Inițiativă legislativă: Nota de lichidare a angajaților – eliberată obligatoriu în termen de 3 zile

Conform unei inițiative legislative realizate de către mai mulți parlamentari, nota de lichidare a unui angajat va fi eliberată de angajator la cel mult 3 zile de la data încetării contractului de muncă. Deputații și senatorii semnatari ai proiectului spun că, la acest moment, Codul muncii nu impune o obligativitate din partea angajatorilor de a face aceste note de lichidare, astfel că se întâlnesc destule situații de abuzuri din partea lor.

În schimb, la noul angajator, există obligativitatea de a depune nota de lichidare de la fostul loc de muncă, iar în lipsa acesteia, nu se mai întocmesc contracte legale de muncă sau se fac alte abuzuri în domeniul ocupării forței de muncă.

INFORMARE COVID-19

“Ținând seama că angajarea răspunderii patimoniale se poate face într-un termen de 3 ani de la data nașterii dreptului la acțune, pentru a preveni eventuale litigii dintre angajați și angajatori în această perioadă și, implicit, pentru a degreva instanțele de judecată, se impune reglementarea în regim obligatoriu a acestui document cu caracter probatoriu”, mai argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

După art. 55 se introduce un nou articol, art. 551:

“(1) În termen de 3 zile calendaristice de la data încetării contractului individual de muncă, angajatorul este obligat să elibereze angajatului spre luare la cunoștință nota de lichidare.

(2) Angajatorul va menționa în nota de lichidare numele și adresa creditorului, natura debitului, suma datorată la data emiterii notei de lichidare, natura, numărul, data și emitentul titlului executor, precum și informații despre durata concediilor de odihnă, medicale, fără plată și calificativele profesionale obținute.”

După art. 28 se introduce un nou articol, art. 281:

“În situația persoanelor care au mai fost încadrate în muncă, în termen de 30 de zile calendaristice de la încheierea contractului individual de muncă, angajatul este obligat să depună la angajator nota de lichidare eliberată de angajatorul de la locul de muncă anterior, conform prevederilor art. 551.”

Nerespectarea acetui ultim articol va atrage răspunderea disciplinară a angajatului, iar nerespectarea, din partea angajatorului, a noilor obligații, va putea fi sancționată cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei, conform proiectului.

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Senat, prima cameră sesizată, iar după avizele Consiliului Legislativ și al Guvernului, va intra la vot.

Sursa: legestart.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...