Închisoare de până la doi ani pentru cei care nu-şi plătesc amenzile şi nu fac muncă în folosul comunităţii – PROIECT

Paul Voicu - Primar 2020

Nu ţi-ai plătit amenda? Riști până la doi ani de închisoare. Parlamentarii vor legi mai dure pentru cei care nu plătesc amenzile rutiere, iar în acest sens propun un proiect de modificare a Codului Penal.

Parlamentarii vor pedepse mai dure pentru șoferii care nu își plătesc amenzile de circulație și nici nu fac muncă în folosul comunității. Așadar, dacă proiectul de modificare a Codului Penal trece de toate procedurile cu brio, cei aflați în această situație riscă să ajungă la închisoare.

ELIT

Momentan, șoferii care nu plătesc amenzile de circulație, și care nici nu pot fi executați silit, sunt obligați să facă muncă în folosul comunității. Neprezentarea la aceste ore se sancționează la rândul său cu amendă, dar care se prescrie în cinci ani.

O consecință a acestei legi mult prea permisive este că gradul de încasare a amenzilor rutiere se ridică la numai 25% în cazul persoanelor fizice, în timp ce media în Uniunea Europeană este de 90%. În 2017, conducătorii auto din România au primit amenzi în valoare de un miliard de lei.

Mihail David - 2020
Parlamentarii vor acum să schimbe acest lucru și să recupereze pe cât posibil banii, astfel că propun un proiect de modificare a Codului Penal. Acesta prevede ca refuzul de a face muncă în folosul comunității (dacă anterior nu ți-ai plătit amenda) se pedepsește cu închisoare între 3 luni și 2 ani.

Neprezentarea la primar pentru luarea în evidență și executarea sancțiunii, sustragerea de la executarea sancțiunii după începerea activității sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani,” se arată la aliniatul 1 al articolului 287 din proiectul respectiv.

Totodată, în fundamentarea actului se precizează că „În actualul context legislativ, executarea efectivă a unei activități în folosul comunității nu se realizează decât atunci când contravenientul este de bună credință. Reaua-credință nu este sancționată în mod real în nici un fel.”

Anul trecut, Jandarmeria și Poliția au aplicat cumulat amenzi rutiere și în domeniul ordinii publice în valoare de peste 1 miliard de lei.

Sursa: 4tuning.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...