Rămâi conectat

Actualitate

Început de drum în chirurgia laparoscopică a herniilor la Sebeş

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    La sfârşitul anului 2011 cât şi în săptămâna 11 – 18.03.2012 la clinica de chirurgie a Spitalului Municipal din Sebeş au avut loc intervenţii chirurgicale moderne de tratament a herniei inghinale. Metoda folosită la aceste intervenţii a fost minimal invazivă, aşa numita metoda TAPP. Pacienţii s-au recuperat rapid putând fi externaţi în stare foarte bună a doua zi după intervenţie. În cadrul controalelor postoperatorii, la 5 zile, pacienţii s-au simţit foarte bine şi mulţumiţi de rezultat. Intervenţiile au fost realizate de şeful clinicii, dr. Puiu Sava, împreună cu dr. Ioan Constantin Oană, Germania. Domnul dr. Oană este originar din Câlnic, a absolvit Facultatea de Medicină Generală în anul 2006 la Cluj-Napoca şi se află din anul 2007 în Germania unde, după ce a absolvit specializarea în chirurgie generală, îşi continuă specializarea în Chirurgie Oncologică la clinica academică a Universităţii din Gießen-Marburg.
„Intervenţiile de hernioplastie transperitoneală inghinală le-am iniţiat la Sebeş, pe 20 decembrie 2011. Dacă iniţial metoda am folosit-o pentru hernii inghinale şi scrotale simple, de data aceasta intervenţiile le-am realizat şi în cazul unor pacienţi care au avut recidive după intervenţiile executate cu metode clasice. Metoda TAPP este folosită în centrele chirurgicale cu profil minimal invaziv din Germania. Este un procedeu protetic cu plasă ce conferă o reconstrucţie lipsită de tensiune a defectului herniar după un simplu principiu fizic, acela a lui Pascal. Plasa este introdusă prin abdomen şi fixată în regiunea herniară, exact acolo unde forţele rezultante intraabdominale solicită cel mai tare zona slăbită a peretelui abdominal. Procedeul este unul laborios prin condiţia unei disecţii chirurgicale speciale şi prin tehnica de sutură laparoscopică necesară. «Minimal invaziv» nu înseamnă «minimalizare» sau simplificare a intervenţiilor, altfel practicate clasic cu «tăietură». Ele sunt, de regulă, intervenţii complexe intraabdominale care oferă, iată rezultatele cele mai bune. Mă refer aici în primul rând la recuperarea postoperatorie, pacienţii neavând dureri semnificative, reinserţia profesională rapidă, aspectul cosmetic şi nu în ultimul rând rata minimă de recidivă. Folosind metoda standardizată de profesorul R. Bittner din Stuttgart rata de recidivă este de sub 1 %. Metoda TAPP este de cele mai multe ori considerată ca fiind cea mai eficientă metodă de rezolvare în cazul herniei recidivate după o operaţie clasică, cu sau fără plasă. Atât domnul dr. Sava cât şi eu ne-am dorit foarte mult să realizăm aceste intervenţii la Sebeş, iar pentru mine este o mare bucurie să fiu aici. Vom repeta intervenţiile în decursul lunilor următoare, până atunci am planificat o perioadă de specializare a domnului dr. Sava în Germania. Ne dorim foarte mult ca acesta să devină standardul la Sebeş” – ne-a declarat dr. Oană. Suntem siguri că aşa va fi. (M. D.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Se schimbă regulile la facturi: Cât ne va costa curentul la un consum lunar mai mare de 255 KWh

Ziarul Unirea

Publicat

în

Se schimbă regulile la facturi: Cât ne va costa curentul la un consum lunar mai mare de 255 KWh

O nouă ordonanță privind facturarea energiei electrice la consumatorii finali prevede noi prețuri pentru un consum lunar mai mare de 255 KWh, în timp ce o alta reglementează piața până în 2025.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri că Guvernul va introduce un preț plafonat la energie electrică de 1,3 lei/kWh pentru marii consumatori, dar și pentru consumatorii casnici care consumă peste 255 kWh.

Elit - Gustul Desăvârșit

Concret, consumatorii finali vor plăti energia electrică după cum urmează:

0,68 lei/kWh pentru consum sub 100 kWh, pentru consumatori casnici

0,8 lei/kWh pentru consum cuprins între 100 kWh și 255 kWh, pentru consumatori casnici

1,3 lei/kWh pentru consum peste 255 kWh și 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh consumați, pentru consumatori casnici

1 lei/kWh pentru IMM-uri

1,3 lei/kWh pentru marii consumatori

„Astăzi discutăm o ordonanță de urgență prin care asigurăm mecanismele de achiziție pentru energie astfel încât să asigurăm protejarea populației și a economiei. Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kWh, 0,8 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 kWh, vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern în care se aprobă noile norme..

Potrivit premierului, „prin introducerea acestui mecanism și modificările care se vor face în Parlament la ordonanța 119, vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei/kWh”.

„De asemenea, consumatorii care consumă peste 255 kWh, vor beneficia de același preț al energiei, de 1,3 lei kWh, cu specificația că, diferite de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kWh, vor plăti primii 255 kWh la valoarea de 0,8 lei”, a spus premierul.

Producătorii, obligați să vândă la un preț reglementat de 450 lei/MWh

Guvernul va institui până în anul 2025 un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, prin care obligă producătorii de energie electrică să vândă la prețul reglementat de 450 lei/MWh. Un achizitor unic, adică operatorul pieței centralizate de electricitate (OPCOM), va vinde apoi energia către furnizori tot cu prețul de 450 lei/MWh, prevede un proiect de ordonanță de urgență care va fi discutat în ședința Executivului de vineri.

Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică va fi instituit pe perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.

Astfel, pe durata utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică societatea Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale OPCOM va avea calitatea de achizitor unic pe piața de energie electrică. Prețul plătit de achizitorul unic, adică OPCOM, producătorilor de energie electrică, pentru cantitățile de energie electrică vândute de aceștia prin intermediul acestui mecanism, este de 450 lei/MWh.

OPCOM va cumpăra energia electrică de la producători și va vinde energia electrică achiziționată furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia. OPCOM va vinde cantitățile de energie electrică cu prețul de 450 lei/MWh.

Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică se va aplica producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, adică inclusiv producătorilor mici.

Mecanismul nu se va aplica însă producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, precum:

a) energie hidraulică utilizată în centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW;

b) energie eoliană;

c) energie solară;

) energie geotermală;

e) biomasă;

f) biolichide;

g) biogaz;

h) gaz de fermentare a deșeurilor;

i) gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate.

Mecanismul nu se va aplica nici capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022, și nici producătorilor cu capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

TRAGEDIA din Sebeș: Cercetări pentru moarte suspectă în cazul femeii descoperite decedată în locuința sa

Ziarul Unirea

Publicat

în

TRAGEDIA din Sebeș: Cercetări pentru moarte suspectă în cazul femeii descoperite decedată în locuința sa

Noi detalii apar în cazul femeii din Sebeș, care a fost găsită decedată în locuința sa, în urma unui incendiu izbucnit în cursul acestei dimineți.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de IPJ Alba, în această dimineață, în jurul orei 09,00, în urma unui apel prin 112, prin care a fost semnalată producerea unui incendiu la o locuință din municipiul Sebeș, polițiștii din Sebeș s-au deplasat la fața locului, pentru efectuarea de cercetări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Incendiul a fost lichidat de către pompieri, iar în interiorul locuinței a fost identificat cadavrul unei femei, în vârstă de 65 de ani, proprietara locuinței.

La examinarea sumară a cadavrului, nu au fost identificate urme de violență, iar acesta a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei și stabilirea cauzei morții.

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și distrugere din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

UPDATE| MOARTE violentă la Sebeș: O femeie de 70 de ani a MURIT într-un incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

MOARTE violentă la Sebeș: O femeie de 70 de ani a MURIT într-un incendiu

Secția de pompieri Sebeș intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în municipul Sebeș, strada Valea Frumoasei.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE: Incendiul a fost lichidat.

Au ars o sobă și obiecte din mobilier din interiorul unei camere.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de  către pompieri, din locuință a fost extrasă o victimă de sex feminin, de aproximativ 70 de ani, care prezenta rigiditate cadaverică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea