Rămâi conectat

Economie

În 2015 Cuprumin Abrud va investi peste 21 de milioane de lei în protecția mediului și reducerea costurilor de producție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Directorul general al societății Cupru Min Abrud, Nicolae Turdean, a declarat recent că investițiile prognozate pentru anul 2015 sunt de 21,7 milioane de lei, cele mai importante fiind pentru eliminarea problemelor de mediu, dar și pentru reducerea costurilor de producție.

cuprumin abrud„Cheltuielile cu munca vie reprezintă 20% din bugetul societății. Este cea mai scăzută cheltuială din toată ramura minieră. Avem peste 530 de salariați. Există, însă, probleme cu forța de muncă bine calificată. Nu avem școli profesionale, iar tinerii au plecat din zona aceasta. Chiar dacă repornește în forță activitatea minieră, nu vom avea forță de muncă specializată. Acum, de exemplu, am șapte ingineri minieri, ar mai trebui încă vreo doi. Media de vârstă la Cupru Min este de 52 de ani, în condițiile în care pe grupa specială se iese la pensie la 55 de ani”, a precizat Nicolae Turdean, conform agerpres.ro.

Societatea oferă locuri de muncă și angajaților altor 90 — 120 de întreprinderi mici și mijlocii cu care colaborează. Societatea Cupru Min plătește 40 milioane lei la bugetul de stat și cel local, din care circa 10 milioane lei reprezintă CAS, șomaj, fond de pensii.

„Afacerile miniere și cele petroliere sunt cele mai bune afaceri. De ce mișcă atâția bani în întreaga lume aceste afaceri? De aceea, este foarte important că reprezentanții Ministerului Economiei sunt, în prezent, receptivi pentru o încercare de a regândi și reformula strategia industriei miniere. Am avut deja discuții și cu primarul din Zlatna. Valorificarea concentratului de cupru este o problemă în acest moment. Noi vindem concentratul, dar câștigul e la metal”, a spus Nicolae Turdean.

Cupru Min a avut, în 2014, o cifră de afaceri de 148 milioane de lei și un profit net de peste 6 milioane de lei.

Societatea produce, în prezent, circa 3.400 tone de concentrat de cupru pe lună.

„Acum, mă pregătesc, în primul rând, să elimin problemele de mediu. Avem trei proiecte de investiții importante. Pe primul loc este cel care vizează construcția stației de neutralizare a apelor acide și de recuperare a metalelor, o investiție de 18 milioane euro, pentru care avem propus un proiect pe fonduri europene de 15 milioane de euro. Pentru valorificarea superioară a zăcământului de cupru am solicitat o finanțare din fonduri europene de 4,8 milioane euro pentru o linie de celule de flotație cu o tehnologie avansată”, a explicat Nicolae Turdean.

Cupru Min este vulnerabil în fața a două riscuri potențiale, venite din piețe foarte volatile — raportul leu-dolar și prețul cuprului la bursa de mărfuri londoneză (LME). Conform strategiei de reducere a costurilor de producție, directorul general al societății a propus un al treilea proiect constând într-o instalație de producere a varului, cu atât mai mult cu cât are licență de exploatare la o carieră de calcar. Valoarea estimată a investiției este de de 4,2 milioane de euro.

„Viitorul mineritului românesc nu poate fi decât transparent”, apreciază Nicolae Turdean, care vrea ca percepția asupra companiei să se schimbe și prin construcția unui nou site, cu informații publice complete, actualizate.

Societatea Cupru Min deține 60% din rezervele de cupru ale României, iar în perioada 2008 — 2013 s-a încercat privatizarea ei în mai multe rânduri și în diverse formule. (Z.U.)

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Polo pentru toți – explorează diversitatea tricourilor polo pentru selectarea stilului perfect (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Tricourile polo, emblematice pentru stilul lor versatil care îmbină eleganța casual cu confortul, prezintă o serie de caracteristici de design distincte care le diferențiază de alte articole de îmbrăcăminte și le conferă un loc special în garderoba oricărui iubitor de modă dar și de funcționalitate și confort. Selectarea stilului perfect pentru tricouri polo damă și bărbați […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea