Rămâi conectat

Ştirea zilei

Înălțarea Domnului 2021: Tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Înălțarea Domnului 2021: Tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în această zi

Fără îndoială, una din cele mai importante sărbătoari a calendarului creștin ortodox este Înălțarea Domnului, care comemorează înălțarea la cel a luui Iisus Hristos, la 40 de zile de la Învierea Sa. La catolici, Înălțarea Domnului a fost sărbătorită la data de 13 mai, iar la ortodocși, în data de 10 iunie.

În ce zi este Înălțarea Domnului în 2021

Înălțarea Domnului nu are o zi fixă în calendar, asta pentru că se calculează în fiecare an, în funcție de data la care se sărbătorește Paștele.

Astfel, în 2021, Înălțarea va fi prăznuită pe data de 10 iunie, la fix 40 de zile de la Învierea Domnului. Această sărbătoare amintește de momentul în care Iisus Hristos s-a ridicat la Cer, în momentul în care se afla pe Muntele Măslinilor.

Citește și: „Hristos s-a înălţat!” Credincioşii sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului. Tradiţii şi Obiceiuri

Acesta i-a binecuvântat pe ucenicii săi, iar apoi și-a luat locul în Cer, în dreapta Tatălui. La această minune au fost prezenți și Apostolii, dar și doi îngeri. Până la sfârșitul secolului al IV-lea, Înălțarea se sărbătoarea în aceeași zi cu Rusaliile, adică la 50 de zile de la Înviere.

Înălțarea Domnului a fost consacrată și drept Ziua Eroilor, prin deciziile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din anii 1999 și 2001.

Astfel, în această zi se face pomenirea tuturor eroilor români, care și-au pierdut viața pe câmpurile de luptă.

Tradiții și obiceiuri de Înălțare

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Înălțare, care s-a păstrat și în ziua de astăzi, este salutul dintre oameni. Astfel, creștinii vor spune ”Hristos S-a înălțat!” și “Adevărat S-a înălțat”, de fiecare dată când se vor întâlni.

Este bine ca în ziua de Înălțare, gospodinele să vopsească ouă roșii și să le dea de pomană.
De altfel, se spune că aceasta este ultima zi în care se pot mânca ouă roșii.

Citește și: Înălţarea Domnului. Magie şi ritualuri vechi legate de această sărbătoare

O altă tradiție, păstrată în majoritatea zonelor de la țară, este aceea ca semănătorile să se facă până la Înălțare. Doar în acest fel, recoltele vor fi bogate în anul respectiv.

În anumite regiuni, oamenii se lovesc cu leuștean pe corp de Ispas, ca să fie sănătoși tot anul. Tot de Înălțare, sătenii își leagă frunze de nuc la brâu, pentru că legenda spune că Iisus Hristos a făcut același lucru, atrunci când s-a ridicat la cer.

Această sărbătoare mare trebuie respectată așa cum se cuvine și tocmai de aceea, femeile nu au voie să spele sau să calce rufe, nu trebuie să coasă și nici să facă treabă în casă și în gospodărie.

De asemenea, se spune că nu este bine să te cerți cu cineva de Înălțare. În plus, oamenii cred că nu trebuie să dai nimic cu împrumut în această zi, nici bani și nici alte obiecte.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea