Rămâi conectat

Actualitate

În anul 2012, în județul Alba 67% din apelurile pe 112 au fost false

Publicat

în

Statistica pe anul 2012 realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) arată că la Numărul Unic de Urgenţă 112 din judeţul Alba au fost primite şi tratate 225.225 apeluri. Dintre acestea 32,36% au fost reale şi 67,64% false. Cele mai multe au fost transferate către Ambulanţă – 45.077 (48,74%), pe locurile următoare aflându-se Poliţia – 23.297 (25,87%), Pompierii – SMURD – 20.949 (22,65%) şi Jandarmeria – 2.538 (2,74%).

Potrivit datelor statistice comunicate de STS, din totalul apelurilor înregistrate în județul Alba 152.361 au fost false sau abuzive, majoritatea provenind de la de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi au fost în mare parte realizate de pe cartele prepay. În urmare constatărilor făcute de către autorităţile statului, 33 de astfel de cazuri s-au finalizat cu aplicarea de sancțiuni contravenționale.

Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale. Facem apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi. La 112 se sună doar atunci când aveţi cu adevarat o urgenţă”, transmit reprezentanții STS.

Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit, în doar câţiva ani, unul dintre cele mai prestigioase şi de încredere servicii puse de către stat în slujba salvării vieţii oamenilor, a protejării proprietăţii şi a mediului. Este un adevărat brand naţional. Numărul 112 face parte din cotidian, este parte a societăţii şi îşi confirmă zilnic, minut cu minut, utilitatea. Dacă 112 nu ar fi existat el ar fi trebuit inventat”, a spus  Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, General inginer Marcel Opriş, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europene 112 care are loc pe 11 februarie în fiecare an.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a luat fiinţă la 18 decembrie 1992, ca autoritate a statului cu atribuţii în sistemul naţional de apărare, printr-o Hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare al Ţării.

Spre sfârşitul anilor ‘90, valorificând experienţa specialiştilor săi, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a operaţionalizat reţeaua naţională digitală de capacitate mică, modernizările tehnologice permiţând introducerea unor noi servicii de voce şi date.

Începutul anilor 2000 marchează dezvoltarea capacităţii de trafic a infrastructurii digitale şi optimizarea modului de partajare a acesteia, reuşindu-se operaţionalizarea reţelei naţionale multi-servicii la nivel pe suportul cablurilor de fibră optică la nivel interurban şi urban. Totodată, au fost introduse serviciile de videoconferinţă secretizată, operaţionalizate serviciile Internet şi realizate primele reţele de date naţionale.

Anii 2004-2005 au însemnat pentru STS succesul implementării la nivel naţional a Sistemului 112, unul dintre cele mai moderne şi performante sisteme de preluare a apelurilor de urgenţă din Europa.

Anii 2005-2008 marchează dezvoltarea platformei de radiocomunicaţii mobile criptate, furnizarea de servicii Internet pentru autorităţile statului, realizarea transmisiilor prin satelit şi introducerea consistentă a unor noi facilităţi în cadrul sistemului 112, precum localizarea apelanţilor pe durata apelului de urgenţă, prelucrarea geospaţială a datelor privind poziţia resursele de intervenţie şi preluarea alertelor de la bordul vehiculelor, aspecte care se bucură de recunoaştere internaţională şi evidenţiate prin scrisori de felicitare din partea oficialilor Comisiei Europene.

Perioada 2009-2012 a reprezentat extinderea reţelei naţionale multi-servicii de mare capacitate până la nivel de oraş.

Publicitate

În prezent, peste 9.000 de sedii ale autorităţilor statului de pe cuprinsul României sunt interconectate în reţele de arie extinsă şi beneficiază de servicii de comunicaţii, tehnologia informaţiei şi servicii de securitate asociate acestora furnizate exclusiv de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, iar realitatea unor proiecte naţionale, precum Schengen, confirmă faptul că STS este capabil să ofere consultanţă, proiectare, management de proiecte şi soluţii tehnice originale de excepţie la solicitarea oricărei entităţi a administraţiei publice centrale sau locale.

Publicitate

Actualitate

COD PORTOCALIU de CANICULĂ, meteorologii avertizează : ASTĂZI temperaturile vor ajunge la 40 de grade în jumătate din teritoriul României. Zone vizate

Publicat

în

COD PORTOCALIU de CANICULĂ, meteorologii avertizează : ASTĂZI temperaturile vor ajunge la 40 de grade în jumătate din teritoriul României. Zonele vizate

Administrația Națională de Meteorologie anunță pentru duminică, 1 august, COD PORTOCALIU de CANICULĂ, cu temperaturi ce vor ajunge la 41 de grade, în jumătate din teritoriul României.

Duminică (1 august) în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții la români, în cele 2 săptămâni

Publicat

în

A început Postul Adormirii Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții la români, în cele 2 săptămâni

Pentru creștinii ortodocși urmează 2 săptămâni de post și rugăciune, ținând cont că tocmai ce am intrat în Postul Adormirii Maicii Domnului, moment care precede marea sărbătoare de peste an a Sfintei Maria Mare.

Potrivit rânduielilor ortodoxe, miercuri, 31 iulie, a început Postul Adormirii Maicii Domnului. Acesta durează două săptămâni, până la Sfânta Marie Mare, prăznuită pe 15 august. În limbajul popular, acest post mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămariei.

Este un post care pregătește credincioșii de cele două mari praznice împărătești ale lunii: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Postul Adormirii Maicii Domnului durează mai puțin decât Postul Paștelui sau decât cel care precede Crăciunul, dar este considerat la fel de important în creștinismul ortodox.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: mesaje de Sf Maria

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată. Originea lui trebuie căutată prin secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început a cunoaște o dezvoltare mai mare și când sărbătoarea Adormirii ei a început a căpăta o mai mare importanță. La început însă, nici timpul din an, nici durata și nici felul postirii nu erau la fel peste tot.

În zona Antiohiei, creștinii posteau o singură zi (6 august), alții mai multe zile (patru la Constantinopol sau opt la Ierusalim); în răsărit posteau în luna august și de aceea postul era numit și Postul lui August, alții în septembrie (apusenii, cum fac până azi), iar alții nu posteau deloc, socotind că sărbătoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la amărăciunea pământească la bucuria cerească, unde stă în nemijlocită apropiere de Fiul ei iubit.

Data și durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august).

Îndrumările tipiconale prevăd ca în Postul Adormirii Maicii Domnului să se ajuneze lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea (aproximativ ora 15:00), după care se poate consuma mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbării la Față (6 august) este dezlegare la pește.

sursa: capital.ro

Citește mai mult

Actualitate

Deși România a vândut peste UN MILION de doze de vaccin anticoronavirus rămase nefolosite, vom mai primi încă 200.000 de mii

Publicat

în

Mai mult de 200.000 de doze de vaccin anti-Covid, produse de companiile Johnson&Johnson și Moderna, ajung vineri în România.

CNCAV a anunțat că 93.600 doze de vaccin de la compania farmaceutică Johnson&Johnson sosesc vineri la Institutul Cantacuzino. Transportul pe cale terestră al dozelor este asigurat de firma producătoare.

Acestea vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național, scrie Mediafax.

Electrica Furnizare Discount

Până în prezent, 987.700 de doze Janssen au fost recepționate, iar 431.018 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Tot vineri vor sosi în țară și 111.600 de doze de vaccin Moderna.

Acestea vor fi depozitate la Compania Națională „Unifarm”, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.

Până în prezent, 1.705.200 de doze Moderna au fost recepționate, iar 726.395 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare