Rămâi conectat

Sport

În urmă cu un deceniu, în 30 mai 2009, Unirea Alba Iulia a promovat în Liga 1, pentru a doua oară în istorie! Astăzi – dată de referință în istoria fotbalului din Cetatea Marii Uniri

Publicat

în

Astăzi, 30 mai 2019, se aniversează împlinirea unui deceniu de la a doua promovare a Unirii Alba Iulia în Liga 1! S-a consemnat a doua performanță de acest gen din istoria clubului din Cetatea Marii Uniri, după aceea din 2003, când “alb-negrii” au pătruns în premieră în elita fotbalului românesc.

Era jocul de pe “Cetate” cu Minerul Lupeni, câștigat cu 2-0 de gruparea albaiuliană, ce a declanșat fiesta revenirii după 4 ani pe prima scenă, cu două etape înaintea finalului eșalonului secund.

*Mărire și decădere în “alb-negru”

Și dacă în 2009 uniriștii sărbătoreau accederea la “masa bogaților”, acum, după 10 ani, în 2019, suporterii albaiulieni au trăit amara satisfacție a evitării retrogradării din Liga a 3-a. Un campionat a rezistat atunci Alba Iulia în Liga 1, iar ceea ce a urmat a fost dureros: abandon (în 2013), insolvență, desființare, un nou început – din Liga a V-a, revenirea în eșalonul terț (la cerere), departe de ceea ce visau apropiații formației fanion a județului, ce a aniversat 95 de ani de la înființare la începutul anului în curs. La al doilea jubileu al Unirii, de echipă se ocupau, printre alții, Marian Sarmeș, Nicolae Lupu sau Vasile Trifan, iar pe banca tehnică au stat în acel campionat de poveste, Aurel Șunda, substituit în retur de Adrian Falub.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Cu copiii Albei în Liga 1

În 2009, Unirea Alba Iulia a promovat iarăși în Liga 1 având în efectiv jucători crescuți în pepiniera proprie, nume precum Gicu Grozav, Ciprian Selagea, Călin Cristea, Andrei Zăgrean (golgheterul acelei campanii), ca să pomenim doar câteva, căpitan fiind aiudeanul Răzvan Dâlbea (ce joacă și acum în Liga 1, la FC Hermannstadt, alături de blăjeanul Daniel Tătar). Din acea generație au răsărit internaționalii Gicu Grozav și Nicolae Stanciu, produse de marcă ale fotbalului unirist, componenți ai Naționalei, fotbaliști care au jucat cu “tricolorul” pe piept. Cei doi au reprezentat și fotbaliștii de pe urma cărora Unirea Alba Iulia a supraviețuit din punct de vedere financiar în acești ani, cu specificația că Nicolae Stanciu a lipsit în acel retur de vis, din 2009, din pricina unei grave accidentări, ce i-a pus în pericol cariera.

Raportat la prezent, sentimentul încercat de uniriști este acela că “amintirile răscolesc”, iar pentru a înțelege mărirea și decadența Unirii, am provocat câteva personaje reprezentative din 2009 pentru un dialog pe tema acestui veritabil “roller coaster” al fotbalului albaiulian ce suferă apăsarea prezentului, în speranța retrăirii vremurilor de altădată.

*Adrian Falub: “Sărbătoarea promovării mi-a rămas în suflet! Alba Iulia merită mai mult!”

În campionatul 2008-2009, pe banca tehnică a viitoarei promovate Unirea Alba Iulia au stat doi “principali”: Aurel Șunda – până în etapa a 23-a – și Adrian Falub – în ultimele 11 runde. Actualmente la Concordia Chiajna, Adrian Falub, ce a continuat să pregătească Unirea și în Liga 1, și-a amintit cu plăcere momentele trăite cu Unirea Alba Iulia în urmă cu 10 ani. “Pentru mine a fost foarte importantă promovarea, mă gândesc cu plăcere la ce s-a petrecut atunci la Alba Iulia! Am întâlnit un grup bun la Unirea, fotbaliști, conducători, cărora le mulțumesc pe această cale”, a rememorat Adrian Falub.

Am extraordinar de multe amintiri de atunci! Cum ar fi sărbătoarea aceea de pe «Cetate», după ultimul meci al campionatului, când am văzut foarte multă lume fericită, sau un episod cu Gicu Grozav, ce a plecat din cantonament înainte de un meci la Tg. Mureș și l-am reprimit în lot. Am mai avut promovări în carieră și cu alte echipe, dar sentimentele trăite atunci au fost rare. Alba Iulia este un oraș ce merită mai mult din punct de vedere fotbalistic, o echipă în Liga a 2-a, dacă nu chiar în Liga 1”, a încheiat Falub.

*Aurel Șunda: “De atunci, Unirea nu mai e ceea ce ar trebui să fie”

După cele realizate în 2003, la prima escaladare a Everestului fotbalistic, bănățeanul Aurel Şunda şi-a câştigat în inimile suporterilor statutul de cel mai iubit antrenor al Unirii, tehnicianul din Banat fiind și în 2009 angrenat în bătălia pentru a doua promovare în două treimi din jocurile sezonului. “Am lucrat aproape doi ani la Unirea, iar în primul am format o echipă tânără, cu mulți albaiulieni. Când am plecat, echipa era în calcule pentru locul întâi. M-a bucurat foarte mult că a promovat a doua oară, dar din păcate, nu a rezistat în Liga 1. Toată lumea are merite pentru ce s-a realizat, începând cu jucătorii. Era un nucleu foarte bun, tineri promițători, drept dovadă unii au ajuns internaționali”, a spus Șunda, ce-l avusese secund pe Adorian Himcinschi (jucător în campania primei promovări).

De atunci însă, Unirea a intrat pe o pantă descendentă, nu mai e ceea ce ar trebui să fie. Oamenii de acolo merită altceva! Și apropo de Alba Iulia, în inima mea rămâne acel meci de poveste, cu Steaua, din 2003, când s-a înregistrat un record de spectatori pe «Cetate», raportat la populația orașului”, a punctat Aurel Șunda.

*Ciprian Selagea: “Cele mai frumoase momente ale carierei. Mă doare unde s-a ajuns!”

Într-un arc peste timp, 2009-2019, astăzi, la Unirea Alba Iulia mai activează Ciprian Selagea, căpitanul divizionarei terțe, antrenorul Adrian Bicheși și Florian Brumaru – în calitate de oficial, plus magazinerul Trandafir “Joe” Croitoru. Firesc, a venit provocarea de a discuta cu Ciprian Selagea, unul dintre “tinerii nebuni” din 2009, singurul ce mai îmbracă, după 10 ani, tricoul Unirii Alba Iulia. “Au fost cele mai frumoase momente ale carierei! Am mai promovat cu Rapid sau FC Bihor, dar nu se compară! Eram tineri, albaiulieni, jucam acasă, eu, Gicu, Cristea, Zăgrean, și am promovat cu Unirea, echipa de suflet, care ne-a format”, a mărturisit fotbalistul în vârstă de 29 de ani.

Selagea a făcut o paralelă dureroasă între cele două momente, 2009 și 2019, punând degetul pe rană. “Situația Unirii este total diferită, la 180 de grade, față de acum 10 ani. Atunci am avut un obiectiv măreț, acum am ajuns să batem pentru evitarea retrogradării din Liga a 3-a și să ne bucurăm că am reușit-o numai noi știm cum și am terminat cu fruntea sus! Mă doare că Unirea, echipa fanion a județului a ajuns în această situație, fără bani și chinuindu-se. Este o schimbare radicală, dramatică, în fotbalul albaiulian. În 2009 echipa era sprijinită de autoritățile locale și județene, și jucam cu stadionul plin. Vorbeam de contracte în euro, acum în lei și nici acelea nu le primim. Astăzi abia se adună câteva sute de spectatori, nu avem bani nici măcar de apă plată și facem deplasările cu autoturismele personale”, a încheiat Selagea, mesajul său fiind unul radical, dar și sugestiv pentru Unirea 2019!!!

Încheiem cu specificația că demersul nostru va continua și zilele viitoare, cu alte reacții ale celor implicați (conducători, fotbaliști etc).

Unirea Alba Iulia, ediția 2008-2009

Lot: G. Rotaru, Lasc, Curileac – M. Rus, Poverlovici, Bumbac, I. Grozav, Pistol, Djordjevici, Marincean, Bucurică, Cisteian, Dîlbea (căpitan), Foro, C. Cristea, I. Bălan, D. Tătar, Fl. Dan, Selagea, Camara, Verdeș, T. Moldovan, Gh. Grozav, Sg. Costea, Zăgrean și N. Stanciu;

*Staff-ul tehnic: Adrian Falub – antrenor principal, Francisc Dican, Adorian Himcinschi – antrenor secund, Adrian Bicheși – antrenor cu portarii; Traian Rîngheț – asistent medical, Petru Ruja – masor;

*Staff-ul administrativ: Marian Sarmeș – președinte CA, Nicolae Lupu – președinte executiv, Vasile Trifan, Horia Bărdaș, Oliviu Feneșan, Florian Brumaru, Ioan Vlad.

Dan HENEGAR

Foto: Lucian DANCIU, arhivă, colecții personale

[nggallery id=7171]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

FOTO: Optimum Alba Iulia, de două ori pe locul secund la Transilvania Footbal Festival

Publicat

în

Prezent în premieră la turneul “Transilvania Footbal Festival”, organizat în municipiul de pe Someș de Sporting Cluj-Napoca, clubul Optimum Alba Iulia a fost la înălțime, reușind să se claseze pe locul secund la fiecare categorie de vârstă.

Recunoscută pentru preocuparea în privința creșterii talentelor fotbalistice, formația ce-și desfășoară activitatea la Drâmbar a participat cu grupele de copii din anii 2010-2011, respectiv 2012 (la fiecare categorie au fost 18 formați, din toată țara, repartizate inițial în 6 grupe a câte 3 echipe). Astfel, generația 2010/2011, pregătită de Dan Bara și Ciprian Selagea, a fost învinsă în finala cu Viitorul Cluj, scor 1-2, iar copii din 2012, antrenați de uniristul Filip Morar, au pierdut la penalty-uri, scor 3-4; în ultimul act, cu “U” Evolution Cluj-Napoca (de care se ocupă fostul mare fotbalist Dorin Goga, actualmente la Sănătatea Cluj).

De asemenea, doi jucători de la Optimum au primit trofee individuale: Tudor Fechete (n. 2010) – a fost declarat cel mai bun portar al turneului, iar Dragoș Miclea (n. 2012) – a fost desemnat cel mai bun jucător al competiției.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bineînțeles, la înălțime au fost și părinții, care de fiecare dată ne susțin necondiționat și ne împing de la spate spre marea performanța! Înarmați cu tot arsenalul, de la steaguri la tobe, fumigene și vuvuzele, Optimum Alba Iulia a fost din nou la înălțime atât pe teren cât și în tribună, clujenii fiind surprinși plăcut de noi, de cât de organizați suntem. Cine are ochi, SĂ VADĂ!!! Cine are urechi, să audă !!! Fotbalul din Alba Iulia are viitor”, a transmis Ciprian Selagea (echipier al divizionarei terțe Metalurgistul Cugir, ce dispută în aceste zile barajul de promovare în liga a 2-a, cu Minaur Baia Mare)

. Lotul Optimum Alba Iulia: Tudor Fechete, Horațiu Niciu Horatiu – portari, Darius Alion, Darius Drăgan, Lukas Hada, Raul Sibișean, Andrei Spulber, Luca Sărăcuț, Alex Suschevici, Darius Horșa, David Lazăr, Patrick Candrea, Darius Manea, Raul Alexa, Rareș Dan, Raul Bocăniciu, David Ponoran, Cătălin Ciulea, George Opincariu – jucători de câmp


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

La naționalele de karate IKU, Diana Surcă – vicecampioană națională și 14 medalii pentru ACS Karate Forever Alba Iulia)

Publicat

în

Salbă de medalii pentru sportivii din Cetatea Marii Uniri la Campionatul Național de Karate IKU, competiție ce a avut loc recent la Arad. În dreptul reprezentanților ACS Karate Forever Alba Iulia s-au strâns 14 distincții naționale, cel mai important rezultat fiind realizat de Diana Surcă – vicecampioană națională la kumite individual.

La aceste naționale au participat 152 de karateka (centurile avansate de la vârsta de 12 ani și până la veterani) de la 21 de cluburi ale departamentului de karate IKU din cadrul Federației Române de Arte Marțiale.

ACS Karate Forever Alba Iulia a reușit următoarele rezultate:

Elit - Gustul Desăvârșit

*Diana Surcă (foto) – vicecampioană națională la kumite individual și medalie de bronz la kumite rotativ;

*Giorgiana Csortan – medalie de bronz la kumite individual și bronz la kumite echipe;

*Felix Varga – bronz la kumite individual și bronz la ippon kumite;

*Eva Baciu – bronz la kata individual;

*Denisa Mincea – bronz la kumite rotativ;

*Rafaela Muntean – bronz la kumite individual;

*Edward Minea – bronz la kumite individual;

*Eliza Lebădă – bronz la kumite rotativ;

*Gabriel Dăhălean – bronz la kumite individual;

*Elena Drăgoiu – bronz la kumite echipe;

*Cătălina Pleșa – bronz la kumite echipe.

Felicitări sportivilor pentru efortul depus. Noi suntem mândri de ei și toată munca lor. Mulțumim părinților pentru susținere și încredere. Totodată, mulțumim Primăriei municipiului Alba Iulia și CS Municipal Unirea Alba Iulia pentru sprijin”, a transmis Alina Băluță (“La mulți ani”, pentru aniversarea de astăzi).

Următoarea întrecere de anvergură se va desfășura la Alba Iulia, în Sala de Sport a Colegiului Național “Horea, Cloșca și Crișan”, sâmbătă, 11 iunie, Campionatul Național de copii FRAM-IKU, organizat de departamentul IKU, în colaborare cu ACS Karate Forever Alba Iulia (club condus de Shihan Simion Băluță 7 dan și sensei Alina Băluță 3 dan), și susținut de Ministerul Sportului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

La Daia Română, în 11 iunie: Voința Stremț – CSU Alba Iulia, a treia finală consecutivă în Cupa României

Publicat

în

CSU Alba Iulia a respectat calculele hârtiei și s-a calificat în finala Cupei României, după 3-0 (1-0), pe “Cetate” cu Energia Săsciori.

Golurile liderului Ligii a 4-a, formație pregătită de Mihai Manea, ce așteaptă doar confirmarea matematică a câștigării titlului de campioană (are nevoie de o remiză la Galtiu, în penultima rundă, sâmbătă, ora 11.00, cu Viitorul Vama Seacă), au fost marcate de Circov (4), Baghiu (46), Herci (64). Și astfel, ultimul act al competiției “KO” la nivel județean este o reeditare a precedentelor două finale, respectiv o dispută între Voința Stremț și CS Universitatea Alba Iulia, trofeele fiind câștigate de Voința după 2-1 pe “Cetate” în 2019, respectiv 7-5 (după loviturile de departajare, 2-2 în timp regulamentar), anul trecut, pe arena din Unirea.

Gala fotbalului județean se va desfășura în premieră la Daia Română, sâmbătă, 11 iunie. În cadrul evenimentul vor fi premiați performerii din competițiile organizate de AJF Alba (de la ora 17.00), Voința Stremț – CSU Alba Iulia fiind la ora 18.00, ziua fiind deschisă de finala Cupei României la juniori Under 19 (ora 15.00). La această competiție juvenilă semifinalele sunt Metalurgistul Cugir – CS Universitatea Alba Iulia și Fortuna Lunca Mureșului – LPS Sebeș (joi, 26 mai).

Elit - Gustul Desăvârșit

Foto: CSU Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare