Rămâi conectat

Politică Administrație

VIDEO: În regiunea Centru – promovare pentru Programul Operaţional Regional

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Hotel Parc Alba Iulia a avut loc conferinţa regională privind implementarea măsurilor de comunicare pentru Programul Operaţional Regional în regiunea Centru, la care au participat circa 40 de reprezentanţi ai reţelei de multiplicatori de informaţii pentru programul Regio din majoritatea judeţelor regiunii: Alba, Braşov, Covasna, Sibiu, Harghita şi Mureş. Conferinţa a fost organizată de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, pentru promovarea programului REGIO şi a impactului fondurilor nerambursabile alocate regiunii Centru prin Programul Operaţional Regional. Din prezidiu au făcut parte Simion Creţu – directorul general al ADR Centru, care a transmis şi cuvântul de deschidere şi a fost moderatorul discuţiilor, Maria Ivan – director OI ADR Centru, Mihail Veştea – coordonator pol creştere Braşov şi Adiţa Stanca – şef serviciu OI Turism.

De asemenea, în sală s-au aflat şi beneficiari ai proiectelor Regio, cum ar fi Primăria Aiud, reprezentată de o delegaţie condusă de primarul Horaţiu Josan. Discuţiile comunicatorilor Regio au urmărit să sublinieze modul în care proiectele finanţare prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională dzc la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor.

Prezentările susţinute au subliniat stadiul implementării POR la nivelul regiunii Centru, prin colrelare cu măsurile de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la sprijinul financiar nerambursabil alocat dezvoltării.
Directorul general Simion Creţu a declarat că, din cele 1081 de proiecte, au fost contractate 318 proiecte, prin care au fost alocate peste 340 de milioane euro, reprezentând 85% din fondurile solicitate. Alte peste 60 de proiecte sunt în fază precontractuală, iar până în 20 de proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 30 de milioane de euro, sunt în fază de evaloare. Au fost finalizate 102 de proiecte, pentru care s-au efectuat plăţi totalizând peste 120 de milioane de euro, adică un procent de absorbţie de peste 26 la sută. Printre proiectele finalizate se numără „Reabilitarea şi modernizarea Căminului de Persoane Vârstnice” Alba Iulia În funcţie de ritmul de derulare a proiectelor şi cererile de rambursare depuse, directorul ADR Centru a estimat că în acest an se vor mai efectua plăţi însumând 70 – 90 de milioane de euro.

Un alt aspect discutat de participanţi a fost reprezentat de oportunităţile de finanţare şi modul cum sunt implementate proiectele gestionate de Organismul Intermediar Turism la nivel naţional, pe o axă specifică a programului. Deoarece în acest an marea majoritate a proiectelor aflate în implementare sunt axate pe investiţii în infrastructura urbană, atenţia celor prezenţi a fost captată atât pe prezentările referitoare la proiectele destinate dezvoltării polului de creştere Braşov (drum de 2,092 km, cu trotuare şi piste de biciclişti, pasaj de cale ferată, dublare pasaj rutier, amenajare Piaţa Unirii, reabilitare locuinţe sociale şi cinematograf etc.), cât şi de proiectele aflate în implementare în municipiul Topliţa, judeţul Harghita (transformarea unei centrale termice dezafectate în centru social, modernizarea unor străzi şi instalarea camerelor de supraveghere pentru creşterea siguranţei publice). Şi proiectele implementate de Consiliul Judeţean Sibiu au suscitat un interes deosebit: modernizarea unor drumuri judeţene, exitenderea unei unităţi medico-sociale din Sălişte, reabilitarea unor unităţi spitaliceşti din Sibiu şi Centrului de Educaţie Incluzivă Turnu Roşu.

Un punct distinct l-a constituit analiza rezultatelor activităţii de informare şi publicitate pentru programul Regio în anul 2011, precum şi perspectivele derulării acestei activităţi în acest an, stabilindu-se metodele optime de acţiune în cadrul reţelei de comunicatori Regio în regiunea Centru. „Am văzut, in cadrul acestei întâniri, că după mai mult de 4 ani de implementare efectivă a Programului Operaţional Regional la nivelul regiunii Centru, partenerii noştri şi beneficiarii proiectelor REGIO dau dovadă de creativitate şi de interes tot mai mare în promovarea acestui brand. Prezentarea experienţelor proprii în promovarea brandului Regio a dus la sublinierea impactului pozitiv pe care îl au fondurile nerambursabile alocate prin acest program asupra dezvoltării locale şi regionale. Rezultatele proiectelor contractate sunt deja vizibileîn viaţa de zi cu zi şi, de aceea, acum, pe lângă creionarea noilor politici regionale de dezvoltare, acordăm mare atenţie implementării eficiente a proiectelor Regio, pentru sublinierea impactului pozitiv al fondurilor europene asupra nivelului de trai al cetăţenilor”, a subliniat Simion Creţu, directorul general al ADR Centru.

Robert GHERGU 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea