Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Curier Județean

În județul Alba vor putea fi realizate investiții de peste jumătate de milliard euro: S-a lansat planul național de recuperare și reziliență în valoare de peste 30 miliarde euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ministerul Fondurilor Europene a lansat în consultare publică Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a cărui valoare totală este de peste 30,4 miliarde euro, în cadrul unui eveniment din seara zilei de joi, 26 noiembrie, în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Premierului Ludovic Orban.

În parteneriat cu Agențiile pentru Dezvoltare Regională, MFE va sprijini procesul de pregătire a proiectelor finanțate din PNRR. Prin OUG 155/2020 se finanțează pregătirea documentațiilor tehnico-economice necesare acestor proiecte, iar autoritățile publice locale vor putea depune cereri de finanțare prin PNRR pentru îmbunătățirea mobilității urbane, pentru regenerarea spațiilor publice din orașe, pentru turism și cultură, ecologizare platforme industriale, reabilitare și modernizare clădiri publice, eficientizare energetică, modernizare campusuri școlare pentru învățământ dual și colegii centenare, reabilitare sau extindere sisteme centralizate de producere și distribuție a energiei termice.

Planul Național de Redresare și Reziliență este documentul strategic al României care stabilește domeniile și prioritățile de investiții precum și reformele elaborate pentru fiecare domeniu de investiții, în concordanță cu Recomandările Specifice de Țară (RST), precum și cu Regulamentele Comisiei Europene, a căror finanțare este asigurată din Facilitatea de Recuperare și Reziliență (RRF) și care are drept obiectiv general ameliorarea stării economice a României, consolidarea capacității de reziliență în perioade de criză pandemică precum și asigurarea unei creșteri economice pe termen lung.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Prin acest program, se urmărește ameliorarea stării economice și creșterea capacității economiei și adminsitrației de a face față schimbărilor produse de pandemia SARS-COV-2 și de de a răspunde crizei globale actuale. Proiectele publice aferente domeniilor de investiții care se finanțează în cadrul PNRR trebuie să fie proiecte mature, cu un grad avansat de elaborare a documentațiilor tehnico-economice, având angajamente ferme din partea beneficiarilor finali de încheiere a contractelor de achiziție publică sau a contractelor sectoriale, după caz, până la sfârșitul anului 2022, pentru minim 70% din valoarea alocată sub formă de grant, respectiv la sfârșitul anului 2023, pentru restul valorii, alocate sub formă de grant. Ne așteptăm ca acest program să aibă un impact semnificativ pentru dezvoltarea economică la nivelul Regiunii Centru și la nivelul autorităților locale, ținând cont și de Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României până în anul 2030”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

La nivelul județului Alba sunt identificate mai multe proiecte ce ar putea fi finanțate în cadrul PNRR, a căror valoare estimativă totală este de aproape jumătate miliard euro. Pentru Alba Iulia putem menționa proiectele pentru modernizarea Spitalului Județean Alba, reabilitarea energetică a 16 blocuri și a 10 unități de învățământ din Alba Iulia, construirea variantei de nord-vest a municipiului reședință de județ, investițiile pentru modernizarea și dotarea Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, digitalizarea serviciilor publice și demararea lucrărilor privind noi trasee de Nord și Sud în Cetatea Vauban. Pentru toate proiectele prevăzute în municipiul Alba Iulia, inclusiv cele de la Spitalul Județean, bugetul total estimat se cifrează la circa 200 milioane euro.

Sunt identificate proiecte care ar putea fi finanțate de PNRR și la Sebeș – pentru finanțarea proiectelor integrate de mobilitate urbană și de reabilitare a mai mult de 10 km străzi și piețe din zona centrală a orașului, dar și pentru modernizarea infrastructurii educaționale și dotarea cu echipamente pentru toate formele de învățământ, suma necesară estimată pentru aceste investiții fiind de peste 30 milioane euro.

În municipiul Aiud sunt vizate obiective precum reabilitarea zonei centrale protejate, sau a zonelor de agreement, dar și modernizarea și dotarea Colegiului Național ”Titu Maiorescu” sau construirea și dotarea unui nou sediu pentru ”Centrul multicultural Liviu Rebreanu”, valoarea cumulată a acestor investiții fiind de peste 47 milioane euro. Pentru municipiul Blaj sunt importante investițiile în valoare de peste 115 milioane euro, pentru dezvoltarea mobilității urbane sustenabile – prin realizarea a 25 km de infrastructură de ciclism și sisteme de bike-sharing, dar și prin reconversia funcțională a zonei Falezei Râului Târnava Mare, la care se adaugă modernizarea și dotarea Spitalului Municipal.

Pe de altă parte, în următorii ani vor fi pregătite mai multe proiecte pentru dezvoltarea zonei montane a județului Alba, zonă care ocupă mai mult de jumătate din suprafața județului. În special pentru Munții Apuseni vor fi disponibile fonduri europene care pot fi folosite direct pentru recuperarea decalajelor existente între această zonă și cele mai dezvoltate. De asemenea, prin PNRR, sunt analizate investițiile din orașul Cugir – în valoare de peste 52 milioane euro – pentru regenerare urbană a zonelor verzi, pentru arealul Cetății Dacice, pentru construirea un drum modern spre Domeniul Schiabil Munții Șureanu dar și pentru îmbunătățirea serviciilor medicale la Spitalul Orășenesc.

Pe de altă parte, pe lângă posibilitatea ca toate unitățile teritorial-administrative din județul Alba să depună proiecte finanțabile prin PNRR, astfel de inițiative pot fi demarate și în mediul universitar, așa cum propune Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia proiecte în valoare de peste 5,5 milioane euro, pentru Reabilitarea Palatului ”Apor” și a Bibliotecii Universitare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Centru de inovare a orașului, în Alba Iulia: Primăria cumpără echipamente electronice pentru amenajarea spațiului multifuncțional

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Centru de inovare a orașului, în Alba Iulia: Primăria cumpără echipamente electronice pentru amenajarea spațiului multifuncțional

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru amenajarea spațiului multifuncțional – Centru de inovare a orașului „CONVENTUM RERUM” – faza achiziție echipament tehnologic. Valoarea totală estimată a investiției este de 195.797 lei, fără TVA.

Spațiul propus spre amenajare este situat în cadrul locației monument istoric unde funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, accesul în viitorul centrul de inovare se va face prin locația modernizată unde funcționează deja centrul turistic și dispune de o suprafața de circa 80 mp.

Acesta este deja dotat cu posibilitatea de acces a persoanelor cu handicap și dispune și de un grup sanitar amenajat în acest sens.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul amplasamentului unde funcționează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, se află un spațiu de circa 80 mp suprafața utilă, care se poate dota astfel încât să poată funcționa un hub/centru de inovare al albaiulienilor.

Beneficiarii direcți cuprind orice om interesat de dezvoltarea intracomunitară și va da acestora posibilitatea de creștere în orice areal creativ. Beneficiarul principal al proiectului va fi chiar comunitatea locală, creând retenția de tineri bine pregătiți, dinamism și efervescență în mediul social și economic al orașului, cu posibilitatea de a antrena/angrena în acest proces și experiența multiplă a pensionarilor care vor să rămână încă activi. Beneficiari indirecți ai proiectului vor fi companiile locale, organizațiile non- guvemamentale, administrația locală.

Dotarea tehnică necesară funcționarii acestui centru multifuncțional complex trebuie să dețînă următoarele echipamente:

• Sistem All în One cu Mac OS
• Sistem desktop cu MS Windows
• Videoproiector business
• Server
• UPS Smart
• Sistem de colaborare All-în-One
• Laptop
• Tabletă
• Tabletă grafică
• Cameră video profesională
• Videoproiector educație
• Sistem Audio Conferință
• Rack metalic 19”
• Switch Ethernet


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

27 august| Zilele Orașului Teiuș 2022. Premierea elevilor merituoși, muzică populară și foc de artificii

Zilele Orașului Teiuș se vor desfășura în acest an în data de 27 august, iar autoritățile au avut grijă să pregătească și de acestă dată un program diversificat, care să-i țină ”în priză” atât pe localnici, cât și pe cei care vor sărbători alături de ei.

Printre evenimentele din program, menite să creeze o atmosferă de sărbătoare, se numără concerte de muzică populară și un foc de artificii.

Evenimentul va avea loc în Parcul Feroviar Teiuș

Elit - Gustul Desăvârșit

Ora 16 00 – Premierea competițiilor sportive și a elevilor merituoși

Invitați:

-Ansamblul folcloric „Brădeana”
-Ansamblul folcloric „Codrișorul”, Stremț
-Ansamblul folcloric „Cununa Vețelului” Hunedoara
-Ansamblul folcloric „Junii Târnavei” Târnăveni
-Ansamblul folcloric „Dor Teiușan”
-Alexandra Bărăștean
-Roxana Bărăștean
-Cornelia Maxa
-Ovidiu Furnea
-Ina Todoran

Vă așteptăm cu drag, pe toți cei ce trăiesc și simt in spirit teiușean!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Șofer fără permis și unul care conducea o motocicletă neînmatriculată, prinși de polițiștii din Alba: S-au ales cu dosare penale

La data de 16 august 2022, în jurul orei 19,30, polițiștii rutieri din Alba Iulia au depistat un autoturism, în timp ce circula, pe strada Vânătorilor din Alba Iulia, pe sens interzis.

La volanul autoturismului se afla un tânăr de 25 de ani, din comuna Gurghiu, județul Mureș. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de tânăr, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

La data de 16 august 2022, în jurul orei 11,00, polițiștii din Blandiana au depistat un bărbat de 58 de ani, din comuna Blandiana, în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată, pe raza comunei.

Față de motociclist, cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare