Rămâi conectat

Politică Administrație

Adrian Teban: „Avem capacitatea de a accesa fonduri europene, dar nu avem culoarea politică potrivită”

Publicat

în

Interviu cu primarul oraşului Cugir, ing. Adrian TEBAN

-Domnule primar Adrian Teban, suntem la începutul unui nou an, care nu se anunţă a fi mai uşor ca precedenţii. Înainte de a ne spune la ce se pot aştepta locuitorii Cugirului în 2012 în ceea ce priveşte activitatea administrativă, am dori să vă întrebăm ce investiţii aţi reuşit să finalizaţi anul trecut?
-Din păcate, pentru administraţia locală, ca de altfel pentru majoritatea locuitorilor, anul 2011 a fost un an al privaţiunilor, un an al solicitărilor fără răspuns întrucât proiectele noastre locale nu au avut ecou nici pe plan judeţean şi nici pe plan naţional. Am avut la dispoziţie un buget restrâns pe care a trebuit să-l distribuim în aşa măsură încât să putem acoperi cheltuielile curente, să continuăm pe cât posibil planul de investiţii, să asigurăm resursele financiare pentru instituţiile şcolare şi spital, şi să oferim locuitorilor din Cugir activităţi culturale şi sportive. Cred că fiecare dintre noi ştie că e foarte simplu să cheltuieşti bani atunci când îi ai, însă e destul de dificil să fii un bun gospodar atunci când nu ai fonduri suficiente.
După cum ştiţi, avem o mare responsabilitate în ceea ce priveşte Spitalul Orăşenesc Cugir, chiar dacă soarta lui nu depinde doar de primărie. Însă, în ceea ce ne priveşte am alocat fonduri însemnate pentru asigurarea funcţionalităţii unităţii medicale, precum şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor din spital, prin reabilitarea şarpantelor celor două clădiri care găzduiesc internele şi maternitatea,  prin montarea de geamuri termopan la mansarda acestora şi amenajarea unei spălătorii. Am început cu aceste investiţii întrucât spitalul a reprezentat o prioritate anul trecut şi va fi şi în anii următori.
Referitor la investiţiile în infrastructură, anul trecut am demarat un program prin care am realizat un număr total de 875 de locuri de parcare. Primele 136 sunt deja gata şi se află  în zona străzilor Grigore Ureche, Ştefan cel Mare, Aleea Ştefan cel Mare, Emil Racoviţă. Ne pregătim să începem lucrările pentru alte 239 parcări care vor fi amenajate pe străzile Rozelor, Trandafirilor şi Lalelelor, după care ne vom muta cu lucrările pe străzile Mureşului, Alexandru Sahia şi Constructorului, unde vom investi în 500 de parcări.

Este un proiect prin care urmărim nu doar să  descongestionăm zona blocurilor de locuit, ci şi să dăm un plus de civilizaţie şi confort prin modernizarea trotuarelor cu piatră cubică, reabilitarea spaţiilor verzi şi turnarea de covor asfaltic pe zona carosabilă aferentă parcărilor.
Tot anul trecut am reuşit să demarăm şi să finalizăm o lucrare pentru care am alocat bani încă din 2010. Este vorba despre reabilitarea Turnului de Apă, un monument simbol pentru Cugir şi activitatea industrială. Pe viitor ne dorim să exploatăm această investiţie atât din punct de vedere istoric, cât şi turistic.
 -Au fost şi lucrări ce nu s-au finalizat, proiecte pe care nu aţi reuşiţi să le duceţi până la capăt?
-La sfârşitul anului trecut am început reabilitarea străzii 21 Decembrie 1989, o arteră importantă a cărei stare este proastă, dar pe care am tot amânat să o reparăm. Motivul îl reprezintă faptul că am aşteptat un răspuns din partea Ministerul Dezvoltării şi Turismului, care a întârziat să apară. Această stradă a fost prinsă, alături de alte 7, într-un proiect pe care administraţia locală l-a depus în aprilie 2009, în baza programului Operaţional Regional Axa prioritară 2, care ar fi scutit administraţia locală de cheltuirea a peste 22 de milioane de lei. Din păcate, proiectul depus la Ministerul Dezvoltării nu a avut „trecere”, astfel încât vom reabilita această stradă cu fonduri locale.
Aceasta este o investiţie începută, dar aş vrea să mă refer la câteva  investiţii pe care ni le-am propus la începutul anului, însă nu le-am putut realiza. Ne-am propus să accesăm cât mai multe programe europene, am investit muncă, bani şi timp încercând să aducem  fonduri la Cugir pe diferite proiecte. Am sperat că astfel vom atrage resurse financiare prin care să modernizăm şi să dotăm unităţile de învăţământ din Cugir şi ambulatoriul din cadrul spitalului, să reabilităm reţeaua stradală, să creăm o staţie de epurare şi un canal colector în Vinerea, să creăm o pistă de biciclete între Cugir şi Vinerea. Toate acestea au făcut obiectul unor proiecte pe care le-am depus la diferite ministere.  Primăria Oraşului Cugir are capacitatea administrativă de a accesa bani europeni, însă nu are culoarea politică potrivită.
 -Ce vă propuneţi pentru anul 2012? Care sunt obiectivele edilitare menite să îmbunătăţească viaţa cugirenilor?
-Spitalul Orăşenesc Cugir continuă să fie în centrul preocupărilor noastre, întrucât dorim să avem o unitate medicală în oraş capabilă să ofere servicii medicale bune. De aceea am alocat resurse financiare consistente atât pentru dotarea cu echipamente medicale, cât şi pentru reabilitarea blocului operator, a pavilionului de la chirurgie şi interne, precum şi pentru diferite reparaţii în celelalte pavilioane.
În ceea ce priveşte infrastructura, pe lângă reparaţiile curente, prioritare vor fi acele străzi cu probleme din zona de sus a localităţii, unde nu am reuşit să intervenim în anii trecuţi din cauza bugetului restrâns, care a permis doar continuarea lucrărilor din zona centrală a oraşului. Este vorba de strada Drăgana care va intra în proces de modernizare şi strada 21 Decembrie, a cărei reabilitare am început-o la sfârşitul anului trecut. Am alocat fonduri şi pentru demararea lucrărilor de introducere a reţelelor de canalizare în cartierul Cindeni, pe strada 1 Mai şi în zona Râul Mic, pe acele străzi unde nu există deocamdată canalizare. O altă problemă aflată în atenţia administraţiei locale este staţia de epurare de la Vinerea, pentru crearea căreia, în anii precedenţi, am încercat să atragem fonduri ministeriale.
Investiţiile continuă şi în zona blocurilor prin programul privind amenajarea parcărilor, despre care am amintit deja.
De investiţii vor avea parte şi instituţiile şcolare, anul acesta în atenţia noastră fiind cele două colegii, pentru care am stabilit lucrările prioritare în acord cu directorii acestor instituţii. La Colegiul Naţional „David Prodan” vor avea loc lucrări de reabilitare termică prin care va fi îmbunătăţit  atât confortul termic, cât şi imaginea exterioară a instituţiei. În ceea ce priveşte Colegiul „I.D. Lăzărescu”, am decis să alocăm fonduri pentru renovarea atelierelor şcolare, cu atât mai mult cu cât avem un protocol încheiat cu Star Transmission Cugir, prin care ne-am angajat să reabilităm aceste ateliere, iar STC să le doteze cu echipamente pentru practica elevilor, în special cu maşini cu comandă numerică.
Vrem să precizăm că odată finalizate problemele de infrastructură, vom pune la punct o strategie de dezvoltare economică pe termen scurt, mediu şi lung care va urmări creşterea atractivităţii  Cugirului, astfel încât tot mai mulţi investitori să dezvolte o afacere în localitatea noastră, iar locurile de muncă să nu mai reprezinte o problemă.
   -Una dintre problemele de care se plâng locuitorii este cea referitoare la câinii vagabonzi. Cum vedeţi rezolvarea acesteia?
-Ştim că una dintre cauzele care produce disconfort tuturor cetăţenilor este reprezentată de câinii fără stăpân. Încercăm anul acesta să reducem numărul lor prin încheierea unui contract cu un adăpost, însă problema nu va dispărea, ci va fi ţinută sub control. Din păcate soluţia o reprezintă crearea unui adăpost pe plan local, investiţie costisitoare pe care nu o putem realiza şi nici susţine ulterior, datorită normelor severe pe care trebuie să le respecte un astfel de centru. Avem de ales între a investi în aceşti patrupezi care ne crează diconfort, sau în sănătatea cetăţenilor, în bursele elevilor, în infrastructura stradală şi şcolară. Am decis că mai importante sunt cele din urmă, astfel că ne vom limita la a ţine sub control problema cânilor fără stăpân, prin măsura pe care o aminteam anterior.
Chiar dacă veniturile de care dispunem nu sunt considerabile, ele vor fi utilizate cu discernământ, astfel încât fiecare sector să beneficieze de resursele necesare funcţionării. Dorim să-i  asigurăm pe cetăţeni că vom încerca să răspundem solicitărilor pe care ni le vor face şi avem convingerea că doar printr-un parteneriat deschis şi onest cu locuitorii vom reuşi să avem o administrare a fondurilor publice în concordanţă cu aşteptările comunităţii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

Publicat

în

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

„Președintele Partidului Național Liberal, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a vizitat azi două companii de succes din județul Alba, din două domenii diferite: Transavia și Unitatea de producție Star Assembly din Sebeș.

La Transavia, firmă privată cu capital integral românesc în producția și procesarea cărnii de pasăre, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a apreciat performanța companiei românești:

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ceea ce am văzut astăzi în această companie, tehnologia și echipamentele pe care se lucrează, îmi dă încredere că producătorii români sunt în măsură să ofere pieței produse de calitate și să fie parteneri în efortul Guvernului de a garanta siguranța alimentară. Este un model de business pe care Guvernul îl încurajează să fie replicat de mediul de afaceri”, a afirmat șeful Executivului.

O componentă importantă a Programului #SprijinPentruRomânia este susținerea agriculturii și industriei alimentare. Guvernul condus de președintele PNL, Nicolae Ciucă, a pus la dispoziția fermierilor români 300 de milioane de euro granturi pentru capital de lucru, o măsură care va contribui la reducerea impactului generat de creșterea prețurilor la produsele de bază. În plus, a fost stabilit la 3.000 de lei lunar salariul minim în agricultură și industria alimentară.

La unitatea de producție Star Assembly, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că includerea acesteia, de către Mercedes Benz în programul său de retehnologizare înseamnă noi locuri de muncă și va aduce plus-valoare economiei locale.

Președintele #PNL a spus și că încrederea manifestată de investitorii germani în mediul de afaceri din România poate încuraja și alți investitori străini, iar măsurile din programul de guvernare și PNRR au în vedere atât componenta de investiții, cât și componenta de reforme.

În întâlnirea cu aleșii locali liberali din județ, la care a participat și secretarul general interimar, Lucian Bode, președintele #PNL Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că administrația liberală din Alba este un model pentru ceea ce trebuie să fie angajamentul aleșilor în fața cetățenilor. De asemenea, președintele #PNL a subliniat că soluțiile pentru multiplele crize pe care le traversează România, din cauza contextului geopolitic, se află în pachetul de măsuri #SprijinPentruRomânia, implementarea PNRR și absorbția fondurilor europene.”, a transmis Partidul Naţional Liberal


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare