Rămâi conectat

Societate

Internatele şcolare din Munţii Apuseni – în pericol de a fi închise din lipsă de resurse financiare

Publicat

în

Stimate domnule ministru,
Încă de la începutul procesului de reformă în învăţământ, eu, Corneliu Olar, deputat PDL ales în Colegiul nr.5 Munţii Apuseni – Teiuş din judeţul Alba, am avertizat asupra unor probleme specifice ale învăţământului primar şi gimnazial din această zonă. Astfel, într-o declaraţie politică făcută în data de 2 martie 2010 spuneam că nu sunt unul dintre cei care susţin că oricât de mic ar fi numărul de elevi ai unei şcoli dintr-un sat neaccesibil, trebuie ca statul să menţină acea şcoală. Ar fi fost absurd şi în detrimentul calităţii învăţământului, care, în sine, este o investiţie. Însă tot atunci am avertizat Ministerul Învăţământului că trebuie să nuanţeze comasarea sau desfiinţarea şcolilor şi, în special, în cazul celor din Munţii Apuseni, să o însoţească de alocaţii bugetare sau de investiţii complementare necesare desfăşurării în bune condiţii a procesului educaţional. Ei bine, între timp, odată cu începerea anului şcolar 2010 – 2011 au fost comasate mai multe şcoli, altele au fost desfiinţate, iar copiii, respectiv elevii claselor
V-VIII şi chiar de I-IV au fost mutaţi la şcolile din centrele de comună. În unele situaţii totul se derulează normal, deoarece şcolile generale dispun de microbuze şcolare şi astfel se poate face transportul elevilor din satele unde şcolile s-au desfiinţat la cele din centrul de comună unde au fost mutaţi, mai ales că sunt şi drumuri accesibile. Problema este că sunt încă multe cazuri de comasări de şcoli săteşti sau de elevi care au trecut din ciclul primar în cel gimnazial, respectiv în clasele V-VIII, şi astfel de voie, de nevoie trebuie să înveţe în şcolile din centrul de comună. Ori pentru aceasta trebuie să parcurgă între 3 şi 7 kilometri, însa şcolile nu dispun nici de microbuze şcolare, dar mai grav şi cele care dispun nu pot să facă transportul elevilor deoarece drumurile sau căile de acces sunt total nepracticabile (drumuri din pământ) mai ales pe timp ploios, ca să nu mai vorbim pe timp de iarnă. Ca atare, singura soluţie salvatoare pentru aceştia o reprezintă internatele şcolare de pe lângă şcolile generale din centrele de comună. În Munţii Apuseni, îndeosebi prin preocuparea primăriilor şi consiliilor locale, prin mari eforturi financiare de la bugetele locale şi chiar cu contribuţia părinţilor unele internate şcolare au rezistat până în prezent. Este cazul comunelor Gârda, Horea, Poiana Vadului, Vadu Moţilor, Ocoliş şi Râmeţ, la care se mai adaugă şi unele comune în care funcţionează tabere şcolare, precum şi internate şcolare pentru clasele
I-VIII, precum la Albac, Arieşeni, Pianu, Săsciori şi Şugag. Ei bine, în actuala conjunctură, de profundă criză financiară, primăriile au fonduri financiare foarte puţine, părinţii copiilor la fel, şi ca atare acestea sunt pe cale de a fi închise iar copiii trimişi acasă, nemaiputând să participe la procesul instructiv – educativ la şcolile din centrul de comună. Altfel spus, se ajunge la abandon şcolar. Vă dau ca exemplu Şcoala Generală cu clasele I-VIII din comuna Poiana Vadului, care nu dispune de microbuz şcolar. Am pornit procesul de reformă prin desfiinţarea unor şcoli generale săteşti cu elevi mai puţini, i-am mutat pe aceştia în şcolile generale din centrele de comună pentru a-şi putea continua studiile, iar acum închidem internatele şcolare unde ar trebui să fie găzduiţi pentru a putea învăţa?!
Stimate domnule ministru, doresc prin această declaraţie politică să vă reamintesc prevederile art. 32 din Constituţia României care spune că: „Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi în condiţiile legii”. Ca atare, întrucât în bugetul de stat pe 2010 nu au fost cuprinse fonduri băneşti pentru susţinerea burselor sociale pentru aceste categorii de elevi, vă solicit să interveniţi de urgenţă în Guvernul României pentru a se găsi o soluţie financiară, astfel încât internatele şcolare să poată funcţiona în continuare. Altfel, se apropie cu paşi repezi iarna şi riscăm ca sute de copii din această zonă să abandoneze şcoala. Solicit răspuns în scris.
Corneliu OLAR,
deputat PDL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Monden-Clubbing

Neversea și Untold au pus în vânzare biletele de o zi

Publicat

în

Două luni și jumătate ne mai despart de revederea cu festivalul Neversea, ce revine după o pauză de doi ani la malul Mării Negre cu un line-ul în care se vor regăsi artiști precum Black Eyed Peas, Dimitri Vegas & Like Mike, Alan Walker, Don Diablo, Alesso, Steve Aoki, Timmy Trumpet, Ummet Ozcan, Tujamo, Nicky Romero, Nervo, Quintino sau Parov Stelar.

Ajuns la ediția cu numărul patru, Neversea 2022 aduce la Constanța peste 150 de artiști români și internaționali, în perioada 7-10 iulie.

Fanii Neversea au la dispoziție două variante de achizitionare a biletelor pentru una din cele patru zile de festival: General Access, la prețul de 37 de euro + Taxe sau VIP, la prețul de 104 de euro + Taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Și “Big Brother” Untold, pune la dispoziție fanilor pe lângă abonamente și bilete de o zi, la festival. Cei care vor să se distreze în universul magic UNTOLD au la dispoziție tot două variante de bilete de o zi: biletul General Access, la prețul de 50 de euro + Taxe sau biletul VIP Access, la prețul de 106 euro + Taxe. Cei care își achiziționează Day Ticket își vor putea alege ziua în care să vină și să se bucure de experiențe de neuitat. UNTOLD este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume și are loc în 2022, între 4 și 7 august, la Cluj-Napoca. În cele 4 zile și 4 nopți de festival, îi veți putea vedea pe David Guetta, Don Diablo, Hardwell, Morten, Kygo, Steve Aoki, Tujamo, Paul Kalkbrenner, Above and Beyond, Borgore, Dub Fx și Woodnote.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare