Rămâi conectat

Ştirea zilei

Inițiatorului proiectului “Roșia Montană” implicat în afaceri ilicite cu mai multe state africane. Cum a ajuns corupția din Senegal să fie legată de un român

Darius BUZGURE

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Inițiatorului proiectului “Roșia Montană” implicat în afaceri ilicite cu mai multe state africane. Cum a ajuns corupția din Senegal să fie legată de un român

Considerat ani de zile cel mai bogat român, controversatul om de afaceri, Frank Timis, fondator a zeci de companii implicate în afaceri îndoielnice, precum și a proiectului “Roșia Montana”, a câștigat sute de milioane de dolari după ce a sărăcit statul Senegal de zăcămintele petroliere, pe care le-a cumpărat la un preț extrem de modic, urmând ca apoi să le revândă unuia dintre cei mai mari producători de petrol din lume, obținând astfel un profit uriaș, potrivit unei anchete “România, te iubesc!”, marca ProTV.

Născut în orașul Borșa, din zona Maramureșului, Vasile Timiș a fugit în anii ‘80 în Australia, unde a devenit “Frank” și unde, totodată, și-a început o carieră de afaceri ilicite, împănată cu acuzații de trafic de droguri, niciodată dovedite, înșelătorii la bursă, o serie de falimente, dar și investiții în minerit, zăcăminte de gaz sau petrol.

În România a venit cu afaceri în 1995, când a “nășit” proiectul Roșia Montană – el este cel care a reprezentat compania Gabriel Resources în asocierea cu statul român pentru exploatarea zăcămintelor de aur din Apuseni. Proiectul este blocat și compania cere statului român daune de 4,4 miliarde de dolari.

În prezent, Frank Timiș stă într-un penthouse pentru carte plătește o chirie lunară de 14.000 de lire sterline și ia masa în unele dintre cele mai scumpe restaurante londoneze. Dar potrivit unei investigații BBC, acesta a plătit nu mai puțin de 35,20 lire sterline impozit pe venit în urmă cu doi ani.

Omul de afaceri de origine română stabilit inițial în Australia, și acum în Londra, este acuzat că a câștigat sute de milioane de dolari dintr-o tranzacție cu zăcăminte de gaz și petrol pe care le-a concesionat în mod suspect de la statul senegalez.

Paradoxul african prezintă imaginea “continentului negru”, printr-o discrepanță imensă: cei mai săraci oameni din lume trăiesc pe cel mai bogat continent în resurse naturale. Din păcate însă, ei nu beneficiază absolut deloc de aceste bogății naturale, iar beneficiarii sunt magnații care sărăcesc milioane de oameni, umplându-și conturile cu milioane de euro. Exact ca Fank Timiș. Africa este terenul propice pentru tot felul de aventuri economici, care au luat pe cont propriu, pe numele lor, relația cu diverse state africane. Cu vechile relații de comerț exterior au încercat să dea tunuri pe tărâmul african.

La mai bine de 7000 de kilometri de România, în zona Africa de Vest, găsim Dakarul. De câteva luni, capitala Senegalului este în fierbere, deoarece sunt constant proteste împotriva nivelului de trai, dar mai ales împotriva modului în care sunt administrate resursele țării. Protestele îl vizează pe președintele în funcție, Macky Sall, acuzat că oferă resursele țării unor investitori controversați care își rotunjesc conturile, în detrimentul senegalezilor de rând. Cel mai contestat personaj în Senegal astăzi este omul de afaceri de origine română, Frank Timiș, inițiatorul proiectului “Roșia Montana”, care este supranumit ”Împăratul resurselor din Africa de Vest” – având afaceri în Liberia, Sierra Leone, Burkina Faso, Guinea Bissau, Coasta de Fildeș, Gambia și Senegal.

Ultimii ani au pus Senegalul pe harta bogaților lumii în resurse. S-au făcut descoperiri importante: gaz și petrol în Ocean, în offshore, dar și zăcăminte de minereuri. Sărăcia, în schimb, domnește peste tot.

Senegalul este considerate una dintre cele mai democratice țări de pe continent, bineînțeles, după standardele africane. Nu au fost lovituri de stat, nu au fost războaie în ultimele zeci de ani, de când și-au declarat independența colonială față de Franța, în 1960. Și, cu toate acestea, sunt frământări sociale foarte mari, datorită resurselor, pentru că țara este în plină dezvoltare economică, dar corupția este endemică.

În 2012 se semnează un contract care este astăzi extrem de discutat în Senegal: drepturile de explorare și exploatare a două perimetre de gaz și petrol offshore, în largul coastelor Atlanticului. Compania care a preluat această concesiune este Petro-Tim Limited, controlată de Frank Timiș și înregistrată din Insulele Cayman, care la ora semnării acordului nu era încă înregistrată. Aprobările pentru contractual cu Petro-Tim au venit de la Karim Wade, ministrul Energiei, fiul președintelui de atunci, Abdoulaye Wade.

Dar tatăl acestuia a pierdut puterea și a fost înlocuit de un nou președinte: Macky Sall, venit pe un puternic curent anti-corupție, acesta a câștigat voturile senegalezilor. Pentru a putea intră în legalitate acordul cu Petro-Tim trebuia semnat de noul președinte, mai ales că exista o contestație din partea unei companii irlandeze care voia și ea preia perimetrele din ocean.

Inițial, Frank Timiș a investit 5 milioane de dolari, iar conducerea Petro-Tim Senegal a fost dată lui Aliou Sall, nimeni altul decât fratele noului președinte.

În iulie 2014, Timiș Corporation, o altă companie înființată de Frank Timiș în Insulele Virgine britanice cumpără drepturile pentru ambele perimetre de la Petro-Tim și, după nici două luni, vinde 60 % din acțiunile sale către Kosmos Energy, o companie petrolieră americană cu experiență în exploatarea offshore, partenera gigantului energetic British Petroleum, BP, în mai multe proiecte de anvergură.

Între timp PetroTim este dizolvată și Aliou Sall trece la Timiș Corporation, iar salariul lui este enorm pentru Senegal: 25.000 de dolari pe lună.

Niciun reprezentant al Petro-Tim nu a putut fi contactat, la fel cum nu a putut fi identificat un sediu efectiv al firmei, specifică RISE Project.

Omul de afaceri de origine română, Frank Timiș, a câștigat între 250 și 600 de milioane de dolari din petrolul și gazele din Vestul Africii.

sursa: Știrile ProTV

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea