În Munţii Apuseni, nu mai guiţă niciun porc, de frică sau de moarte…

Paul Voicu - Primar 2020

În Munţii Apuseni, nu mai guiţă niciun porc, de frică sau de moarte…

La o săptămână de la confirmarea suspiciunii de pestă porcină africană în comuna Vidra, satul Goiești, lucrurile s-au mai potolit, de voie, de nevoie și niciun guițat de porc nu se mai aude de pe dealuri. Noaptea în care s-a confirmat suspiciunea de pestă la cei doi porci ai unei familii din Goiești a fost una a cuțitelor lungi în toată comuna Vidra.

Și când spunem Vidra, spunem cele 39 de sate plus centrul de comună care se întind pe o suprafață de circa 60 kilometri pătrați: Băi, Bobărești, Bogdănești, Bordeștii Poieni, Culdești, Dealu Goiești, Dos, Dosu Luncii, Dosu Văsești, Drăgoiești-Luncă, Ficărești, Gligorești, Goiești, Haiducești, Hărăști, Hoancă, Jeflești, Lunca, Lunca Bisericii, Lunca de Jos, Lunca Goiești, Lunca Vesești, Modolești, Nemeși, Oidești, Pitărcești, Pleșcuța, Poieni, Ponorel, Puiulețești, Runc, Segaj, Urdeș, Valea Morii, Văsești, Vâlcăneasa, Vâlcești, Vârtănești. În acea noapte, toată lumea și-a tăiat majoritatea godacilor din bătătură.

ELIT

Dar nu numai în Vidra, ne spune primarul Alexandru Resiga, ci, din câte a aflat dânsul, și în localitățile din împrejurimi, intrate în zona de supraveghere a Direcției Sanitar-Veterinare și Siguranța Alimentelor Alba: Câmpeni, Sohodol, Poiana Vadului, Vadu Moţilor, Albac, Scărişoara. Zona de supraveghere cuprinde şi localităţile Dragu – Brad, Ticera şi Grosuri din judeţul Hunedoara, care au fost notificate. În zona infestată, s-a efectuat dezinfecția spațiilor de adăpost al porcilor, aleilor și perimetrelor, a ustensilelor și materialelor, respectiv a obiectelor posibil contaminate, iar hrana depozitată pentru cei doi porci a fost neutralizată. Cel mai probabil, cotețul porcilor va fi incendiat de către proprietari pentru exterminarea virusului și va fi reconstruit ulterior.

În două zone de pe șoseaua principală din Vidra au fost montate traverse pentru dezinfectarea roților mașinilor care tranzitează localitatea, în punctele de control și supraveghere asigurând permanența un polițist și un angajat ISU. De îndată ce a fost confirmat oficial diagnosticul de pestă porcină africană, DSVSA Alba a stabilit în jurul focarului o zonă de protecţie cu o rază de cel puţin trei kilometri, ea însăşi înscrisă într-o zonă de supraveghere cu o rază de zece kilometri.

Mihail David - 2020

Timp de o lună, nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploataţie, nici nu poate ieşi din zona de supraveghere fără autorizarea DSVSA Alba. O lovitură în plus pentru crescătorii de animale care, având interdicții de comercializare în târguri, din cauza pestei porcine din țară, s-au trezit în carantină peste noapte, deci nici ”tradiționalii samsari” nu mai pot face manevrele de rigoare prin zonă.

”În cazul în care interdicţiile sunt menţinute mai mult de 40 de zile din cauza apariţiei unor noi focare ale bolii şi atunci când, în ceea ce priveşte adăpostirea porcilor, apar probleme privind bunăstarea animalelor sau de altă natură, sub rezervă, DSVSA Alba poate, la cererea justificată a proprietarului, să autorizeze ieşirea porcilor dintr-o exploataţie situată în interiorul zonei de protecţie”, transmite DSVS Alba. În concluzie, prin Apuseni a fost iureș.

Zvonistica a circulat mai ceva ca la revoluție iar fiecare gospodar și-a protejat cum a putut mai bine munca și interesele. În concluzie, un viitor recensământ al porcilor pe care trebuie să-l facă medicii veterinari din zonă, conform legii, nu o să dea un bilanț fructuos. Majoritatea porcilor stau acum liniștiți, prin lăzile frigorifice, bifând o mare lipsă la apel, motivată, însă, de Ignat.

Problemele, nu noi, dar care acum devin stringente, vin din desele întreruperi ale energiei electrice, din cauza fenomenelor meteo care atacă ușor infrastructura veche de decenii. Și acum chiar este o problemă faptul că lada frigorifică în care tace porcul tran­șat prematur rămâne o noapte întreagă fără curent electric…

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...