Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Închisoare de până la doi ani pentru cei care nu-şi plătesc amenzile şi nu fac muncă în folosul comunităţii – PROIECT

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Nu ţi-ai plătit amenda? Riști până la doi ani de închisoare. Parlamentarii vor legi mai dure pentru cei care nu plătesc amenzile rutiere, iar în acest sens propun un proiect de modificare a Codului Penal.

Parlamentarii vor pedepse mai dure pentru șoferii care nu își plătesc amenzile de circulație și nici nu fac muncă în folosul comunității. Așadar, dacă proiectul de modificare a Codului Penal trece de toate procedurile cu brio, cei aflați în această situație riscă să ajungă la închisoare.

Momentan, șoferii care nu plătesc amenzile de circulație, și care nici nu pot fi executați silit, sunt obligați să facă muncă în folosul comunității. Neprezentarea la aceste ore se sancționează la rândul său cu amendă, dar care se prescrie în cinci ani.

O consecință a acestei legi mult prea permisive este că gradul de încasare a amenzilor rutiere se ridică la numai 25% în cazul persoanelor fizice, în timp ce media în Uniunea Europeană este de 90%. În 2017, conducătorii auto din România au primit amenzi în valoare de un miliard de lei.

Parlamentarii vor acum să schimbe acest lucru și să recupereze pe cât posibil banii, astfel că propun un proiect de modificare a Codului Penal. Acesta prevede ca refuzul de a face muncă în folosul comunității (dacă anterior nu ți-ai plătit amenda) se pedepsește cu închisoare între 3 luni și 2 ani.

Neprezentarea la primar pentru luarea în evidență și executarea sancțiunii, sustragerea de la executarea sancțiunii după începerea activității sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani,” se arată la aliniatul 1 al articolului 287 din proiectul respectiv.

Totodată, în fundamentarea actului se precizează că „În actualul context legislativ, executarea efectivă a unei activități în folosul comunității nu se realizează decât atunci când contravenientul este de bună credință. Reaua-credință nu este sancționată în mod real în nici un fel.”

Anul trecut, Jandarmeria și Poliția au aplicat cumulat amenzi rutiere și în domeniul ordinii publice în valoare de peste 1 miliard de lei.

Sursa: 4tuning.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noul Cod Silvic 2024 permite confiscarea mașinilor care transportă ilegal mai mult de 5 metri cubi de masă lemnoasă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Noul Cod Silvic 2024 permite confiscarea mașinilor care transportă ilegal mai mult de 5 metri cubi de masă lemnoasă România va avea un nou Cod Silvic, un proiect de lege în acest sens fiind adoptat săptămâna trecută de Senat. Acesta prevede, printre altele, că transportul unei mase lemnoase mai mari de 5 metri cubi, fără […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea