Rămâi conectat

Actualitate

În Alba, bani mai puţini pentru alocaţiile de plasament şi susţinerea familiilor

Alexandra Mates

Publicat

în

În fiecare lună, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba efectuează analize asupra numărului de beneficiari şi a sumelor plătite categoriilor de persoane care beneficiază de diverse subvenţii din partea statului. Directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, a solicitat ca aceste analize să fie efectuate în comparaţie cu cifrele de anul trecut, pentru a avea o imagine clară asupra modului în care evoluează situaţia, atât în ceea ce priveşte numărul beneficiarilor, cât şi în privinţa banilor care se alocă de la bugetul de stat pentru plăţile lunare.

Conform datelor valabile la sfârşitul lunii iulie 2013, se constată o scădere cu 13,07% a sumelor plătite pentru alocaţiile de plasament faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, aceste sume au scăzut doar în ultima lună cu 1%, astfel că statul cheltuieşte tot mai puţin cu alocaţiile de plasament.

 În opinia directorului AJPIS Alba, ”scăderea plăţilor efectuate pentru alocaţiile de care beneficiază copiii aflaţi în plasamentul asistenţilor maternali este influenţată cel mai probabil de cauze naturale, respectiv de faptul că unii dintre copii fie au fost înfiaţi, fie au revenit în sistem sau în propriile familii”.

O scădere considerabilă se constată şi în ceea ce priveşte plăţile aferente alocaţiilor pentru susţinerea familiei. În ultimul an, sumele plătite au scăzut cu 20,66%, iar în ultima lună, scăderea plăţilor a depăşit 2 procente.
”Această situaţie este cauzată de modificarea condiţiilor de eligibilitate stabilite prin HGR nr. 50/2011 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. În acelaşi context, numărul beneficiarilor de alocaţii pentru susţinerea familiei a scăzut şi el cu peste 24%”, a precizat directorul Flaviu Cozuc.

Plăţile aferente stimulentului de inserţie au crescut cu 107,66% faţă de luna iulie a anului 2012 şi cu peste 6% în ultima lună, ceea ce confirmă preferinţa tot mai accentuată a părinţilor de a renunţa la concediul de îngrijire a copilului pentru revenirea la locul de muncă.

Plăţile pentru alocaţiile de stat pentru copii au crescut faţă de anul trecut, dar într-un procent nesemnificativ, de 0,23%. Numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut cu 2,13%, dar sumele plătite sunt 5,14% cu mai mari faţă de luna iunie a anului trecut, din cauza faptului că a fost majorat cuantumul lunar al venitului minim garantat.

În ceea ce priveşte indemnizaţiile de handicap, AJPIS Alba a plătit sume cu circa 1% mai mici faţă de 2012 şi cu 10,82% mai mari în cazul subvenţiilor acordate asociaţiilor şi fundaţiilor. Nu în ultimul rând, cheltuielile de funcţionare şi programe de interes naţional au fost cu 10,43% mai mari în comparaţie cu cele efectuate în luna iulie a anului 2012.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vouchere de 10.000 de lei pentru românii care locuiesc la curte: Cum se pot obține banii

Bogdan Ilea

Publicat

în

Vouchere de 10.000 de lei pentru românii care locuiesc la curte: Cum se pot obține banii Un program inițiat de stat ar putea să vină în sprijinul oamenilor care stau la curte. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit despre proiect și cum ar putea românii să intre în posesia voucherelor în valoare de 10.000 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea