Curier Județean
În județul Alba vor putea fi realizate investiții de peste jumătate de milliard euro: S-a lansat planul național de recuperare și reziliență în valoare de peste 30 miliarde euro
Ministerul Fondurilor Europene a lansat în consultare publică Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a cărui valoare totală este de peste 30,4 miliarde euro, în cadrul unui eveniment din seara zilei de joi, 26 noiembrie, în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Premierului Ludovic Orban.
În parteneriat cu Agențiile pentru Dezvoltare Regională, MFE va sprijini procesul de pregătire a proiectelor finanțate din PNRR. Prin OUG 155/2020 se finanțează pregătirea documentațiilor tehnico-economice necesare acestor proiecte, iar autoritățile publice locale vor putea depune cereri de finanțare prin PNRR pentru îmbunătățirea mobilității urbane, pentru regenerarea spațiilor publice din orașe, pentru turism și cultură, ecologizare platforme industriale, reabilitare și modernizare clădiri publice, eficientizare energetică, modernizare campusuri școlare pentru învățământ dual și colegii centenare, reabilitare sau extindere sisteme centralizate de producere și distribuție a energiei termice.
Planul Național de Redresare și Reziliență este documentul strategic al României care stabilește domeniile și prioritățile de investiții precum și reformele elaborate pentru fiecare domeniu de investiții, în concordanță cu Recomandările Specifice de Țară (RST), precum și cu Regulamentele Comisiei Europene, a căror finanțare este asigurată din Facilitatea de Recuperare și Reziliență (RRF) și care are drept obiectiv general ameliorarea stării economice a României, consolidarea capacității de reziliență în perioade de criză pandemică precum și asigurarea unei creșteri economice pe termen lung.
”Prin acest program, se urmărește ameliorarea stării economice și creșterea capacității economiei și adminsitrației de a face față schimbărilor produse de pandemia SARS-COV-2 și de de a răspunde crizei globale actuale. Proiectele publice aferente domeniilor de investiții care se finanțează în cadrul PNRR trebuie să fie proiecte mature, cu un grad avansat de elaborare a documentațiilor tehnico-economice, având angajamente ferme din partea beneficiarilor finali de încheiere a contractelor de achiziție publică sau a contractelor sectoriale, după caz, până la sfârșitul anului 2022, pentru minim 70% din valoarea alocată sub formă de grant, respectiv la sfârșitul anului 2023, pentru restul valorii, alocate sub formă de grant. Ne așteptăm ca acest program să aibă un impact semnificativ pentru dezvoltarea economică la nivelul Regiunii Centru și la nivelul autorităților locale, ținând cont și de Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României până în anul 2030”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
La nivelul județului Alba sunt identificate mai multe proiecte ce ar putea fi finanțate în cadrul PNRR, a căror valoare estimativă totală este de aproape jumătate miliard euro. Pentru Alba Iulia putem menționa proiectele pentru modernizarea Spitalului Județean Alba, reabilitarea energetică a 16 blocuri și a 10 unități de învățământ din Alba Iulia, construirea variantei de nord-vest a municipiului reședință de județ, investițiile pentru modernizarea și dotarea Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, digitalizarea serviciilor publice și demararea lucrărilor privind noi trasee de Nord și Sud în Cetatea Vauban. Pentru toate proiectele prevăzute în municipiul Alba Iulia, inclusiv cele de la Spitalul Județean, bugetul total estimat se cifrează la circa 200 milioane euro.
Sunt identificate proiecte care ar putea fi finanțate de PNRR și la Sebeș – pentru finanțarea proiectelor integrate de mobilitate urbană și de reabilitare a mai mult de 10 km străzi și piețe din zona centrală a orașului, dar și pentru modernizarea infrastructurii educaționale și dotarea cu echipamente pentru toate formele de învățământ, suma necesară estimată pentru aceste investiții fiind de peste 30 milioane euro.
În municipiul Aiud sunt vizate obiective precum reabilitarea zonei centrale protejate, sau a zonelor de agreement, dar și modernizarea și dotarea Colegiului Național ”Titu Maiorescu” sau construirea și dotarea unui nou sediu pentru ”Centrul multicultural Liviu Rebreanu”, valoarea cumulată a acestor investiții fiind de peste 47 milioane euro. Pentru municipiul Blaj sunt importante investițiile în valoare de peste 115 milioane euro, pentru dezvoltarea mobilității urbane sustenabile – prin realizarea a 25 km de infrastructură de ciclism și sisteme de bike-sharing, dar și prin reconversia funcțională a zonei Falezei Râului Târnava Mare, la care se adaugă modernizarea și dotarea Spitalului Municipal.
Pe de altă parte, în următorii ani vor fi pregătite mai multe proiecte pentru dezvoltarea zonei montane a județului Alba, zonă care ocupă mai mult de jumătate din suprafața județului. În special pentru Munții Apuseni vor fi disponibile fonduri europene care pot fi folosite direct pentru recuperarea decalajelor existente între această zonă și cele mai dezvoltate. De asemenea, prin PNRR, sunt analizate investițiile din orașul Cugir – în valoare de peste 52 milioane euro – pentru regenerare urbană a zonelor verzi, pentru arealul Cetății Dacice, pentru construirea un drum modern spre Domeniul Schiabil Munții Șureanu dar și pentru îmbunătățirea serviciilor medicale la Spitalul Orășenesc.
Pe de altă parte, pe lângă posibilitatea ca toate unitățile teritorial-administrative din județul Alba să depună proiecte finanțabile prin PNRR, astfel de inițiative pot fi demarate și în mediul universitar, așa cum propune Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia proiecte în valoare de peste 5,5 milioane euro, pentru Reabilitarea Palatului ”Apor” și a Bibliotecii Universitare.
Curier Județean
AVARIE la conducta de apă potabilă din Aiud: Locuitorii mai multor străzi din municipiu au rămas fără apă
AVARIE la conducta de apă potabilă din Aiud: Locuitorii mai multor străzi din municipiu au rămas fără apă
O avarie s-a produs joi, 29 septembrie, la conducta de apă potabilă din Aiud. Locuitorii de pe opt străzi din oraș au rămas fără apă potabilă până la remedierea defecțiunii.
„SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Aiud informează consumatorii că în data de 29.09.2023, furnizarea apei va fi întreruptă în municipiul Aiud pe str. Moților, str. Livezii, str. Fântânele, str. Păltiniș, str. Abrudului, str. Dorului, str. Codrului și str. Pășunii din cauza unei avarii la conducta de apă potabilă, până la remedierea acesteia.
La reluarea furnizării cu apă, este posibil să apară depășiri ale parametrului turbiditate, în acest caz rugăm clienții să utilizeze apa numai în scopuri menajere.
Eventualele perturbații și zonele în care apar acestea trebuie semnalate imediat la numărul de telefon: 0258861932, 0258864018, în vederea intervenției.
Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru orice disconfort creat”, au transmis reprezentanții APA CTTA.
Curier Județean
30 septembrie – 1 octombrie 2023 | Târgul Alba Green Energy: Salon de inventică, spectacole pentru copii, marșul bicicletelor și tombolă
30 septembrie – 1 octombrie 2023 | Târgul Alba Green Energy: Salon de inventică, spectacole pentru copii, marșul bicicletelor și tombolă
În perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2023 Agenția Locală a Energiei Alba (ALEA) și Consiliul Județean Alba organizează la Poarta a 3-a a Cetății Alba Carolina – Alba Iulia a 11-a ediție a Târgului Alba Green Energy”, eveniment dedicat dezvoltării pieței locale legată de eficiența energetică și producerea energiei regenerabile la nivel regional și local.
Târgul este adresat atât publicului larg cât și autorităților publice locale precum și potențialilor investitori și el vizează conștientizarea de către aceștia a necesității utilizării atât a tehnologiilor, soluțiilor și echipamentelor eficiente energetic cât și a celor de producere a energiei „verzi”, condiție importantă pentru o dezvoltare durabilă.
Intenționăm ca în acest an o atenție deosebită să fie acordată domeniului sistemelor eficiente de transport mai ales autovehiculelor electrice. De asemenea, vor fi expuse biciclete electrice, panouri solare, pompe de căldură, centrale termice, sisteme termodinamice pentru încălzire și multe alte aplicații legate de energia obținută din surse regenerabile.
Vizitatorii au ocazia să viziteze și în acest an „Salonul Eco Inventica” unde vor fi prezenți inventatori români care au adus contribuție importantă dezvoltării domeniului energiei prin inovații în eficiența energetică și producerea energiei din surse regenerabile.
În cadrul Târgului vor avea loc și alte evenimente, unele deja consacrate și anume:
– Eco spectacolul grădinițelor – eveniment la care copii de grădiniță vor prezenta momente artistice cu teme legate de protecția mediului (sâmbătă 30 septembrie – ora 11.00)
– „Ora de inventică” care va prilejui elevilor pasionați de tehnică un foarte interesant schimb de idei cu inventatorii români prezenți în cadrul Salonului Eco Inventica (sâmbătă 30 septembrie – ora 14.00)
– ”Marșul bicicletelor”, destinat copiilor de gimnaziu, care se va desfășura în Șanțurile Cetății Alba Carolina (duminica 1 octombrie – ora 11.00)
– Tombola târgului la care pot participa toți vizitatorii. Extragerea va avea loc duminică 1 octombrie la ora 14.00; în cadrul tombolei vor fi oferite premii importante din partea firmelor expozante – sponsorii Târgului.
Târgul are ca parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia, Agenția de Dezvoltare Regională ”Centru”, Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia Inspectoratul Școlar Județean Alba. Sponsorii evenimentului sunt: Delphi Electric Alba Iulia, Tobimar, Ratioterm, Mecatronics Alba Iulia, Flash Lighting Services, Sistema.
Invităm la Târg pe toți cei interesați să afle informații complete în legătură cu sisteme de producere a energiei din surse regenerabile și sisteme de eficientizare a consumului de energie.
Curier Județean
Rețeaua de canalizare din comuna Săsciori va fi extinsă: Peste 25 de milioane de lei prin programul „Anghel Saligny”
Rețeaua de canalizare din comuna Săsciori va fi extinsă: Peste 25 de milioane de lei prin programul „Anghel Saligny”
49 de contracte, în valoare totală de 628.923.186,32 de lei, au fost semnate la sediul MDLPA, împreună cu o parte dintre beneficiarii proiectelor. Acestea urmăresc reabilitarea infrastructurii rutiere, înființarea sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a celor de canalizare, modernizarea stațiilor de epurare și construirea de poduri.
Printre acestea se numără și proiectul „Reţea de canalizare în Laz, Sebeşel, Săsciori, Răchita, Colonie, comuna Săsciori, judeţul Alba”, în valoare de 25.327.237.87 lei.
Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” vizează realizarea a peste 9.000 km de rețele de alimentare cu apă, 17.000 km de rețele de canalizare, 2.000 km de drumuri județene și 15.000 km de drumuri locale, precum și 104 obiective de investiții, preluate din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru sisteme de distribuție a gazelor naturale.
În comuna Săsciori s-a realizat, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, un sistem centralizat de colectare și tratare ale apelor uzate menajere, la care sunt racordate circa 60 la sută dintre gospodării, în localitățile Sebeșel și Săsciori.
Din motive obiective, nu au fost branșate, însă, la rețeaua de canalizare locuințele de pe DN 67C din localitatea Sebeșel și dezvoltări ulterioare; locuințele de pe DN 67C din localitatea Săsciori și dezvoltări ulterioare; locuințele din localitatea Laz, în totalitate (DN 67C și străzile adiacente);locuințele și blocurile cartierului Colonie, din localitatea Săsciori, respectiv locuințele din localitatea Răchita, în totalitate.
Varianta aleasă presupune colectarea apelor uzate menajere din zonele rămase necanalizate ale comunei Săsciori și deversarea acestora în rețeaua de canalizare existentă în comună, cu tratarea acestora în stația de epurare Sebeșel.
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
29 septembrie: Ziua Mondială a Inimii. Bolile cardiovasculare, cauza principala de deces si dizabilitate la nivel mondial
-
Sportacum 20 de ore
Sâmbătă, CSM Unirea Alba Iulia – Industria Galda, derby “de Alba”! Mâine, Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița și deplasare pentru CSU Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| Șapte persoane, bănuite de trafic de droguri, arestate preventiv pentru 30 de zile, în urma unor percheziții în Hunedoara. BCCO Alba Iulia a participat la destructurarea rețelei
-
Sportacum 23 de ore
Sâmbătă se inaugurează Sala Polivalentă din Blaj! Spectacol voleibalistic de gală, duel Volei Alba Blaj – CSM Lugoj pentru Supercupa României
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
UPDATE | ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Adolescentă de 18 ani, lovită de o șoferiță pe trecerea de pietoni, pe Calea Moților
-
Curier Județeanacum 17 ore
Numărul turiștilor care au vizitat Alba, în creștere, în iulie: Care este ponderea turiștilor străini și durata medie a sejurului