Rămâi conectat

Curier Județean

INFO SCHI: Sezonul continuă la Domeniul Schiabil Șureanu – Starea pârtiilor în perioada 17-23 ianuarie 2020

Ziarul Unirea

Publicat

în

În ciuda absenței grave a ninsorilor, care a făcut ca stratul de zăpadă să fie tot mai subțire și mai înghețat pe pârtii, sezonul continuă la Domeniul Schiabil Șureanu.

Pentru multă vreme a fost deschisă doar pârtia A_3, însă eforturile imense din ultimele zile au făcut ca alte două pârtii (A_1; C_4) să fie din nou în stare bună. Ele vor fi redeschise în curând, începând cu ziua de sâmbătă, 18 ianuarie.

– Pârtii existente: 10 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3)

– Pârtii funcționale: 4 (A_1; A_3; C_4; pârtia-școală)

– Lungime totală a pârtiilor și racordurilor existente: 18 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: https://schi-sureanu.ro/#

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parțial), Digi Mobil (parțial), Orange (slab)

În absența unor tunuri de zăpadă – a căror necesitate s-a dovedit, pentru prima oară în istorie, anul acesta –, s-a lucrat cu ratrack-ul, atât cât s-a putut, dar s-a lucrat și cu lopata și cu prelata, pentru a căra zăpada din zonele de off-piste, astfel încât să fie acoperite porțiunile cu iarbă și piatră de pe pârtii. Într-un mod cu totul excepțional, oamenii din zonă – școli de schi, proprietari de pensiuni și cabane, angajați ai pârtiilor, etc. – au pus mâna pe lopată și au muncit, în fiecare dimineață la răsăritul soarelui, pentru ca sezonul să continue. Efortul lor a dat roade, așa că vă așteptăm la Șureanu.

Nu vă imaginați ca pârtiile sunt excepționale; sunt acceptabile în limitele situației de față. Aveți în continuare grijă la coborâre, schiați atent, țineți cont de gheață și de pietre. Un lucru este cert: în această iarnă extrem de secetoasă și de atipică, Șureanu a rămas singurul loc din țară unde se poate schia pe zăpadă 100% naturală.

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat, fiind accesibil pentru orice tip de mașină. Între barajul Tău și barajul Oașa există din ce în ce mai multe porțiuni cu gropi în asfalt, așadar încercați să circulați cu viteză reduză.

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul se prezintă acceptabil, este acoperit de zăpadă, dar sunt necesare lanțurile. Există multe porțiuni cu gheață și cu șleauri adânci pe direcția de mers, care vă pot incomoda în cazul în care două mașini, aflate în contrasens, trebuie să treacă una pe lângă cealaltă. Recomandăm prudență și răbdare.

Pârtii și instalații de cablu: începând cu ziua de sâmbătă, 18 ianuarie, vor fi deschise pârtiile A_1 (cu racord spre C_4), A_3 (cu racord ocolitor în off-piste), C_4 și pârtia-școală. Predomină porțiunile cu gheață, în special pe A_3. Zonele de off-piste sunt complet inaccesibile.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania nu anunță precipitații pentru următoarele șapte zile. Va fi în continuare vreme rece, cu cer senin și vânt slab, fiind ideală pentru schi. Vremea, pe zile, va fi astfel:

– vineri, 17 ianuarie: vânt slab, cer senin

– sâmbătă, 18 ianuarie: vânt slab, cer senin

– Duminică, 19 ianuarie: vânt slab, cer senin

– luni, 20 ianuarie: vânt slab, cer senin

– marți, 21 ianuarie: vânt slab, cer senin

– miercuri, 22 ianuarie: vânt slab, cer parțial senin

– joi, 23 ianuarie: vânt slab, cer senin

Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurant la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil; punct Salvamont și Jandarmerie Montană, la baza pârtiilor.

 sursa:

Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare