Încă patru deținuți politici au fost dezgropați la Râpa Robilor din Aiud

Echipa de arheologi condusă de Marius Oprea, directorul departamentului de investigaţii din cadrul Centrul Român de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania a dezvelit, în a doua zi de la reluarea săpăturilor de la Râpa Robilor din Aiud, rămășitele a patru persoane, condamnate la temniță grea în perioada 1948-1964.

Osemintele celor patru au fost găsite într-un perimetru alăturat cu cel cercetat anul trecut,  aceștia fiind așezați în cutii de lemn, la distanțe egale unul față de celalalt. Potrivit arheologilor, elementul de noutate la osemintele descoperite în acest an este faptul că unul dintre deținuți a fost îngropat îmbrăcat, ceea ce înseamnă că ar putea fi vorba despre un țăran arestat în perioada respectivă.

ELIT

”Probabil că este vorba despre despre unul dintre deținuții închiși în prima parte a perioadei, atunci când aceștia erau încă lăsați să-și poarte hainele civile. Oricum, scheletul urmează să fie analizat de un medic legist care o să emită o concluzie”, a spus Paul Scrobotă, directorul Muzeului de Istorie Aiud.

Marius Oprea a precizat că osemintele vor fi predate bisericii pentru a fi depuse în osuarul ce va fi amenajat la parterul bisericii care se construiește în apropiere, deoarece aparținătorii sunt extrem de greu de identificat, fiind necesare analize ADN foarte costisitoare, pentru care nu există fonduri.

Lipsa fondurilor necesare cercetării amănunțite a descoperirilor de la Râpa Robilor a fost adusă în discuție și de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj care a explicat că osemintele dezgropate anul trecut se află și în acest moment la Institutul de Medicină Legală de la Cluj, deoarece Parchetul Militar nu a plătit contravaloarea testelor efectuate. Petrov a precizat că acesta este motivul pentru care s-a luat hotărârea ca testele din acest an să se facă în Alba iar osemintele să fie apoi depuse în osuar.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a reluat, începând cu data de 2 iulie, campania de investigaţii arheologice începută anul trecut în zona Râpa Robilor, unde au fost înhumaţi o parte dintre deţinuţii decedaţi în închisoarea din localitate. Potrivit arheologilor acţiunea are inclusiv o dimensiune de recuperare a memoriei, căutând să cinstească amintirea celor care, pentru convingerile lor democratice, au fost eliminaţi în sistemul carceral al regimului comunist.

 

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

4 Comentarii

Horea 3 iulie 2012 at 16:34

„IICCMER precizează că acţiunea de la Aiud are inclusiv o dimensiune de recuperare a memoriei, căutând să cinstească amintirea celor care, pentru convingerile lor democratice, au fost eliminaţi în sistemul carceral al regimului comunist”.

Plecaciune tardiva in memoria acelor detinuti politici ale caror oseminte stau inca pavaza in calea uitarii.

Din pacate convingerile lor democratice n-au ajuns sa se aplice, pe deplin, nici dupa 21 de ani de la caderea sinistrului sistem!

Vanatori de morminte 4 iulie 2012 at 8:05

Oare de ce nu se fac sapaturi in germania pentru dezgroparea victimelor regimului nazist? De ce nu se fac sapaturi in Rusia sa se descopere victimele regimului stalinisit? S-au gasit romanasii nostri sa descopere lumea. Oare ce rezolvam prin acest sistematice racaieli in pamant ? Sa aflam ce? Ceea ce stiam deja? Oare oamenii astia nu au frica de dumnezeu , niste vanatori de morminte ce sunt…

Fiecare regim politic a facut crime. Nu exista regim politic fara crime. Problema e ca ne ocupam timpul aiurea aratand mereu cu degetul alte regimuri. Ne batem joc de noi , de acei oameni care nu isi gasesc linistea dezgropandu-i si de noi insine.

Sper din tot sufletul ca persoanele care participa la asa ceva sa aiba aceeasi soarta si sa fie dezgropati in acelasi mod.

jiji 4 iulie 2012 at 11:14

noi avem altele, ca nu-s prea ieftine plasmele, abia asteptam sa se mai ieftineasca ifonu, ca s-o scumpit salamu si mustaru, ce ne trebe noua delea cu morti, deh

mda, aceeasi mentalitate de ingorant, „ce ne trebuie noua domne….”

ii clar…
si ne plangem de alte lucrui absolut neimportante
de ce sa ne clarificam trecutul ca sa prindem o directie catre viitor, cand putem sa lancezim ca pana acum ( EXACT CA PISATU BOULUI )

sti care-i cel mai grav lucru in tara asta ?

DEFICITUL DE CONSTIINTA. NOAPTE BUNA.

gigel 4 iulie 2012 at 16:22

Oare de ce zici numai insulte de dragul de a face rau? Oare de ce zici minciuni pe fata doar ca sa te aflii in treaba? Peste tot unde zici tu ca nu ar fi dezgropat nimeni nimic s-a intamplat chiar contrariul. Singura diferenta este ca pentru ei asta a reprezentat o PRIORITATE!!! Realitate e exact opusul a ceea ce zici tu.

Comentariile sunt oprite