Rămâi conectat

Sport

INTERVIU cu Adrian Socaciu: Cum a fost anul 2014 și ce își propune Asociația Student Sport în 2015

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Adrian Socaciu, fondatorul și președintele Asociației Student Sport a vorbit într-un interviu acordat AGERPRES despre activitatea asociației în 2014 și despre planurile pe care le are în noul an.

Acesta a arătat că nu mai puțin de 15 centre universitare vor găzdui în 2015 competiții organizate de Student Sport, care are parteneriate cu mai multe federații sportive naționale și este susținută de nume importante ale sportului românesc precum Virgil Stănescu, Andreea Răducan, Corina Ungureanu, Monica Iagăr, Narcisa Lecușanu, Mihai Covaliu, Alina Dumitru, Alin Moldoveanu, Miodrag Belodedici.

Adrian Socaciu01

Cum se prezintă bilanțul anului 2014 pentru Asociația Student Sport? Care sunt lucrurile pozitive din acest an?

Adrian Socaciu: Anul 2014 este anul cel mai bun al activității Asociației Student Sport din toți cei patru ani de la constituire. A fost un an în care am reușit să creștem numărul competițiilor, atât în prima parte a anului, cât și în a doua parte a anului când am pus punctul pe i. Spun asta în sensul că am reușit să finalizăm un calendar competițional sportiv într-un an universitar 2014-2015, care reunește zece sporturi, la nivel național. Pe de altă parte, am demarat o revistă intitulată Student Sport Magazin. Primul număr a fost scos în luna octombrie. Apoi avem o emisiune radio săptămânală dedicată sportului universitar — Radar Student Sport. Acum ne pregătim pentru un an 2015 când o să avem o serie de activități la diferite sporturi. Dorim să dezvoltăm aria competițională, dar și alte elemente în evoluția sportului la nivel național. Dacă ne referim la împliniri, am reușit cu succes să dezvoltăm filiale în țară. Astfel avem cinci filiale, astfel avem Student Sport Alba Iulia, Student Sport Cluj, Craiova, Brașov și Iași. Apoi, ne-am implicat ca și echipă, ca și grup să devenim mai omogeni și să privim spre viitor cu încredere.

Care sunt aspectele pe care doriți să le ameliorați la nivelul anului viitor?

Adrian Socaciu: Da, privind la neîmplinirile anului 2014 spun că dorim să atragem mai mare finanțare și susținere, atât din mediul public, dar și din mediul privat. Dorim în anul viitor să implicăm mai mult federațiile, dar și Ministerul Tineretului și Sportului, în dezvoltarea acestui concept al sportului universitar.

Care sunt principalele proiecte pentru anul competițional 2015?

Adrian Socaciu: Pentru anul care va veni, dorim să continuăm ceea ce am început, tot ceea ce ne-am asumat la începutul anului universitar, competițiile sportive la următoarele sporturi: baschet, fotbal, tenis de câmp. La tenis de masă am terminat, dar o să facem și o ediție de primăvară. Mai este handbalul, cros, natație. Pentru primul an o să începem și o competiție de natație la nivel național plus mini-fotbal, o competiție de tradiție, care a început în urmă cu patru ani de zile. Mai este continuare revistei Student Sport Magazin, emisiunii radio Radar Student Sport și o să realizăm și o emisiune de televiziune dedicată sportului universitar, din februarie — martie.

Care sunt centrele universitare unde se vor organiza competiții sportive?

Adrian Socaciu: Centrele universitare vor desfășura competiții sportive la nivel național, dar depinde însă de faza despre care vorbim. La fotbal, avem un sistem Liga Campionilor, cu meciuri acasă și în deplasare, prin urmare o să fie implicate mai multe centre universitare. Mai avem competiții la handbal, cu două faze zonale zonale și un turneu final, baschetul cu două faze zonale și un turneu final. Pentru a vă răspunde punctual la această întrebare, vorbim de Cluj, Timișoara, București, Iași, Craiova, Brașov, Târgoviște, Sibiu, Pitești, Baia Mare, Constanța. În peste 15 centre universitare vor fi competiții sportive în anul viitor. Vreau să mai fac o mențiune în acest sens, am semnat un parteneriat cu Fundația Share, astfel încât finalele competițiilor sportive universitare în 2015 se vor desfășura la Cluj-Napoca, în cadrul programul intitulat Cluj — capitală europeană a tineretului.

Care sunt federațiile sportive cu care aveți parteneriate și cum decurge această colaborare?

Adrian Socaciu: Federațiile sportive care au devenit partenere ale Asociației Student Sport sunt cele de fotbal, cu care am început un parteneriat acum patru ani de zile și, indiferent de conducerea acesteia, a susținut acest demers și îl susține, mai este apoi Federația Română de Handbal, prin prezența domnului Alexandru Dedu, cel care a fost alături de noi și care este unul dintre ambasadorii sportului universitar și al Asociației Student Sport. Apoi, este tenisul de masă, Federația Română de Tenis, Federația Română de Baschet, Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, Federația Română de Scrimă.

Ați amintit de ambasadori. Sportul universitar a fost susținut de mai mulți sportivi de valoare ai României, amintesc aici doar două nume — Simona Halep, Ana-Maria Brânză. Ce sportivi ați reușit să atrageți în plus pentru a sprijini sportul universitar?

Adrian Socaciu: Pe lângă aceste două nume, am reușit să atragem alături de noi foști sportivi care au practicat sportul universitar. Mă refer aici la Virgil Stănescu în Statele Unite ale Americii (a evoluat în campionatul universitar nord-american, n. red.), apoi Andreea Răducan, Corina Ungureanu, Monica Iagăr, Monica Roșu, Narcisa Lecușanu, depinde de sporturi, Mihai Covaliu, Alina Dumitru, Alin Moldoveanu, Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu, care a fost de la început, Marian Drăgulescu, cel care a susținut această mișcare, sunt oameni care se identifică cu valorile promovate de sportul universitar.

Când considerați că România poate organiza o competiție universitară de anvergură internațională?

Adrian Socaciu: Depinde despre ce fel de competiție sportivă universitară vorbim. Aici sunt trei tipuri, o competiție europeană, mondială sau Universiadă. Cred că în momentul de față, România este pregătită pentru a accesa o asemenea competiție la nivel european, cel puțin, pentru ce nu și mondial. Dorim ca în următorii trei-patru ani să putem desfășura și mai multe competiții simultan. În momentul de față, ne bazăm pe sprijinul domnului Adrian Gegea, membru în Comitetul Executiv al federației internaționale (a sportului universitar — FISU, n. red.), ai altor reprezentanți ai României în forurile decizionale, privind sportul universitar și sportul de performanță.

Se poate inspira sportul românesc din modelul sportului universitar american, care are o mare tradiție?

Adrian Socaciu: Da, se poate inspira. Cred că sportul românesc e o replică a sportului universitar american, și pentru ce nu să reușim să punem bazele unui astfel de sistem în România, într-un mediu în care sportul de performanță are nevoie de susținerea sportului de masă și de susținerea viitorilor decidenți. Astfel, sportul universitar este și o soluție în dezvoltarea sportului românesc, vorbim despre masă de 600.000 de studenți la nivel național din 78 de universități. Să avem o competiție interuniversitară la nivel național, așa cum a fost altădată. Marile echipe Universitatea Cluj, Universitatea Craiova sau Politehnica Timișoara, Politehnica Iași provin din mediul universitar.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Rezultate excelente obținute de sportivii de la Dojokan Activ Aiud, la Campionatul National de Copii WUKF de la Mediaș

Unirea Ziarul

Publicat

în

Rezultate excelente obținute de sportivii de la Dojokan Activ Aiud, la Campionatul National de Copii WUKF de la Mediaș În zileie de 6 și 7 aprilie 2024, la Medias a avut loc Campionatul National de Copii WUKF, unde au participat 664 sportivi de la 56 cluburi, scrie aiudinfo.ro Câstigătorii aiudeni sunt: – Maier Sara Locul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea