Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Înălțarea Domnului 2021: Tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Înălțarea Domnului 2021: Tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în această zi

Fără îndoială, una din cele mai importante sărbătoari a calendarului creștin ortodox este Înălțarea Domnului, care comemorează înălțarea la cel a luui Iisus Hristos, la 40 de zile de la Învierea Sa. La catolici, Înălțarea Domnului a fost sărbătorită la data de 13 mai, iar la ortodocși, în data de 10 iunie.

În ce zi este Înălțarea Domnului în 2021

Înălțarea Domnului nu are o zi fixă în calendar, asta pentru că se calculează în fiecare an, în funcție de data la care se sărbătorește Paștele.

Astfel, în 2021, Înălțarea va fi prăznuită pe data de 10 iunie, la fix 40 de zile de la Învierea Domnului. Această sărbătoare amintește de momentul în care Iisus Hristos s-a ridicat la Cer, în momentul în care se afla pe Muntele Măslinilor.

Elit - Gustul Desăvârșit
Citește și: „Hristos s-a înălţat!” Credincioşii sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului. Tradiţii şi Obiceiuri

Acesta i-a binecuvântat pe ucenicii săi, iar apoi și-a luat locul în Cer, în dreapta Tatălui. La această minune au fost prezenți și Apostolii, dar și doi îngeri. Până la sfârșitul secolului al IV-lea, Înălțarea se sărbătoarea în aceeași zi cu Rusaliile, adică la 50 de zile de la Înviere.

Înălțarea Domnului a fost consacrată și drept Ziua Eroilor, prin deciziile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din anii 1999 și 2001.

Astfel, în această zi se face pomenirea tuturor eroilor români, care și-au pierdut viața pe câmpurile de luptă.

Tradiții și obiceiuri de Înălțare

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Înălțare, care s-a păstrat și în ziua de astăzi, este salutul dintre oameni. Astfel, creștinii vor spune ”Hristos S-a înălțat!” și “Adevărat S-a înălțat”, de fiecare dată când se vor întâlni.

Este bine ca în ziua de Înălțare, gospodinele să vopsească ouă roșii și să le dea de pomană.
De altfel, se spune că aceasta este ultima zi în care se pot mânca ouă roșii.

Citește și: Înălţarea Domnului. Magie şi ritualuri vechi legate de această sărbătoare

O altă tradiție, păstrată în majoritatea zonelor de la țară, este aceea ca semănătorile să se facă până la Înălțare. Doar în acest fel, recoltele vor fi bogate în anul respectiv.

În anumite regiuni, oamenii se lovesc cu leuștean pe corp de Ispas, ca să fie sănătoși tot anul. Tot de Înălțare, sătenii își leagă frunze de nuc la brâu, pentru că legenda spune că Iisus Hristos a făcut același lucru, atrunci când s-a ridicat la cer.

Această sărbătoare mare trebuie respectată așa cum se cuvine și tocmai de aceea, femeile nu au voie să spele sau să calce rufe, nu trebuie să coasă și nici să facă treabă în casă și în gospodărie.

De asemenea, se spune că nu este bine să te cerți cu cineva de Înălțare. În plus, oamenii cred că nu trebuie să dai nimic cu împrumut în această zi, nici bani și nici alte obiecte.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Final spectaculos în cea de-a doua seară a Festivalului Roman Apulum: Lupte de gladiatori și paradă cu torțe în Cetatea Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Final spectaculos în cea de-a doua seară a Festivalului Roman Apulum: Lupte de gladiatori și paradă cu torțe în Cetatea Alba Carolina

Sâmbătă seara, finalul celei de-a doua zi a Festivalului Roman Apulum de la Alba Iulia a pus în scenă o paradă spectaculoasă, dacii, romanii, gladiatorii, meșteșugarii și nimfele, mărșăluind cu torțe în mână, prin Cetatea Alba Carolina, spre deliciul spectatorilor prezenți.

Aceștia au pornit în defilare de la taberele de pe platoul Strada Militari, spre Obelisc și apoi spre Poarta a III-a a Cetății, fiind aplaudați și admirați de sutele de albaiulieni și turiști aflați pe pietonala Mihai Viteazul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia continuă, duminică, după următorul program:

10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

18.30 – 19.00 Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante: Legiunile romane • Războinicii barbari
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.30-20.00 – Mare confruntare
Esplanada Catedralei Romano-Catolice


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Coiful purtat de Amza Pellea în filmul „Dacii”, în centrul atenției la Festivalul Roman Apulum 2022: Povestea lui, legată de marele actor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Coiful purtat de Amza Pellea în filmul „Dacii”, în centrul atenției la Festivalul Roman Apulum 2022: Povestea lui, legată de marele actor

Coiful purtat de Decebal, jucat de Amza Pellea, în filmul „Dacii” din 1966, a fost prezentat astăzi, în cea de-a doua zi a Festivalului Roman Apulum.

Povestea sa este legată mai mult de marele Amza decât de istorie, filmul suferind la capitolul corectitudine istorică, unul din exemple fiind chiar folosirea coifului de față, replică după celebrul coif de la Coțofenești. În realitate Decebal n-ar fi avut cum să poarte coiful, acesta fiind datat cu cel puțin 400 de ani înaintea epocii sale și fiind folosit la ceremoni, nu pe câmpul de luptă.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Avem aici replica coifului descoperit la Coțofenești, originalul fiind de aur și mult mai vechi decât perioada războaielor daco-romane. Acesta avea calota rotunjită, fiind descoperit fără calotă și a fost reprodus în genul acesta pentru filmul „Dacii”, unde a fost purtat de personajul Decebal, interpretat de Amza Pelea. După filmări a rămas în Muzeul Național al Unirii, iar noi îl purtăm la evenimente, la festivaluri.

Povestea lui este legată de aura marelui Amza Pelea care îl învăluie. Coifurile de genul acesta, mai sunt două trei de argint descoperite, cu ochii aceștia apotropaici, care sunt cu datate cu 4-500 de ani înainte de Hristos, sunt de ceremonie nu pentru luptă”, a spus Marian Onacă pentru ziarulunirea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

David Popovici, cel mai rapid înotător din lume: RECORD MONDIAL și medalie de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatul European de natație

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

David Popovici, cel mai rapid înotător din lume: RECORD MONDIAL și medalie de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatul European de natație

David Popovici scrie istorie la Campionatelor European de nataţie pentru seniori, de la Roma. Acesta a reușit să câștige medalia aur și să bată recordul mondial în finala probei de 100 de metri liber.

Fantasticul sportiv român a bătut recordul mondial cu 12 sutimi, având un timp de 46.86. Pe locul doi s-a clasat sportivul maghiar, Kristof Milak, iar pe 3, Alessandro Miressi.

Recordul mondial pentru proba de 100 de metri liber fusese stabilit tot la Roma și datează din 2009. Brazilianul Cesar Cielo Filho (35 de ani) a reușit atunci să scoată un timp de 46.91.Sportivul nostru s-a calificat în finală cu timpul de 46.98, un nou record european. Precedentul îi aparținea lui Kliment Kolesnikov, care a înregistrat un 47.11 secunde la Jocurile Olimpice de la Tokyo, anul trecut.

Elit - Gustul Desăvârșit

David Popovici a fost extrem de aproape să bată și recordul mondial la seniori, însă i-au lipsit doar 7 sutimi! Recordul mondial pentru proba de 100 de metri liber a fost stabilit tot la Roma și datează din 2009. Brazilianul Cesar Cielo Filho (35 de ani) a reușit atunci să scoată un timp de 46.91.

La scurt timp după ce Popovici s-a apropiat la doar 7 sutimi de recordul său, Cielo i-a transmis un mesaj de încurajare românului pe contul personal de Instagram.

David Popovici a devenit al 4-lea cel mai rapid om din istorie la 100 m liber, după legendarii Cesar Cielo, Alain Bernard și Caleb Dressel. Primii doi au obținut timpii respectivi pe vremea când costumele poliuretane erau permise în natație. Așadar, David Popovici este al doilea cel mai rapid înotător din istorie în era costumelor textile.
David Popovici scrie istorie: e cel mai tânăr înotător care coboară sub 47 de secunde la 100 m liber

Odată cu recordul european stabilit vineri, în semifinale, David Popovici a devenit, la 17 ani, cel mai tânăr sportiv care a coborât sub 47 de secunde la 100 de metri liber.

Cesar Cielo avea 22 de ani, Alain Bernard avea 25 de ani, iar Caeleb Dressel avea 22 de ani când au reușit acest lucru.

De asemenea timpul scos în semifinale de David Popovici (46.98) reprezintă un nou record mondial al juniorilor. Sportivul legitimat la CS Dinamo și-a bătut practic propriul record, 47.13 secunde, stabilit la Campionatele Mondiale de la Budapesta.

David Popovici va mai concura la Roma la 200 m liber, 400 m liber şi ştafetă 4×100 m liber.

România este reprezentată la Europene de o delegaţie de 11 sportivi, în frunte cu David Popovici, dublu campion mondial. Sportivii români vor participa în probele de înot, sărituri în apă şi sărituri de la mare înălţime.

Sursa: digisport.eo


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea