INSP: Gripa a făcut noi victime. Numărul deceselor provocate de virus a ajuns la 29. Care sunt simptomele

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în România a ajuns la 29, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Ultimele trei persoane decedate din cauza virusului gripal sunt doi bărbaţi din judeţul Iaşi de 41 şi 35 de ani, ambii având condiţii medicale preexistente şi nefiind vaccinaţi antigripal, şi o femeie de 84 de ani din Bucureşti, având condiţii medicale preexistente.

Complicaţii pot face persoanele încadrate în categoriile de risc, respectiv femeile însărcinate, persoanele în vârstă şi cronicii. Acestea trebuie să ţină cont de simptome, astfel încât să poată vedea diferenţele dintre o viroză şi gripă.

Care sunt simptomele

Concret, gripa sezonieră este cauzată de virusuri umane gripale care infectează căile respiratorii, respectiv nas, gât, bronhii şi uneori plămâni, cei care se îmbolnăvesc de gripă având următoarele simptome: febră, derere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

„Puteţi recunoaşte o viroză respiratorie alta decât gripa după debutul mai lent al bolii, care începe cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap şi după evoluţia mai uşoară a bolii. Răceala este cauzată de alte virusuri respiratorii”, susţin specialiştii INSP.

Diferenţa dintre gripă şi răceală

În cazul gripei, debutul bolii este brusc, în timp ce în cazul răcelii este insidios. În ceea ce priveşte temperatura corpului, în cazul gripei aceasta depăşeşte 38 de grade iar în cazul răcelii bolnavii nu au temperatură ci stări fwebrile. Cefaleea şi durerile de articulaţii sunt şi ele frecvente în cazul gripei în timp ce în cazul răcelilor sunt rare. Starea generală este alterată, subliniază medicii, în cazul gripei, în timp ce în cazul virozelor, starea generală este doar uşor alterată. Rinoreea este rară în cazul gripei în timp ce e frecventă în cazul virozelor, tusea uscată fiind şi ea frecventă la cei cu gripă dar foarte frecventă în cazul răcelilor. Răguşeala este rară în cazul gripei dar frecventă în cazul răcelilor. „Complicaţiile gripei pot include pneumonie, infecţii ale urechii, infecţii ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor cronice deja existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astmul sau diabetul”, arată INSP.

Cum se răspândeşte gripa

Gripa se răspândeşte de la o persoană la alta prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut şi prin contactul indirect, atunci când picături sau secreţii din nas sau gât se depun pe suprafeţe, cum ar mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi îşi ating faţa. Medicii susţin că există o serie de metode prin care apariţia gripei poate fi prevenită, cea mai eficientă fiind vaccinarea înaintea sezonului de gripă. Practic, vaccinarea reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire, iar eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcţie de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon.

Pentru limitarea răspândirii gripei mai sunt şi alte măsuri preventive:

– Spalaţi-vă pe mâini în mod regulat cu apă şi săpun

– Acoperiţi-vă gura şi nasul cu un şerveţel atunci când strănutaţi

– Apoi acoperiţi şi aruncaţi şerveţelul foloit

– Nu reutilizaţi batistele sau şerveţelele

– Staţi acasă când sunteţi bolnav .
sursa: agerpres,adevarul,.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...