Ziarul Unirea

În 2019, competiții majore pentru mărșăluitoarele Ana Rodean și Mihaela Acatrinei: Cupa Europei și Campionatele Mondiale de atletism

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Cupa Europei la marș (19 mai, în Lituania, la Alytus) și Campionatul Mondial de Atletism (27 septembrie-6 octombrie, în Qatar, la Doha) sunt cele două competiții majore ale anului 2019 la care marșul din Cetatea Marii Uniri speră să aibă reprezentante.

Îndreptățite să spere la participare sunt atletele Ana Rodean (foto, prima din dreapta) și Mihaela Acatrinei (foto, prima din stânga), ambele legitimate la CS Unirea și pregătite de antrenorul Gabriel Avram (foto, centru). Ana Rodean are la activ în 2018 titlul de cel mai bun sportiv al județului, dar și prezența la Cupa Mondială de marș din China (locul 48, cu timpul o oră 35 de minute și 17 secunde, întrecere unde Mihaela Acatrinei a terminat pe poziția 76, cu 1:44.21) – în luna mai, dar și Campionatele Europene de atletism de la Berlin, din august, unde unirista a realizat cel mai bun timp al carierei (o oră 33 de minute și 38 de secunde), clasându-se pe poziția a 19-a în proba de 20 kilometri marș.

ELIT

De curând, în luna decembrie, s-au stabilit noi reguli de participare la competițiile majore internaționale, înăsprindu-se baremurile. Astfel, la marș pragul pentru calificare a coborât la 1:30.30 (anterior baremul impus de Federația Internațională de Atletism era de o oră și 36 de minute). “Pentru prezența la Mondiale se vor lua în calcule rezultatele obținute de un sportiv, în concursurile omologate internațional, în perioada 30 martie 2018-septembrie 2019. Pe lângă noul barem, s-a mai decis ca în proba de marș să fie 60 de concurente. Astfel, pe lângă sportivii ce vor fi calificați prin îndeplinirea baremului, locurile rămase disponibile vor fi repartizate, în funcție de performanță, celorlalți atleți. Momentan, Ana Rodean este pe locul 79 în topul mondial, dar în fața sa sunt multe sportive din China sau Rusia, iar o țară nu poate trimite mai mult de trei reprezentanți”, a spus antrenorul Gabriel Avram (CS Unirea/ LPS Alba Iulia).

Dan HENEGAR