Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

În județul Alba vor putea fi realizate investiții de peste jumătate de milliard euro: S-a lansat planul național de recuperare și reziliență în valoare de peste 30 miliarde euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Fondurilor Europene a lansat în consultare publică Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a cărui valoare totală este de peste 30,4 miliarde euro, în cadrul unui eveniment din seara zilei de joi, 26 noiembrie, în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Premierului Ludovic Orban.

În parteneriat cu Agențiile pentru Dezvoltare Regională, MFE va sprijini procesul de pregătire a proiectelor finanțate din PNRR. Prin OUG 155/2020 se finanțează pregătirea documentațiilor tehnico-economice necesare acestor proiecte, iar autoritățile publice locale vor putea depune cereri de finanțare prin PNRR pentru îmbunătățirea mobilității urbane, pentru regenerarea spațiilor publice din orașe, pentru turism și cultură, ecologizare platforme industriale, reabilitare și modernizare clădiri publice, eficientizare energetică, modernizare campusuri școlare pentru învățământ dual și colegii centenare, reabilitare sau extindere sisteme centralizate de producere și distribuție a energiei termice.

Planul Național de Redresare și Reziliență este documentul strategic al României care stabilește domeniile și prioritățile de investiții precum și reformele elaborate pentru fiecare domeniu de investiții, în concordanță cu Recomandările Specifice de Țară (RST), precum și cu Regulamentele Comisiei Europene, a căror finanțare este asigurată din Facilitatea de Recuperare și Reziliență (RRF) și care are drept obiectiv general ameliorarea stării economice a României, consolidarea capacității de reziliență în perioade de criză pandemică precum și asigurarea unei creșteri economice pe termen lung.

”Prin acest program, se urmărește ameliorarea stării economice și creșterea capacității economiei și adminsitrației de a face față schimbărilor produse de pandemia SARS-COV-2 și de de a răspunde crizei globale actuale. Proiectele publice aferente domeniilor de investiții care se finanțează în cadrul PNRR trebuie să fie proiecte mature, cu un grad avansat de elaborare a documentațiilor tehnico-economice, având angajamente ferme din partea beneficiarilor finali de încheiere a contractelor de achiziție publică sau a contractelor sectoriale, după caz, până la sfârșitul anului 2022, pentru minim 70% din valoarea alocată sub formă de grant, respectiv la sfârșitul anului 2023, pentru restul valorii, alocate sub formă de grant. Ne așteptăm ca acest program să aibă un impact semnificativ pentru dezvoltarea economică la nivelul Regiunii Centru și la nivelul autorităților locale, ținând cont și de Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României până în anul 2030”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

La nivelul județului Alba sunt identificate mai multe proiecte ce ar putea fi finanțate în cadrul PNRR, a căror valoare estimativă totală este de aproape jumătate miliard euro. Pentru Alba Iulia putem menționa proiectele pentru modernizarea Spitalului Județean Alba, reabilitarea energetică a 16 blocuri și a 10 unități de învățământ din Alba Iulia, construirea variantei de nord-vest a municipiului reședință de județ, investițiile pentru modernizarea și dotarea Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, digitalizarea serviciilor publice și demararea lucrărilor privind noi trasee de Nord și Sud în Cetatea Vauban. Pentru toate proiectele prevăzute în municipiul Alba Iulia, inclusiv cele de la Spitalul Județean, bugetul total estimat se cifrează la circa 200 milioane euro.

Sunt identificate proiecte care ar putea fi finanțate de PNRR și la Sebeș – pentru finanțarea proiectelor integrate de mobilitate urbană și de reabilitare a mai mult de 10 km străzi și piețe din zona centrală a orașului, dar și pentru modernizarea infrastructurii educaționale și dotarea cu echipamente pentru toate formele de învățământ, suma necesară estimată pentru aceste investiții fiind de peste 30 milioane euro.

În municipiul Aiud sunt vizate obiective precum reabilitarea zonei centrale protejate, sau a zonelor de agreement, dar și modernizarea și dotarea Colegiului Național ”Titu Maiorescu” sau construirea și dotarea unui nou sediu pentru ”Centrul multicultural Liviu Rebreanu”, valoarea cumulată a acestor investiții fiind de peste 47 milioane euro. Pentru municipiul Blaj sunt importante investițiile în valoare de peste 115 milioane euro, pentru dezvoltarea mobilității urbane sustenabile – prin realizarea a 25 km de infrastructură de ciclism și sisteme de bike-sharing, dar și prin reconversia funcțională a zonei Falezei Râului Târnava Mare, la care se adaugă modernizarea și dotarea Spitalului Municipal.

Pe de altă parte, în următorii ani vor fi pregătite mai multe proiecte pentru dezvoltarea zonei montane a județului Alba, zonă care ocupă mai mult de jumătate din suprafața județului. În special pentru Munții Apuseni vor fi disponibile fonduri europene care pot fi folosite direct pentru recuperarea decalajelor existente între această zonă și cele mai dezvoltate. De asemenea, prin PNRR, sunt analizate investițiile din orașul Cugir – în valoare de peste 52 milioane euro – pentru regenerare urbană a zonelor verzi, pentru arealul Cetății Dacice, pentru construirea un drum modern spre Domeniul Schiabil Munții Șureanu dar și pentru îmbunătățirea serviciilor medicale la Spitalul Orășenesc.

Pe de altă parte, pe lângă posibilitatea ca toate unitățile teritorial-administrative din județul Alba să depună proiecte finanțabile prin PNRR, astfel de inițiative pot fi demarate și în mediul universitar, așa cum propune Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia proiecte în valoare de peste 5,5 milioane euro, pentru Reabilitarea Palatului ”Apor” și a Bibliotecii Universitare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Trei elevi, din Galda de Jos, Daia Română și Ciugud, calificare la etapa națională a Concursului pentru elevii din mediul rural ”Universul cunoașterii prin lectură”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Trei elevi, din Galda de Jos, Daia Română și Ciugud, calificare la etapa națională a Concursului pentru elevii din mediul rural ”Universul cunoașterii prin lectură” Etapa județeană a CONCURSULUI NAȚIONAL PENTRU ELEVII DIN MEDIUL RURAL „UNIVERSUL CUNOAŞTERII PRIN LECTURĂ” (CLASELE V-VIII), s-a desfășurat în data de 15.04.2024, la Școala Gimnazială Ciugud, coordonată de inspector școlar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea