Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

ÎN WEEKEND: ”Întâlnirea sașilor” la Mănărade, după 25 de ani. Momente folclorice și bunătăți tradiționale pentru peste 250 de fii ai satului și familiile acestora

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Biserica Evanghelica  ManaradeLocalitatea Mănărade găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni, în premieră, “Întâlnirea Saşilor”. Evenimentul se va desfășura pe durata a 3 zile, începând de vineri, 7 august. Sunt așteptate să participe peste 250 de persoane, saşi plecați din localitate și familiile acestora.

Pe parcursul sfârșitului de săptămână saşii vor participa la momente folclorice românești și săseşti, vor participa la slujbe religioase și vor degusta din produsele tradiționale din zonă.

Administrația publică locală le va oferi oaspeților duminică de la ora 13.00 prilejul de a sărbători în cadrul manifestării “ Fii satului”. Pe o scenă amplasată în aer liber vor evolua în cadrul unui spectacol folcloric: Reta Rus, Ina Todoran, Alina Pinca, Denisa Balu, Dorin Pintea si Ioan Danciu.

Mănărade, localitate componentă a municipiului Blaj, a fost în trecut locuită majoritar de etnici germani însă toți au luat parte la exodul sașilor care a început în ani ’80 și care a culminat imediat după 1989 când zeci de sate din Transilvania au rămas pustii.

Daca la recensământul din 1930 în Mănărade erau înregistrați 613 germani, în 2012 a încetat din viață ultimul reprezentant al acestei etnii din micul sat de pe Târnava Mare.

Chiar dacă au părăsit România de zeci de ani, saşii nu au uitat complet de comunitatea de unde au plecat. Ei s-au organizat în “Asociația Saşilor Mănărăzeni”, organism care cu sprijinul autorităților locale a restaurat Biserica Evanghelică Fortificată din Mănărade.

Edificiul datează de la începutul secolului al XV-lea și este în prezent folosit de către Biserica Greco –Catolică pentru slujbele proprii.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Angajări la ISU Alba din sursă externă pentru 5 posturi: Ce locuri sunt disponibile

Bogdan Ilea

Publicat

în

Angajări la ISU Alba din sursă externă pentru 5 posturi: Ce locuri sunt disponibile Cinci posturi au fost scoase la concurs de către Inspectoraul pentru Situații de Urgență „Unirea” pentru locuri precum: control și activități preventive, avizare-autorizare, control și activități preventive, intervenție și reziliența comunităților și asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea