Ziarul Unirea

Intervenție Dan Simedru la dezbaterea moţiunii simple „PSD guvernează la negru – Totul pentru PSD, nimic pentru cetăţean”

Miercuri, 18 februarie, a fost dezbătută în plenul Camerei Deputaților, moţiunea simplă „PSD guvernează la negru – Totul pentru PSD, nimic pentru cetăţean”, iniţiată de PNL şi adresată ministrului Muncii. 

Moţiunea a fost citită în plen de deputatul liberal Cristina Pocora. Moţiunea a fost depusă săptămâna trecută de către deputații liberali, subiectul acesteia vizând desfiinţarea, prin OUG 86/2014, a Inspecţiei Muncii şi a Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială, în locul acestora urmând să fie formată, prin comasare, Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială.

ELIT

În cadrul dezbaterilor, deputatul PNL de Alba, Dan Simedru, a avut următoarea intervenție:

„Din unificarea intr-o singură structură administrativă, condusă de un Secretar de Stat, a Inspecţiei Muncii şi a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, rezultă o construcţie de tip struţo-cămilă extrem de periculoasă şi de toxică pentru funcţionarea şi organizarea  relaţiilor de muncă. Prin reorganizarea stabilită de OUG nr.86/2014 nu se realizează niciun fel de reformă instituțională, și niciun fel de eficientizare a activității,  asociindu-se, de fapt, în aceeași instituție două activități care nu au nimic în comun, decât apartenența la aceeași structură ministerială.

Prin ordonanța în discuție se stabilește la art.5 că se preiau atribuțiile și structurile organismelor existente, ceea ce conduce la concluzia că scopul urmărit nu e cel de întărire instituțională, ci de atingere a unor scopuri de natură politică. S-a ajuns la o situaţie paradoxală.  Astfel, un partid de stânga, cum este PSD-ul, care se revendică de la valori şi principii sociale,  acționează fățiș în mod distructiv și dinamitează un sistem pe care ar trebui să-l protejeze. Cum poți întări instituțional activitatea de control în domenii importante ale economiei naționale cum sunt cele din domeniul relațiilor de muncă (combaterea muncii la negru, securitatea și sănătatea în muncă, supravegherea pieței  muncii și reducerea evaziunii fiscale) când se asociază această activitate cu gestionarea sărăciei acestei țări (venit minim garantat, plata ajutorului de încălzire, servicii și programe de asistență socială a vârstnicilor și copiilor)? Nimic mai fals și mai ipocrit!

Dacă s-ar fi dorit întărirea capacității instituționale a Inspecției Muncii, Ministerul Muncii ar fi trimis Parlamentului, proiectul Legii privind Statutul Inspectorului de Muncă așa cum prevede art.16 alin.2 din Legea  nr.108/1999.  Însă Ministerul Muncii nu a acționat în nici un fel  pentru creșterea eficienței sistemului, iar acum, doamna ministru Rovana Plumb, îl desființează prin așa-zisa reorganizare. Chiar și numai la o analiză sumară se poate observa starea de incompatibilitate din interiorul acestei structuri – astfel prestațiile sociale efectuează plata, iar inspectorii de muncă și securitate socială, din interiorul aceleași structuri, controlează. După această logică, de ce nu unificăm, de exemplu, Romsilva cu Inspectoratul de Regim Silvic, sau Ministerul de Finanțe cu Curtea de Conturi, și astea doar pentru că în mintea unora această acțiune ar reprezenta  o întărire instituțională și o eficientizare a activității?

Pentru pagubele din sistemul asistenței sociale cauzate de plăți necuvenite, Guvernul nu a considerat necesar să le mai recupereze, adoptând în acest sens un act de amnistie fiscală. În schimb, același Guvern se ocupă de reorganizări nocive pentru sistem, cum este cea de față. Oare prin această unificare instituțională, prin care se instituie o evidentă incompatibilitate între activități, Guvernul PSD dorește să-și permanentizeze astfel de  practici? Răspunsul este DA!

Cea mai elocventă dovadă a politizării acestei instituții rămâne desființarea funcției de conducere a Inspecției Muncii, respectiv inspector general de stat – înalt funcționar public – și crearea unui nou post politic de președinte al Agenției Naționale pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială cu rang de secretar de stat, numit de primul ministru.

Așadar, dragi colegi, prin votul nostru de astăzi dat în favoarea moțiunii simple «PSD guvernează la negru! Totul pentru PSD, nimic pentru cetățean!» putem curma acest desant asupra unei instituții care trebuie ferită de ingerințele politicului.”

PNL consideră că prin comasarea Inspecţiei Muncii şi a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială se va produce haos în sistem. Unirea celor două instituţii nu are nicio logică, va produce haos în sistem, mai multe oportunităţi de fraudare şi se vor produce angajări pe criterii politice. De fapt, va exista o subordonare de către PSD a unor instituţii care şi-au demonstrat eficienţa. Din păcate, domeniul social care ar trebui să fie principala carte de vizită a unui Guvern care se pretinde social-democrat a ajuns o marcă ce se caracterizează prin incompetenţă, ipocrizie şi demagogie. De asemenea, prin desfiinţarea Inspecţiei Muncii tinerii vor avea de suferit. Un partid social-democrat, aşa cum se pretinde a fi PSD-ul, ar trebui să aibă ca scop protejarea angajaţilor, dar din nefericire PSD-ul nu are ca preocupare decât pentru protejarea clientelei de partid.

Biroul de Presă al PNL Alba

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Călin Matieș: DRUMUL RUȘINII Județului Alba are vinovații exact în persoanele care se dau acum mari salvatori!

Drumul Național 75, cel mai prost drum al județului Alba și poate cel mai jalnic din întreaga Românie are și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

2 Comentarii

Ghita 19 februarie 2015 at 13:52

De fapt Sañedru, a intervenit, pentru a cere „suventii”, pentru „Clubul de Hora Calugareasca”, ce il conduce!

AOTEAROA 20 februarie 2015 at 10:26

Domnule Simedru,ponta nu guverneaza deloc!!!El face excursii,dar trist este ca pe nimeni nu deranjaza,absolut nimeni nu-l intreab :CE A FACUT CONCRET IN SUA TIMP DE 8-9 ZILE PE BANII NOSTRI??De ce presedintele poate respecta protocolul, iar lui i se rupe de noi cei ce l-am ales??SA-I FIE RUSINE,CA NU ARE ALTE INTERESE ,DECIT CELE PERSONALE MESCHINE!!

Comentariile sunt oprite