Rămâi conectat

Actualitate

Încă patru deținuți politici au fost dezgropați la Râpa Robilor din Aiud

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Echipa de arheologi condusă de Marius Oprea, directorul departamentului de investigaţii din cadrul Centrul Român de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania a dezvelit, în a doua zi de la reluarea săpăturilor de la Râpa Robilor din Aiud, rămășitele a patru persoane, condamnate la temniță grea în perioada 1948-1964.

Osemintele celor patru au fost găsite într-un perimetru alăturat cu cel cercetat anul trecut,  aceștia fiind așezați în cutii de lemn, la distanțe egale unul față de celalalt. Potrivit arheologilor, elementul de noutate la osemintele descoperite în acest an este faptul că unul dintre deținuți a fost îngropat îmbrăcat, ceea ce înseamnă că ar putea fi vorba despre un țăran arestat în perioada respectivă.

”Probabil că este vorba despre despre unul dintre deținuții închiși în prima parte a perioadei, atunci când aceștia erau încă lăsați să-și poarte hainele civile. Oricum, scheletul urmează să fie analizat de un medic legist care o să emită o concluzie”, a spus Paul Scrobotă, directorul Muzeului de Istorie Aiud.

Marius Oprea a precizat că osemintele vor fi predate bisericii pentru a fi depuse în osuarul ce va fi amenajat la parterul bisericii care se construiește în apropiere, deoarece aparținătorii sunt extrem de greu de identificat, fiind necesare analize ADN foarte costisitoare, pentru care nu există fonduri.

Lipsa fondurilor necesare cercetării amănunțite a descoperirilor de la Râpa Robilor a fost adusă în discuție și de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj care a explicat că osemintele dezgropate anul trecut se află și în acest moment la Institutul de Medicină Legală de la Cluj, deoarece Parchetul Militar nu a plătit contravaloarea testelor efectuate. Petrov a precizat că acesta este motivul pentru care s-a luat hotărârea ca testele din acest an să se facă în Alba iar osemintele să fie apoi depuse în osuar.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a reluat, începând cu data de 2 iulie, campania de investigaţii arheologice începută anul trecut în zona Râpa Robilor, unde au fost înhumaţi o parte dintre deţinuţii decedaţi în închisoarea din localitate. Potrivit arheologilor acţiunea are inclusiv o dimensiune de recuperare a memoriei, căutând să cinstească amintirea celor care, pentru convingerile lor democratice, au fost eliminaţi în sistemul carceral al regimului comunist.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea