Rămâi conectat

Actualitate

Indemnizaţia de creştere a copilului în anul 2014

Publicat

în

Indemnizaţia pentru creştere a copilului în 2014 va fi în valoare de 85% din media veniturilor nete rezultate pe ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului. Cine poate beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului şi ce condiţii trebuie să îndeplinească părinţii care solicita indemnizaţia de creştere a copilului?

Ce valoare are indemnizaţia de creştere a copilului?

Conform OUG nr. 111/2010, solicitanţii indemnizaţiei de creştere a copilului pot alege între 2 variante:

Elit - Gustul Desăvârșit

a. În situaţia în care optează pentru concediu creştere copil până la împlinirea de către copil a vârstei de un an:

Indemnizaţia de creştere a copilului va fi in valoare lunara de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului, limitata la:
– minim 600 lei
– maxim 3.400 lei

Observaţie: pentru luna în care s-a născut copilul se ia in calcul venitul cuvenit pe luna respectivă.

b. În situaţia în care optează pentru concediu creştere copil pana la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani:
Indemnizaţia de creştere a copilului va fi în valoare lunara de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului, limitata la:
– minim 600 lei
– maxim 1.200 lei

Cine poate beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului?

Pot beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului în vârsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, următoarele categorii de persoane:

 • unul dintre părinţii fireşti ai copilului
 • persoanele care adopta un copil
 • persoanele care iau în plasament un copil
 • persoana care este tutorele copilului

Ce condiţii trebuie să îndeplinească părinţii care solicita indemnizaţia de creştere a copilului?

Persoana care solicita indemnizaţia de creştere a copilului trebuie sa îndeplinească următoarele condiţii:

 • este cetăţean roman, străin sau apatrid;
 • are domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, potrivit legii;
 • locuieşte împreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora;
 • a realizat, timp de 12 luni anterioare naşterii copilului, venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal (venituri provenite din salarii, activităţi independente sau din activităţi agricole);
 • si-a achitat obligaţiile faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţine în proprietate;

În cele 12 luni anterioare naşterii copilului pot fi incluse perioade asimilate, în care părintele solicitant s-a aflat în una dintre următoarele situaţii:

 • şi-a însoţit soţul în misiune permanenta în străinatate;
 • a beneficiat de indemnizaţie de şomaj;
 • a beneficiat de concedii si indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
 • a realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii;
 • a beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului până la 2/3 ani;
 • a beneficiat de pensia de invaliditate;
 • a beneficiat de concediu fără plata pentru a participa la cursuri de formare/perfecţionare profesionala din iniţiative/cu acordul angajatorului;
 • a urmat sau urmează cursurile de zi ale învăţământului universitar postuniversitar sau liceal organizat potrivit legii;
 • se află în perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a învăţământului universitar cu examen de diploma/licenţa.

Situaţii speciale

 • Gemeni, tripleţi, multipleţi: nivelul indemnizaţiilor lunare se majorează cu 600 lei, începând cu al doilea copil, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcina gemelară, de tripleţi sau multipleţi
 • Perioade asimilate: în situaţia in care cele 12 luni anterioare datei naşterii copilului se constituie numai din perioade asimilate, fără venituri aferente acestora, cuantumul indemnizaţiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca o persoana realizează venituri pe o perioada de câteva luni în interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului este reprezentata de suma totală a veniturilor realizate in aceste luni, împărţita la 12. In cazul in care, în urma acestui calcul rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei.
 • Suprapuneri: in cazul persoanei care beneficiază de indemnizaţie creştere copil şi care în aceasta perioadă naşte/adoptă/ia în plasament sau tutela un copil, pentru care beneficiază de indemnizaţie sau stimulent de inserţie in conformitate cu prevederile O.U.G 111/2010, pe perioada suprapunerii se va acorda o suma suplimentara în cuantum lunar de 600 de lei.

Sursa: drepturile-gravidelor.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Un bărbat din Alba s-a îmbătat și și-a luat iubita la bătaie: Polițiștii l-au reținut

Publicat

în

Un bărbat din Alba s-a îmbătat și și-a luat iubita la bătaie: Polițiștii l-au reținut

La data de 6 iulie 2022, polițiștii din Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 48 de ani, din Blaj, care este cercetat pentru violență în familie și amenințare.

În seara zilei de 5 iulie 2022, în timp ce se afla în locuința sa, pe fondul consumului de alcool, și-ar fi amenințat și agresat concubina.

În cursul zilei de azi, 7 iulie, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cercetările sunt continuate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

INCONȘTIENȚĂ la volan: O șoferiță de 20 de ani din Alba s-a izbit de un tractor care circula în fața sa

Publicat

în

INCONȘTIENȚĂ la volan: O șoferiță de 20 de ani din Alba s-a izbit de un tractor care circula în fața sa

La data de 6 iulie 2022, polițiștii rutieri din Sebeș au intervenit pe DN 67 C, pe raza localității Săsciori, unde a fost semnalată producerea unui accident rutier.

Din primele cercetări, a rezultat că o tânără de 20 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu un tractor, care circula în fața sa.

În urma accidentului, o femeie de 71 de ani, din Sebeș, pasageră în autoturism, a suferit leziuni corporale și a fost transportată la spital.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Premierul Boris Johnson ar putea DEMISIONA după un val de scandaluri

Publicat

în

Premierul Boris Johnson ar putea DEMISIONA după un val de scandaluri

Boris Johnson ar urma să demisioneze, după un val de scandaluri în care a fost implicat. Au existat mai multe demisii până la aceasta anunțată a premierului britanic. De două luni, situația este foarte complicată în Marea Britanie pentru Boris Johnson.

”După un val de demisii din guvernul său, premierul își va anunța plecarea din Downing Street, mai târziu” anunță SkyNews. Astfel, Boris Johnson va demisiona astăzi din funcția de prim-ministru. Plecarea sa vine în urma unui val de demisii din Guvern. Presa citată scrie că demisia a venit după o discuție între premierul britanic și Graham Brady, președintele 1922 Committee. Un nou lider conservator urmează să fie stabilit de către partid în octombrie.

Aproape 50 de parlamentari britanici au demisionat din cauza conducerii premierului Boris Johnson, care a refuzat anterior să renunţe la poziţia sa.

Elit - Gustul Desăvârșit

Criza politică a fost generată de demisia, marţi, a miniştrilor Finanţelor şi Sănătăţii, care au afirmat că şi-au pierdut încrederea în prim-ministru. Miercuri, un grup de miniştri s-a întâlnit cu Boris Johnson la reşedinţa sa oficială şi i-a solicitat să demisioneze.

Procuroarea generală a anunţat deja că, dacă poziţia de premier ar rămâne liberă, şi-ar prezenta candidatura. Această posibilitate a fost crescută joi, când o comisie de parlamentari conservatori a comunicat că va organiza alegeri săptămâna viitoare, ceea ce ar putea duce la un nou vot de neîncredere, pe care, după cum susţin chiar şi apropiaţii lui Boris Johnson, el l-ar pierde fără drept de apel, având susţinerea a doar o cincime din partid, scrie RADOR.

Miercuri, Boris Johnson a respins varianta de a-și da demisia

Premierul britanic Boris Johnson a respins miercuri apelurile de a-şi da demisia, venite inclusiv din partea susţinătorilor săi loiali şi în pofida unei avalanşe de demisii din guvern, generate de o criză fără precedent în care l-au cufundat scandaluri repetate, transmite AFP.

Prim-ministrul conservator al Marii Britanii s-a confruntat miercuri cu cea mai grea zi a mandatului său, plină de cazuri jenante şi un val de acuzaţii de minciuni. Mai mulţi miniştri de prim plan, inclusiv cei loiali, i-au cerut să demisioneze deoarece situaţia a devenit insuportabilă, potrivit presei britanice.

Printre numele citate, acest apel a venit din partea ministrului de Interne, Priti Patel, sau chiar a lui Nadhim Zahawi, la mai puţin de 24 de ore de la numirea sa în funcţia de ministru al Finanţelor. Dar, aşa cum a procedase deja la începutul zilei, în faţa deputaţilor, Boris Johnson a replicat că vrea să rămână în funcţie pentru a se dedica ”problemelor extrem de importante” cu care se confruntă ţara.

”Vom continua cu guvernul acestei ţări”, a susţinut Boris Johnson miercuri după-amiază în faţa şefilor comisiilor parlamentare. Ministrul Sănătăţii, Sajid Javid, şi cel al Finanţelor, Rishi Sunak, şi-au anunţat demisia marţi seara. Alţi membri ai Guvernului, de rang inferior, le-au urmat exemplul. Până în prezent, numărul plecărilor se apropie de 40. Secretarul de stat pentru Ţara Galilor, Simon Hart, a demisionat miercuri seară, devenind al treilea membru al cabinetului care părăseşte barca premierului Boris Johnson.

Pe de altă parte, premierul l-a demis miercuri pe ministrul Locuinţelor, Michael Gove, despre care presa a informat că a cerut demisia şefului Guvernului, a declarat un consilier al primul-ministrului. ”L-a demis pe Michael Gove”, a declarat la Sky News James Duddridge, consilier al premierului, care a asigurat că acesta este ”într-o dispoziţie veselă şi se va bate”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare