Ziarul Unirea

Interviu cu cehul Tomas Bilek, antrenorul CSU Alba Iulia „Rezultatele obţinute demonstrează că suntem pe drumul cel bun”

    Antrenorul ceh Tomas Bilek, în vârstă de 27 ani, absolvent al cursului FECC (FIBA Europe Coaching Certificate), a activat trei sezoane ca secund la formaţia de Euroligă ZVVZ USK Praga iar acum scrie istoria baschetului feminin din Cetatea Marii Uniri. La prima experienţă ca şi tehnician în afara ţării sale, Bilek conduce din vara trecută CSU Alba Iulia spre o performanţă notabilă, echipa albaiuliană fiind creditată cu şanse reale la o medalie naţională la finele stagiunii.
– O primă întrebare tranşantă: avem şanse să câştigăm campionatul?
– Dacă aş cunoaşte acest răspuns, probabil că noaptea aş dormi ca un bebeluş. Mai avem încă multe meciuri de jucat până în playoff, orice se poate întâmpla, deci îmi este imposibil, şi fără doar şi poate, este prea devreme să fac astfel de prognoze. Toată lumea are şanse, sunt opt echipe în playoff, fiecare cu şanse reale să câştige. Însă, rezultatele obţinute ne demonstrează că suntem pe drumul cel bun. Campionatul este unul foarte puternic, mult mai puternic decât cel de anul trecut, echipele sunt de valoare echilibrată şi orice greşeală contează. Acest lucru este foarte benefic pentru baschetul românesc şi pentru fani.
– Cât de importantă este pentru echipa noastră venirea celor două jucătoare noi?
– Nu există nicio îndoială asupra valorii celor două şi, cu siguranţă, îmi oferă mai multe opţiuni tactice. Anca este o jucătoare foarte experimentată, iar Becca o luptătoare şi foarte pricepută sub panou. Sunt foarte mulţumit că ele se potrivesc mult jocului nostru şi muncesc cu seriozitate. Venirea lor este importantă pentru toată echipa, pentru că ne permitem să odihnim mai bine jucătoarele importante.
– Cum v-aţi aprecia rezultatele şi evoluţia ca antrenor până în prezent?
– Este foarte important pentru mine că mă simt foarte confortabil la echipă, atât în preajma fetelor, cât şi a persoanelor din staff. Este foarte important ca ideile antrenorului să fie bine puse în practică în teren, munca să fie una colectivă. Colaborarea cu George Lăncrănjan este una la nivel ridicat, lucrăm ca o echipă, ca un întreg. Apoi, fiecare persoană din staff îşi face treaba cum trebuie, simt că sunt spijinit.
– Cum vedeţi sezonul ce urmează? Vreţi ca echipa de anul viitor să fie construită pe scheletul acesteia?
– Este destul de dificil să vorbim de acum despre sezonul viitor. Bineînţeles că avem câteva idei, dar acum trebuie să ne păstrăm energia pentru campionatul în curs. Clar că este nevoie de o continuitate a muncii începute în acest sezon, dar sunt încă multe întrebări care nu şi-au găsit încă răspunsul, deci cred că este prea devreme să vorbim despre sezonul viitor.
-Credeţi că echipa noastră este pregătită pentru o participare în cupele europene şi mă refer aici la toate aspectele, valoare baschetbalistică, oraş, sală, suporteri?
– Aceasta este o altă întrebare dificilă. Suntem doar la începutul unui proiect şi viitorul este cel care ne va da mai multe răspunsuri. Pe de altă parte, sunt foarte fericit de suportul sponsorilor, cărora vreau să le mulţumesc. Fără bani nu cred că s-ar fi putut face baschet de performanţă în Alba. Este clar că sala nu este pregătită în acest moment să găzduiască meciuri de Eurocup, dar există un plan de dezvoltare al acesteia, care, dacă nu intervin probleme, va fi gata pentru sezonul viitor. Alba Iulia este un oraş care beneficiază de toate facilităţile pentru a face performanţă în baschet, iar suporterii sunt incredibili. Ar mai fi nevoie doar de multă muncă. Deci, da, suntem pregătiţi.

ELIT

Interviu realizat de Sorin STANCIU

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419