucât spitalul a reprezentat o prioritate anul trecut şi va fi şi în anii următori.
Referitor la investiţiile în infrastructură, anul trecut am demarat un program prin care am realizat un număr total de 875 de locuri de parcare. Primele 136 sunt deja gata şi se află  în zona străzilor Grigore Ureche, Ştefan cel Mare, Aleea Ştefan cel Mare, Emil Racoviţă. Ne pregătim să începem lucrările pentru alte 239 parcări care vor fi amenajate pe străzile Rozelor, Trandafirilor şi Lalelelor, după care ne vom muta cu lucrările pe străzile Mureşului, Alexandru Sahia şi Constructorului, unde vom investi în 500 de parcări.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Este un proiect prin care urmărim nu doar să  descongestionăm zona blocurilor de locuit, ci şi să dăm un plus de civilizaţie şi confort prin modernizarea trotuarelor cu piatră cubică, reabilitarea spaţiilor verzi şi turnarea de covor asfaltic pe zona carosabilă aferentă parcărilor.
Tot anul trecut am reuşit să demarăm şi să finalizăm o lucrare pentru care am alocat bani încă din 2010. Este vorba despre reabilitarea Turnului de Apă, un monument simbol pentru Cugir şi activitatea industrială. Pe viitor ne dorim să exploatăm această investiţie atât din punct de vedere istoric, cât şi turistic.
 -Au fost şi lucrări ce nu s-au finalizat, proiecte pe care nu aţi reuşiţi să le duceţi până la capăt?
-La sfârşitul anului trecut am început reabilitarea străzii 21 Decembrie 1989, o arteră importantă a cărei stare este proastă, dar pe care am tot amânat să o reparăm. Motivul îl reprezintă faptul că am aşteptat un răspuns din partea Ministerul Dezvoltării şi Turismului, care a întârziat să apară. Această stradă a fost prinsă, alături de alte 7, într-un proiect pe care administraţia locală l-a depus în aprilie 2009, în baza programului Operaţional Regional Axa prioritară 2, care ar fi scutit administraţia locală de cheltuirea a peste 22 de milioane de lei. Din păcate, proiectul depus la Ministerul Dezvoltării nu a avut „trecere”, astfel încât vom reabilita această stradă cu fonduri locale.
Aceasta este o investiţie începută, dar aş vrea să mă refer la câteva  investiţii pe care ni le-am propus la începutul anului, însă nu le-am putut realiza. Ne-am propus să accesăm cât mai multe programe europene, am investit muncă, bani şi timp încercând să aducem  fonduri la Cugir pe diferite proiecte. Am sperat că astfel vom atrage resurse financiare prin care să modernizăm şi să dotăm unităţile de învăţământ din Cugir şi ambulatoriul din cadrul spitalului, să reabilităm reţeaua stradală, să creăm o staţie de epurare şi un canal colector în Vinerea, să creăm o pistă de biciclete între Cugir şi Vinerea. Toate acestea au făcut obiectul unor proiecte pe care le-am depus la diferite ministere.  Primăria Oraşului Cugir are capacitatea administrativă de a accesa bani europeni, însă nu are culoarea politică potrivită.
 -Ce vă propuneţi pentru anul 2012? Care sunt obiectivele edilitare menite să îmbunătăţească viaţa cugirenilor?
-Spitalul Orăşenesc Cugir continuă să fie în centrul preocupărilor noastre, întrucât dorim să avem o unitate medicală în oraş capabilă să ofere servicii medicale bune. De aceea am alocat resurse financiare consistente atât pentru dotarea cu echipamente medicale, cât şi pentru reabilitarea blocului operator, a pavilionului de la chirurgie şi interne, precum şi pentru diferite reparaţii în celelalte pavilioane.
În ceea ce priveşte infrastructura, pe lângă reparaţiile curente, prioritare vor fi acele străzi cu probleme din zona de sus a localităţii, unde nu am reuşit să intervenim în anii trecuţi din cauza bugetului restrâns, care a permis doar continuarea lucrărilor din zona centrală a oraşului. Este vorba de strada Drăgana care va intra în proces de modernizare şi strada 21 Decembrie, a cărei reabilitare am început-o la sfârşitul anului trecut. Am alocat fonduri şi pentru demararea lucrărilor de introducere a reţelelor de canalizare în cartierul Cindeni, pe strada 1 Mai şi în zona Râul Mic, pe acele străzi unde nu există deocamdată canalizare. O altă problemă aflată în atenţia administraţiei locale este staţia de epurare de la Vinerea, pentru crearea căreia, în anii precedenţi, am încercat să atragem fonduri ministeriale.
Investiţiile continuă şi în zona blocurilor prin programul privind amenajarea parcărilor, despre care am amintit deja.
De investiţii vor avea parte şi instituţiile şcolare, anul acesta în atenţia noastră fiind cele două colegii, pentru care am stabilit lucrările prioritare în acord cu directorii acestor instituţii. La Colegiul Naţional „David Prodan” vor avea loc lucrări de reabilitare termică prin care va fi îmbunătăţit  atât confortul termic, cât şi imaginea exterioară a instituţiei. În ceea ce priveşte Colegiul „I.D. Lăzărescu”, am decis să alocăm fonduri pentru renovarea atelierelor şcolare, cu atât mai mult cu cât avem un protocol încheiat cu Star Transmission Cugir, prin care ne-am angajat să reabilităm aceste ateliere, iar STC să le doteze cu echipamente pentru practica elevilor, în special cu maşini cu comandă numerică.
Vrem să precizăm că odată finalizate problemele de infrastructură, vom pune la punct o strategie de dezvoltare economică pe termen scurt, mediu şi lung care va urmări creşterea atractivităţii  Cugirului, astfel încât tot mai mulţi investitori să dezvolte o afacere în localitatea noastră, iar locurile de muncă să nu mai reprezinte o problemă.
   -Una dintre problemele de care se plâng locuitorii este cea referitoare la câinii vagabonzi. Cum vedeţi rezolvarea acesteia?
-Ştim că una dintre cauzele care produce disconfort tuturor cetăţenilor este reprezentată de câinii fără stăpân. Încercăm anul acesta să reducem numărul lor prin încheierea unui contract cu un adăpost, însă problema nu va dispărea, ci va fi ţinută sub control. Din păcate soluţia o reprezintă crearea unui adăpost pe plan local, investiţie costisitoare pe care nu o putem realiza şi nici susţine ulterior, datorită normelor severe pe care trebuie să le respecte un astfel de centru. Avem de ales între a investi în aceşti patrupezi care ne crează diconfort, sau în sănătatea cetăţenilor, în bursele elevilor, în infrastructura stradală şi şcolară. Am decis că mai importante sunt cele din urmă, astfel că ne vom limita la a ţine sub control problema cânilor fără stăpân, prin măsura pe care o aminteam anterior.
Chiar dacă veniturile de care dispunem nu sunt considerabile, ele vor fi utilizate cu discernământ, astfel încât fiecare sector să beneficieze de resursele necesare funcţionării. Dorim să-i  asigurăm pe cetăţeni că vom încerca să răspundem solicitărilor pe care ni le vor face şi avem convingerea că doar printr-un parteneriat deschis şi onest cu locuitorii vom reuşi să avem o administrare a fondurilor publice în concordanţă cu aşteptările comunităţii.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

8 Comentarii

Plesa 30 ianuarie 2012 at 17:48

Jura-te ! Nu te mai cred nici cand zici adevarul. La fel ca mine mai exista multi cetateni ai orasului Cugir. Povestea cu spitalul am auzit-o de multe ori. Ea va ramane mult si bine in centrul preocuparilor tale. Cu alte cuvinte, frectie la picior de lemn . 🙂 Cat despre intrebari , puteau fi si mai usoare :)) Nu ai spus de proiectele duse la capat in 2011,pentru ca cele finalizate au fost personale. Problemele orasului da-le-n colo ca doar au sa mai vina altii care sa le faca. 🙂 Nu pot sa te menajez asa cum nici tu nu ai facut-o si iti spun ca esti Jenibil ! Intelegi ce vreau sa zici ca doar esti om cu scoala 😀 Hai pa !

alex 30 ianuarie 2012 at 18:10

Fa o petitie publica prin care sa convingi oamenii sa semneze pentru demisia primarului, daca tu pariezi pe acest lucru. Daca nu, si daca ataci un om doar ca sa iti pansezi orgoliul ranit, as zice ca dupa un timp unele lucruri devin ridicole, intelegi ce vreau sa spun, doar esti om cu scoala… Daca ai dumneata o propunere mai buna pentru postul de primar, ai solutii mai bune pentru problemele orasului, fa-le publice, castiga-ti votanti sau sustinatori…iar daca nu, si daca intr-adevar esti un om intelept, nu te mai fa singur de ras in public sustinand niste lucruri fara sa ai acoperire. E drept ca internetul este un loc in care oricine este liber sa-si exprime propriile opinii, dar un om intelept, un om cu carte, stie ce sa spuna si cand sa spuna ce are de spus…In concluzie, ataca Primaria Cugir cu alte argumente, fiindca la capitolul implicare, la capitolul elaborare si implementare de proiecte un om normal nu prea poate baga de vina.

un vot 31 ianuarie 2012 at 0:30

Treziti-va oameni buni!!ce a facut primaru asta in afara de dale si borduri?E penibil,acelas discurs de fiecare data(vezi ultimele 5).A avut 8 ani de mandat,8 ani in care ne-a luat taxe si impozite,dintr-e care 4 ani a fost partidul lui la putere prin Tariceani.8 ani in care nu l-a interesat decat firma lu fratesu de dale, la care el este asociat.Da vina pe cei de la putere,de ce nu-i destept sa produca bani.Sa faca primaria sa functioneze ca o societate comerciala si banii cheltuiti pe diverse lucrari sa se intoarca in bugetu primariei,cumparand cateva utilaje si angajand niste muncitori.Tot timpul aceleasi firme executa lucrarile primariei,unde sunt licitatiile?unde sunt facturile cu preturi ale investitiilor facute?(vezi site-ul primariei)Spune de investitii in dotarea cu echipamente medicale.Dar unde este personalul specializat in utilizarea lor?Stiind ca avem deficit in acest domeniu.Mansarda si ambulatoriu l-au realizat unele firme private din oras.EL a cheltuit 9 miliarde pt.acoperis si pt.proiectul si realizarea unei spalatorii,cat si 4 miliarde pt.cativa metri de trotuar pe Rozelor(vezi curierul de cugir),din bani nostri,ca nu din a lu masa.Si acum intrebari.DE CE AVEM CEA MAI SCUMPA APA DIN JUDET?DE CE SE OPRESTE ILUMINATUL PUBLIC NOAPTEA?DE CE A REFUZAT FOARTE MULTI INVESTITORI?DE CE NU A CREAT LOCURI DE MUNCA?DE CE OBLIGA ANGAJATI PRIMARIEI SA FIE PNL-STI?DE CE SE CHELTUIESC ASA DE MULTI BANI PENTRU LUCRURI ASA DE PUTINE? PANA CAND TREZITI-VA ODATA CUGIRENI SI VINERENI!!!!!!!!!!.

CUGIR C 31 ianuarie 2012 at 9:05

NU VA LUATI DUPA GURILE SPARTE…..EU VREAU SA VA FAC O PROPUNERE IN CEA CE PRIVESTE CIINII.
DACA SE VA FACE O OBSERVATIE ATENTA SE VA VEDEA CA SUNT MAI MULTI CIINI DECIT CATELE .SA FIE CASTRATE ACESTE CATELE SI EU CRED CA PROBLEMA SE VA REZOLVA…
(METODA APLICATA IN GRECIA CU REZULTATE FOARTE BUNE)

tica 31 ianuarie 2012 at 9:13

Mai Plesa, daca crezi ca problema spitalului e „frectie la picior de lemn” inseamna ca vii din zona PDL, a celor care au incercat prin toate mijloacele sa desfinteze acest spital. Daca el se afla inca in picioare se datoreaza eforturilor facute de conducerea primariei. In ceea ce priveste comentarile celui care se semneaza cu „un vot”, i-as spune ca incearca degeaba sa arunce mocirla peste tot ceea ce s-a facut bun in oras. Imi aduc aminte de felul in care arata orasul inanite de mandatele actualului primar. Daca e la indemana tuturor ceea ce s-a facut, de ce nu au modernizat altii bulevardul si parcurile, de ce nu au fost in stare altii sa faca parcari? In acesti 8 ani, Cugirul si-a schimbat imaginea iar cugirenii, majoritatea lor sunt multumiti de ceea ce s-a facut. Si, pe langa aceste „dale si borduri”, cum le numesti, oamenilor din Cindeni si din Vinerea le curge in sfarsit apa la robinete, pentru ca e singurul primar care a investit in retele de apa si canal.Si daca tot am ajuns la apa, nu mai dezinforma oamenii referitor la pret. Cugirenii platesc la fel ca toti locuitorii judetului pentru ca preţul de livrare al apei potabile este unic pe întreg operatorul regional.

MARIUS CIUCUREL 31 ianuarie 2012 at 14:44

Cred ca,as fii,poate cel mai indreptatit sa scriu contra edilului,ptr toate neplacerile pricinuite,insa nu o voi face,ba dimpotiva.ii doresc sa iese primar pina la adinci batrineti.Si de ce?Pai este simplu.Multi semeni,nu cred in DUMNEZEU(intre care si el),in Rai in iad si in viata de dincolo.Stind foarte mult la conducerea orasului(si in aceasta faza sint multi)este bine,ca se va incarca de PACATE,de 10 iaduri nu sint de ajuns sa i le spele.De ce sa nu faca pacate?Ptr ca implicit mai marii orasului,tarii,lumii,conducind rau,se incarca cu multe pacate.Trebuie sa aiba si Satana oamenii lui.Asa ca eu nu-i pling.Vor plinge ei,cu AMAR INSA VA FII DIN PACATE PREA TIRZIU PTR EI SARACII!

Plesa 31 ianuarie 2012 at 15:30

Din comentariul tau, nu sunt de acord cu micile greseli gramaticale. In rest…. totul e OK 🙂

parinte 31 ianuarie 2012 at 23:26

sunteti penibili daca luati asemenea hotarari ca azi intr-o sedinta a consiliului local in care sunt prezenti atatia parinti.
1.este clar ca la mijlocul acestei decizii stau interesele politice:
—d-na directoare Lupu face parte din P.N.L.
deci este favorita d-lui primarTEBAN care astfel v-a pierde in jur de 2000 voturi.
la alegerile locale care spre stupoarea dansului nu se vor comasa{, va asteptam in IUNIE:))))))))))))))va asteptam}}}}}d-na florea se-aude?ca azi v-ati batut joc de noi cetatenii orasului cugir desi stati in aceasta functie in mod abuziv si ati fost penibila atat ca profesoara de-a lungul timpului cat si acum ca vice.va multumesc!!!!!!!!SUNTETI O DULCE J)))) DACA DEMISIONATI DIN FUNCTIE!!!!!!!P>S(MI_A SPUS DECEBAL CA ATI COPIAT DE LA EL))))))))))))CAND ERATI COLEGI LA NR2
2.interesele personale ale d-lui primar de a unifica sc.gen nr.3 cu vinerea ptr. ca sotia d-lui primar sa nu-si piarda postul.
putem sa spunem ca i-a decizii in numele parintilor care poate i-au votat.deci sunt dictatori.
nu sunt P.D.L-ist ,sunt apolitic dar tot respectul pentru cei din P.D.L.Cugir care au luat apararea parintilor.
Am vazut privirea plina de ura a d-lui primar asupra parintilor care luau cuvantul impotriva lorsi a intereselor lor meschine.
imi pare rau ca nu am putut lua si eu cuvantul in sedinta pentru ai spune d-lui primar si consilierilor d-lui dar in special d-lui insp.scolar Chereches caruia i spuneam ca nu face economie prin faptul ca in loc sa imparta elevi de la scoala de pe n.balcescu la celelalte scoli ei ne-au mintit ca fac economie desi nu se stie la ce deoarece tot trei localuri vor functiona din acel local de pe str. n .balcescu vor face casa de batrani care tre incalzita tre sa aibe curent etc.aceleasi costuri ,poate chiar mai mari.
d-nei vice florea i spuneam ca degeaba incearca sa ne spuna ca sediul noului local este pe asachi cand de fapt este mai mult pe cosbuc unde stau multi indieni care i-au pachetele si banii copiilor nostri drept taxa de protectie.Pe mine nu ma impresionat d-na florea care mi-a spus ca s-a dat sediul scolii pe asachi din cauza faptului ca Decebal a fost coleg cu burebista cand s-a infiintat scoala fiind si colegi de banca in aceasta scoala.Nu vreau sa o supar pe d-na vice si sa -i spun ca doar interresele politice si personale o fac sa sustina aceasta initiativa.
deci consider ca deoarece ar trebui sa tina cont si de oamenii care i-au votat acestia nu o fac.

Comentariile sunt oprite