Ziarul Unirea
 

INS: Diferenţe uriașe, la stat salariile au crescut dublu faţă de sectorul privat

Datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată  că în mai 2018, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.494 de lei, cu 0,4% mai mic decât în aprilie, iar câştigul net a fost de 2.704 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 9 lei (-0,3%).

Diferenţele sunt însă substanţiale. În mai, faţă de mai 2017, în sectorul public salariile au crescut cu 24,4%, în vreme ce în sectorul privat ele au avansat cu 11,7%.

„Piaţa forţei de muncă, tensionată, alături de o rată a şomajului aproape de minimele istorice, dar şi politica salarială publică sunt principalele mo­toare ale creşterilor salariale. Fără o refor­mă care să îmbunătăţească parti­ci­parea oamenilor la piaţa muncii – rata de participare este de 66,3%, una dintre cele mai scăzute din Europa – presiunea va fi în continuare de creş­tere a salariilor, fapt ce poate limita creş­terea economică. Tensiunea pe piaţa muncii rămâne un factor de presiune inflaţionistă”, a comentat Ci­prian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

Sursa: zf.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

dolfi 10 iulie 2018 at 13:41

la educatia financiara precara pe care o are majoritatea romanilor, va fi jale cand aceste salarii vor scadea din nou. De ce jale? Pai pentru ca multi bugetari se vor intinde mai mult decat le este plapuma, vor intra in rate si va fi… jale. Va mai amintiti “rate doar cu buletinul” ori rate in “franci” ?
Dar fraierii tot hotii vor vota, cum fac de 29 de ani…

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...