Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Începe școala. Problemele pe care le cauzează ghiozdanul și cum le pot preveni părinții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Elevii, dar și părinții deopotrivă trăiesc emoțiile sunetului de clopoțel. Școlile își deschid larg porțile pentru a primi copiii în noul an. De-acum va fi mai puțin timp de joacă și mai mult pentru învățat. Grijile părinților sporesc. Trebuie să-și împartă timpul în așa fel încât să facă față și treburilor de la birou, și muncilor casnice, și lecțiilor copiilor. Și nu se opresc aici. Un alt motiv de îngrijorare sunt ghiozdanele, mai exact greutatea excesivă a acestora. În funcție de clasa în care este cel mic, un ghiozdan poate cântări de la 4 la 12 kilograme. Lista problemelor care pot apărea din cauza acestora este destul de lungă.

1. Dureri de spate și de umeri

În urma unor teste RMN realizate pe 8 voluntari (3 baieți și 5 fete cu vârsta de 11 ani – plus/minus 2 ani, și o greutate de 44 kg – plus/minus 9 kilograme) s-a constatat că purtarea unor ghiozdane ce reprezentau 10, 20, respectiv 30 la sută din greutatea corpului, comprimă discurile intervertebrale, mai ales la mijlocul și în partea inferioară a spatelui. De asemenea, se producea și o asimetrie semnificativă a coloanei lombare de cinci ori spre dreapta și de trei ori spre stânga. De aici, oamenii de știință au trans concluzia că un ghiozdan trebuie  cântărească până în 10 la sută din greutatea copilului. Studiul a fost publicat în revista Spine.

2. Probleme de respirație

Să porți o greutate în spate pe distanțe lungi nu-i foarte plăcut nici pentru un om mare, mai ales pentru un copil. Dacă un ghiozdan cântărește mai mult de 15% din greutatea elevului, automat se modifică poziția corpului, ceea ce determină modificări ale respirației. Chiar și o greutate de 10 la sută din masa corporală duce la o mai proastă funcționare a plămânilor.

3. Probleme de dezvoltare

Un ghiozdan greu determină modificarea poziției spatelui. Copiii nu mai merg drept și, mai rău, se obișnuiesc  meargă cocoșați, chiar dacă nu mai au ghiozdanul. La fel se întâmplă și cu elevii care poartă genți de umăr sau rucsacuri cu o singură bretea. Pentru că la ei greutatea atârnă pe o singură parte, coloana se curbează. Astfel, oasele copiilor nu se vor mai dezvolta normal.

Ce puteți face pentru a preveni aceste neplăceri?

– În primul rând aveți grijă când alegeți ghiozdanul. Nu le căutați pe cele la modă, ci pe cele practice.

– Evitați gențile de umăr sau rucsacurile cu o singură bretea.

– Învățați copiii  nu poarte ghiozdanul doar pe un umăr (deși are două bretele).

– Copiii nu trebuie  bage în ghiozdan mai mult decât lucrurile strict necesare.

– Greutatea ghiozdanului nu trebuie  depășească 10 la sută din greutatea copilului.

– Explicați-le celor mici că trebuie   anunțe imediat dacă îl doare spatele și cereți părerea unui specialist. Nu lăsați lucrurile  se rezolve de la sine.

Sursa: sfatulparintilor.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea