Rămâi conectat

Economie

În februarie, încrederea în economia României a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii 2 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În luna februarie, indicatorul percepției generale asupra economiei (ESI) a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani în România, pe fondul căderii abrupte a încrederii în industrie, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană. Indicatorul a coborât la 102,2 puncte, nivel similar celui înregistrat în martie 2016 și în scădere cu 1,1 puncte față de luna ianuarie. Vârful încrederii a fost atins în luna mai a anului trecut, când indicatorul a atins 105,5 puncte.

Încrederea în economie se corelează, din perspectivă istorică, cu evoluția produsului intern brut, fiind unul dintre indicatorii urmăriți de investitori pentru a cântări așteptările actorilor economici. Încrederea în industrie, care reprezintă cea mai importantă parte a indicatorului, s-a redus la 1,6 puncte față de 2,7 puncte în ianuarie și 3,4 puncte în decembrie, când atinsese cel mai ridicat nivel post-criză, în condițiile în care firmele se așteaptă la o reducere a producției și o creștere a stocurilor.

Încrederea consumatorilor a continuat să scadă, mergând pe tendința începută în octombrie anul trecut. „Deteriorarea recentă a încrederii consumatorilor este rezultatul unor rate mai mari de dobândă, a deprecierii leului și a incertitudinilor fiscale”, notează analiștii ING Bank, care adaugă că datele arată că populația se așteaptă la o deteriorare a situației financiare, a unor perspective mai rele privind piața muncii și economisirea, în timp așteptările privind mersul general al economiei s-au ameliorat ușor.

Sectorul serviciilor este singurul care arată o îmbunătățire a percepției asupra condițiilor de afaceri (+0,6 pp la 11,3 puncte), după ce firmele au văzut încasări peste așteptări în ultimele trei luni.

Încrederea în sectorul construcțiilor și cel al comerțului cu amănuntul a continuat să scadă în februarie.

Încrederea a scăzut ușor și la nivel european, cu 0,8 puncte procentuale în zona euro la 114,1 puncte și cu 0,5 puncte în Uniunea Europeană la 114,3 puncte, însă rămâne la niveluri ridicate din perspectivă istorică. Datele proaste pun în pericol prognoza ING privind creșterea economică de 4,7% în acest an, față de mediana sondajului Bloomberg în rândul analiștilor de 4,1%.

„Mai mult, chiar și cu cele mai optimiste așteptări din spatele bugetului de stat din acest an, este puțin probabil că investițiile publice vor compensa încetinirea așteptată a consumului. Opusul este mult mai probabil”, notează economiștii băncii olandeze.

Bugetul a fost construit pe o prognoză de creștere a PIB de 5,5%, susținută, ca și anul trecut, de consum, dar și de investiții.

Sursa: profit.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Cifra de afaceri în industrie, creștere cu 5,4% în primele două luni din anul 2024 – date INS

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cifra de afaceri în industrie, creștere cu 5,4% în primele două luni din anul 2024 – date INS Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în termeni nominali, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, datorită avansului înregistrat în industria prelucrătoare (+7,1%), informează miercuri Institutul Naţional de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea