Rămâi conectat

Actualitate

În atenția deținătorilor de arme! Din 15 ianuarie, noi reguli privind regimul armelor și munițiilor

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba atrage atenţia cu privire la noile prevederi legislative în ceea ce priveşte regimul armelor şi muniţiilor şi subliniază câteva aspecte reglementate de Legea 319 din 15.12.2015, prin care au fost aduse o serie de modificări şi completări Legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor.

Potrivit IPJ Alba, „deţinătorii de arme, cu excepţia vânătorilor, au obligaţia efectuării de şedinţe de tragere, anual, în poligoane autorizate. Persoanele fizice care dețin arme neletale supuse autorizării, sunt obligate să facă dovada absolvirii cursurilor de instruire teoretică şi practică.

Politia va notifica titularul permisului de armă, începând cu 6 luni înainte de expirarea valabilităţii acestuia.

Mâine 15 ianuarie a.c., va intra în vigoare Legea 319 din 15.12.2015, prin care au fost aduse o serie de modificări si completări Legii 295 din 2004 privind regimul armelor si muniţiilor.

Potrivit noilor prevederi, deţinătorii de arme letale şi neletale supuse autorizării sunt obligaţi să se supună examenului psihologic şi/sau medical, la solicitarea expresă a structurilor de poliţie competente, în situaţia în care acestea constată motivat că există indicii comportamentale temeinice care ar putea reclama necesitatea examinării psihologice şi medicale, în vederea menţinerii autorizării pentru a deţine sau, după caz, a purta şi a folosi arme şi muniţii letale sau neletale supuse autorizării;

Totodată, colecţionarii de arme pot procura numai arme de colecţie, fără muniţia aferentă, cu unele excepţii şi în condiţiile stabilite în normele metodologice de aplicare a legii;

Valabilitatea permisului de armă se prelungeşte de către autoritatea competentă (Inspectoratele de Poliţie Judeţene, prin structura specializează, respectiv Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase), pentru o perioadă de 5 ani, dacă titularul îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi prezintă dovada efectuării unei şedinţe de tragere anual, într-un poligon autorizat, cu excepţia posesorilor de arme de vânătoare.

Începând cu 6 luni înainte de expirarea valabilităţii permisului de armă, este obligatorie notificarea titularului la adresa din permisul de armă, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de data expirării valabilităţii permisului de armă;

Titularii dreptului de a purta şi folosi arme neletale, destinate pentru autoapărare, pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.

Posesorii armelor neletale cu destinaţia de autoapărare pot procura şi deţine maximum 25 de cartuşe pentru o singură armă;

Persoanele fizice care la data de 15.01.2016, deţin arme neletale supuse autorizării, sunt obligate să facă dovada absolvirii cursurilor de instruire teoretică şi practică, prevăzute la art. 57 alin. 4 lit. g din Legea nr. 295/2004, modificată şi completată, cu ocazia prezentării la prima prelungire a valabilităţii permisului de armă.

Noile reglementări urmăresc simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocraţiei, concomitent cu sporirea protecţiei ordinii publice, a siguranţei naţionale și protejarea vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor.

De asemenea, actul normativ reglementează unele segmente importante în relaţia angajat-angajator în legătură cu instructorii în poligonul de tragere. Sunt acordate competenţe societăţilor comerciale autorizate pentru producerea de arme aflate în subordonarea sau coordonarea companiilor naţionale, constituite în baza unor acte normative pentru efectuarea operaţiunilor cu arme.

Reamintim că la nivelul Inspectoratului de Politie Judeţean Alba, Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase este structura cu atribuţii privind asigurarea respectării dispozițiilor legale la regimul armelor şi muniţiilor, autorizarea persoanelor fizice si juridice pentru deținerea, portul şi folosirea armelor şi muniţiilor, precum şi prevenirea, descoperirea şi constatarea infracţiunilor şi a faptelor contravenţionale la acest regim.”

Programul de lucru cu publicul la ghişeul Serviciului Arme Explozivi Substanţe Periculoase este următorul:

marţea între orele 09.00- 14.00
joia între orele 12.00-18.00.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea