Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Impozitul pe proprietate crește în anul 2024: Majorarea se realizează diferit în funcție de oraș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Impozitul pe proprietate crește în anul 2024: Majorarea se realizează diferit în funcție de oraș

Românii se confruntă cu o majorare a taxelor, în acest an, ca urmare a măsurilor fiscale asumate de către Guvern. Proprietarii locuințelor sunt printre primii vizați, impozitul pe proprietate crescând de asemenea.

România este o țară de proprietari. Suntem statul european cu cei mai mulți posesori de locuințe. Anul acesta însă, impozitul pe proprietate va crește, ceea ce îi va obliga pe majoritatea conaționalilor să scoată mai mulți bani din buzunar.

Majorarea impozitului pe proprietate este de 13,8% și reprezintă, conform economiștilor, indexarea cu rata inflației. În urma acestei creșteri, autoritățile locale vor fi cele mai câștigate. De exemplu, un apartament din centrul Bucureștiului de 3 camere va avea un impozit care trece de 330 de lei. În 2023, impozitul pentru același apartament era de 292 de lei, deci cu aproape 40 de lei mai mic.

Majorările nu se aplică însă doar în Capitală. Și consiliile locale din Cluj Napoca, Arad sau Pitești au anunțat o creștere de aproape 14%. În Suceava, de exemplu, pentru un apartament cu 4 camere, proprietarii vor plăti cu 40 de lei mai mult decât în 2023. Cât pentru 3 camere în Capitală.

„Primăriile au nevoie de bani ca de aer, în condițiile în care peste 80% dintre ele au bugete de salarii mai mari decât încasările din taxe si impozite. Creșterea taxelor cu rata inflației, 13,8%, vine ca o mană cerească în condițiile în care primarii se vor angrena anul viitor și într-o serie de proiecte electorale”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu.

Citește și: Taxe și impozite locale, la Alba Iulia, mai mari cu 13,8%. Proiectul a trecut cu votul consilierilor locali PNL

Există însă și vești bune. În Oradea, de exemplu, unde impozitele cresc doar cu 7%.

Și impozitul pe mașini crește

Nu doar proprietarii de locuințe trebuie să plătească mai mult, ci și cei de mașini. Aceștia vor scoate din buzunare chiar și cu 100 de lei mai mult. Valoarea impozitului diferă în funcție de tipul de mașină și puterea acesteia.

Și în acest caz, autoritățile locale ies în câștig. De exemplu, municipiul Buzău încasează anual 60 de milioane de lei doar din taxele și impozitele plătite de locuitori pentru proprietăți și mașini.

Bucureștenii vor plăti impozitul auto în 2024 în felul următor:

– Pentru autovehiculele cu cilindree de până la 1.600 cc se va plăti 9 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi.

– Pentru autovehiculele cu cilindree între 1.600 și 2.000 centimetri cubi, câte 25 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi.

– Pentru autovehiculele cu cilindre între 2.000 și până la 2.600 centimetri cubi, câte 97 lei/200 centimetri cubi).

Unde se plătește impozitul pe proprietate

Taxa pentru impozitul pe proprietate, fie locuințe sau mijloace de transport, poate fi achitată în două termene. Primul este 31 martie – plata anticipată cu bonificație de 10% pentru impozitul anual. Al doilea este 30 septembrie, care este termenul limită pentru contribuabilii care nu au ales plata anticipată.

În caz de neplată la termenele scadente, se aplică majorări de 1% pe lună sau fracțiune de lună. Acestea se aplică începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență până la achitarea integrală.

Achitarea taxelor și impozitelor poate fi efectuată la ghișeele administratiilor financiare sau la casieriile directiilor de impozite și taxe locale.

Pentru a evita cozile de început de an, când românii se înghesuie să profite de reducerea de 10%, autoritățile recomandă ca plata online, pe ghișeul.ro. Totodată, unele primării au implementat sistemul de plată online, ceea ce permite utilizarea cardului bancar. De asemenea, în cazul unor direcții de impozite și taxe locale, se oferă posibilitatea de a plăti la oficiile poștale. Unele acceptă și oficiile CEC sau sucursalele altor bănci comerciale.

Contribuabilii cu impozite anuale mai mici de 50 lei sunt obligați să plătească integral până la primul termen de plată, conform protv.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea