În plină pneurie a ventitaloarelor, singura fabrică din România care producea, se ÎNCHIDE din cauza lipsei de comenzi

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Principala îngrijorare a sistemului nostru medical pentru vârful pandemiei, care va lovi după Paști, este lipsa acută de ventilatoare pulmonare – un echipament medical esențial pentru surpraviețuirea bolnavilor infectați cu coronavirus. Privatizată în urmp cu 19 ani, singura fabrică autohtonă care producea ventilatoarea pulmonare, s-a închis, din cauza lipsei de comenzi, după un secol de activitate.

Potrivit datelor oficiale, România dispune de aproximativ 1.700 de ventilatoare, în timp ce Germania, spre exemplu, are de aproape 18 ori mai multe. În ultimele săptămâni, Guvernul a anunțat că vrea să achiziționeze câteva sute de ventilatoare pulmonare, dar, în lipsa unui producător autohton, conducerea de la Palatul Victoria, e nevoit să se bazeze exclusiv pe importuri.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Însă, importurile, pentru moment, sunt sistate pentru că țările producătoare au ele însă nevoie de aceste echipamente salvatoare pentru viața cetățenilor. Majoritatea țărilor au reacționat încă de la începutul pandemiei, crescând numărul paturilor de terapie intensivă, achiziționând sau crescând producția de ventilatoare pulmonare.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Ironic este faptul că, și în România, a funcționat, până de curând, o fabrică specializată în producerea unor astfel de echipamente: Întreprinderea Tehnică Medicală (ITM). După o sută de ani de activitate, aceasta se închide, chiar acum, când spitalele au nevoie disperată de echipamente.

Zilele trecute, o livrare de 400 de ventilatoare pe care România le comandase din mai multe țări a fost anulată.

„Din păcate, s-au emis decizii ale guvernelor sau ale preşedinţilor din diferite ţări de unde trebuia să primim aceste ventilatoare, care practic au blocat ieşirile din ţară ale ventilatoarelor. Căutăm soluţii…”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Soluția de moment găsită de autorități a fost repararea ventilatoarelor stricate, aflate prin depozitele spitalelor.

„Sperăm să putem repara 80-100 de ventilatoare”, a anunțat Raed Arafat.

Înființată în urmă cu un secol, în anul 1920, la doi ani după terminarea Primului Răbzoi Mondial și în anul în care gripa spaniolă făcea ultimele victime în România Mare, autortitățile înființatau o întreprindere capabilă să producă echipamente pentru spitalele din toată țara.

Ajunsă la 2.000 de angajați în timpul regimului comunist, privatizată în anul 2000 pentru o sumă derizorie, către un fost membru al conducerii comuniste de până în 1989, lăsată fără mare parte din active, relansată în 2004-2005, când avea statut de furnizor agreat NATO și primea comenzi de la Armată, Întreprinderea de Tehnică Medicală din cartierul bucureștean Berceni, la care mai lucrau doar 11 angajați, se închide chiar în perioada în care ventilatoarele mecanice sunt atât de necesare.

În tot acest timp, la Întreprinderea Tehnică Medicală din București s-a pus lacătul pe ușă. Cei 11 angajați care mai rămăseseră după o lungă agonie a acestei întreprinderi, considerată cândva de importanță strategică, au fost trimiși acasă. Motivul: lipsa de comenzi.

În 2018, fabrica ajunsese să primească comenzi de genul – o garnitură de 100 de euro pentru un aparat al Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani, județul Neamț.

Anul 2020 și izbucnirea pandemiei de COVID-19 a găsit Întreprinderea de Tehnică Medicală cu 11 angajați și o producție aproape inexistentă.

Chiar dacă statul român ar vrea să repornească activitatea în criza globală de echipamentele medicale pe care o traversăm, nu o mai poate face.

Surse: Recorder, Wall-Street

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei