Incubatorul de afaceri Alba Iulia – o şansă pentru lansarea a 20 de IMM-uri

Ieri la Alba Iulia a avut loc lansarea celui de-al doilea ciclu al Incubatorului de afaceri Alba Iulia. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii la vârf ai finanţatorilor proiectului: Yesim Oruc – reprezentantul rezident al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în România, Ion Ariton – ministrul Economiei, Cristian Haiduc – preşedintele Agenţiei pentru Implementarea şi Promovarea Programelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii, Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia şi alte persoane implicate. Incubatorul va găzdui, pentru următorii trei ani, un nou ciclu de incubare pentru 20 de firme. Acestea vor primi sprijin financiar, consultanţă şi spaţiu echipat pentru birouri. Selecţia firmelor ce urmează a fi incubate a început şi este coordonată de administratorul incubatorului, firma de consultanţă Profiles International din Braşov. Prin aceste incubatoare de afaceri se urmăreşte scăderea şomajului prin dezvoltarea sectorului IMM. Alba Iulia este alături de Braşov şi Sfântu Gheorghe, celelelate oraşe care au participat la programul pilot, la al doilea ciclu de incubare în timp ce la Târgu Mureş şi Mangalia incubatorul de afaceri abia a fost înfiinţat, AIPPIMM având în program înfiinţarea altor patru incubatoare de afaceri până la sfârşitul lui 2011 la Dorohoi, Câmpia Turzii, Satu Mare şi Bacău. Serviciile pe care incubatorul de afaceri le oferă sunt spaţii de birouri dotate, săli de curs şi săli de conferinţă, acces la utilităţi şi servicii de telecomunicaţii, secretariat şi servicii adminsitrative, consultanţă în afaceri, alocaţii financiare nerambursabile reprezentând rambursarea parţială a costurilor de înfiinţare, a costurilor cu utilităţile şi a costurilor cu serviciile de asistenţă şi consultanţă de specialitate.
Pentru acest ciclu de incubare cu o durată de trei ani la care se adaugă doi ani de monitorizare selecţia firmelor este deschisă, dar putem face o apreciere a primului ciclu de incubare. Acesta a inclus 20 de firme dintre care 4-5 sunt firme care şi-au continuat activitatea şi după ieşirea din incubator. Printre acestea cea mai cunoscută este SC TRITICUM Sebeş producătorul de ouă „Gălbenel”. Per total în primul ciclu de incubare au fost create la Alba Iulia 89 de locuri de muncă.
Cu ocazia inaugurării acestui nou ciclu de incubare primarul Mircea Hava a promis că va face tot ceea ce-i stă în putinţă pentru a pune la dispoziţia Incubatorului de afaceri Alba Iulia (care se află în clădirea fostului Liceu Refractara) un nou imobil aflat în imediata vecinătate astfel încât sâ poată fi incubate mai mult de 20 de firme, poate chiar 30. Ministrul Economiei Ion Ariton a apreciat implicarea autorităţilor locale în acest proiect şi s-a arătat convins că Mircea Hava va găsi soluţia de a sprijini cât mai substanţial aceste iniţiative private atât de necesare mai ales în momente de criză economică.
De altfel domnul ministru este convins că România va intra pe creştere economică începând cu primul trimestru al anului 2011, el declarând că deja există cifre foarte încurajatoare care arată că exporturile au crescut ajungând chiar să le depăşească pe cele din anul 2008. Totuşi el a trebuit să recunoască ponderea mare pe care industria auto o aduce la creşterea exporturilor, mai ales programele „Rabla” din Franţa şi Germania. Dar firmele incubate nu pot spera să facă direct export ele trebuind în cea mai mare parte să se lupte pe piaţa internă unde din cauza măsurilor de tăiere şi iar tăiere puterea de cumpărare şi consumul scad continuu. Pentru ele nu ştim care este soluţia Ministerului Economiei.
Referindu-se la celelalte probleme pentru care locuitorii judeţului Alba aşteaptă o rezolvare de la Ministerul Economiei, de exemplu proiectul Roşia Montană sau reluarea producţiei la GHCL Ocna Mureş, Ion Ariton a declarat că toate proiectele deja începute şi fezabile vor fi continuate. El a mulţumit deputatului Clement Negruţ care mereu pune pe masa Ministerului Economiei problemele judeţului şi insistă pentru ele. De altfel, dintre parlamentarii de Alba Clement Negruţ a fost singurul prezent la eveniment, deşi Incubatorul de afaceri Alba Iulia nu este pe „raza” colegiului său electoral.
Anca DINICĂ

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

minunatilor dar prosti ne tineti 30 octombrie 2010 at 8:36

chiar si in ceasul al12 lea,va laudati ca va fi bine cand noi nu m-ai avem ce pune pe masa .voi aburitorilor, consumatori ai banilor nostri, cu 400 lei nu va ajung nici pt .scobitori,dar sa mancati,facturi vre-o nenorocita de rata si 4 membri de familie.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...