Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Interviu cu domnul ing. Ioan Florian COTIŞEL – operator însămânţător la Asociaţia de Creşterea Taurinelor „Arieşul” Câmpeni

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

– Domnule inginer vă rugăm întâi de toate să ne faceţi o succintă referire despre dumneavoastră, ca origine, şcoli ş.a.
– Da. Sunt născut în oraşul Câmpeni, unde mi-am petrecut copilăria şi am urmat cursurile Şcolii generale cu clasele I-VIII, după care am continuat cursurile la Colegiul Naţional „Avram Iancu” tot din Câmpeni. După terminarea liceului am urmat Facultatea de Horticultură – Secţia Inginerie şi Management în Agroturism din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca, pe care am absolvit-o în vara anului 2010. Actualmente sunt şi în anul II la Facultatea de Zootehnie, în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior.
– Ce v-a determinat să mai faceţi şi a 2-a facultate, de zootehnie?
– Pasiunea pentru animale care mă îndeamnă să cunosc mai mult despre animalele şi toate vieţuitoarele care mă înconjoară. Deşi m-am născut în oraş, am bunici la Certege şi în Câmpeni care au fost şi ei crescători de animale şi astfel mi s-a dezvoltat această pasiune.
– În gospodăria dumneavoastră aveţi animale?
– Da. Am mai multe specii de animale, ca de exemplu: iepuri rasa Neo-Zeelandez, în jur de 20 de capete, animale mai mici, Porcuşori de Guineea, Porcuşori de Mare, peruşi, peşti de acvariu, care s-au şi reprodus în acvariu, caraşi de baltă pe care-i cresc într-o baltă amenajată special în curte, mai multe rase de găini, de ouă, de carne, o pereche de păuni, 2 scrofiţe, o căţeluşă Pechinez care are acum 4 pui.
– De când aţi început activitatea ca operator însămânţări artificiale la această asociaţie de creştere a taurinelor?
– Mi-am început activitatea la asociaţie din luna octombrie 2010, în urma unui interviu pentru ocuparea acestui post. În acest sens am făcut şi un curs de specializare în operator însămânţări artificiale la Dej, în ,judeţul Cluj.
– În continuare vă rugăm să ne relataţi în câteva cuvinte despre dotarea acestui sector de reproducţie.
– După cum se poate vedea avem un birou în care avem o dotare modernă cu tot ce este necesar, respectiv calculator, mobilier, televizor, materiale informative în domeniul creşterii animalelor. De asemenea în subsol avem containerele cu material seminal şi aparatura necesară pentru efectuarea activităţii în teren. Încă multă lume nu ştie care este menirea noastră aici, pe lângă faptul că efectuăm operaţiunile de însâmânţări artificiale, de la noi crescătorii de animale pot obţine informaţii utile legate de creşterea animalelor, despre rasele de animale, despre ameliorarea acestora, adăposturi etc.
– În ce priveşte activitatea dumneavoastră de bază în cadrul asociaţiei, respectiv despre însămânţările artificiale ce ne puteţi spune?
– În urma statisticilor pe care le-am făcut la finele anului 2010, împreună cu colegul meu Teodor Berindei, operator însămânţător, deşi eu am venit mai târziu, am semnat într-un tabel peste 800 de capete de animale însămânţate fără monte repetate.
– Referitor la rasele de animale,care este rasa pe care o preferă crescătorii de animale din zonă?
– Rasa autohtonă, rasa pe care o cunosc oamenii şi care se pretează foarte bine la climă, la păşunat, la furajarea locală, de munte este rasa Bălţata Românească. Pentru însămânţările artificiale oamenii solicită ce vor, se orientează şi în funcţie de piaţa de vânzare, pe locul I fiind Bălţata Românească. Pe această rasă se mai însămânţează rase de carne care de asemenea în ultimul timp sunt foarte bine cotate pe piaţă, cum ar fi Alb-Albastru-Belgian, Angus ş.a.
– Ştim că asociaţia s-a implicat şi în sprijinul crescătorilor de porcine, ce ne puteţi spune în context?
– În ce priveşte monta artificială la porcine, avem cereri în creştere,pe măsură ce oamenii află despre menirea noastră aici, mai ales că efectuăm numeroase studii.
– Vă mulţumesc.
A consemnat Ioan RADU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea