Rămâi conectat

Cultură Educație

„Împăduriri la Gârda şi Scărişoara”, pe o suprafaţă de 34 de hectare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

A înţelege natura înseamnă a înţelege viitorul, dar a face ceva pentru salvarea naturii, atât de ameninţată azi, înseamnă a contribui la fericirea omenirii.
Gospodărirea judicioasă a resurselor este un deziderat al zilelor noastre. Dacă o parte din resurse sunt neregenerabile, pădurile prin natura lor se regenerează şi oferă posibilitatea păstrării -conservării acestora.
Prin lemnul, fructele, ciupercile, vânatul, protecţia apelor, solului, climei, funcţia peisagistică şi de recreere, pădurile au un rol foarte important în viaţa comunităţii.
Pentru a beneficia atât noi cât şi generaţiile viitoare de binefacerile şi foloasele aduse de pădure este necesar ca să ne rezervăm o parte din timpul şi resursele noastre pentru refacerea, regenerarea, împădurirea, reîmpădurirea suprafeţelor forestiere şi a celor agricole care nu se pot folosi în alte scopuri .
Din punct de vedere tehnic regenerarea suprafeţelor tăiate – defrişate se poate face atât pe cale naturală (lasând natura să-şi restabilească echilibrul afectat prin extragerea unei părţi foarte importante a ecosistemului respectiv arboretul, dar acest fapt se produce într-un timp mai scurt sau mai îndelungat şi nu întotdeauna noua pădure instalată corespunde scopului urmărit).
Regenerarea pe cale artificială sau împăduririle se folosesc pe scară largă în ultima perioadă dar presupun un important consum de resurse financiare, materiale şi forţă de muncă.
În acest fel pădurea devine o cultură forestieră adaptată nevoilor societăţii la un monent dat sau celor prevăzute pentru viitor. Se pot în acest fel înfiinţa culturi din speciile solicitate de piaţă, cu exemplare provenind din arbori cu calităţi genetice superioare atât din punct de vedere al producţiilor realizate cât şi al rezistenţei în timp la diferiţi factori cu acţiune dăunătoare. În acest sens şi coborând expunerea la nivel aplicativ la ceea ce fiecare dintre noi la scara posibilităţilor proprii poate face pentru exemplificare în zona noastră în funcţie de particularităţile terenului unde se face plantarea sunt necesari între 3300 – 5000 puieţi/ha acolo unde se doreşte realizarea unei culturi de molid sau molid în amestecuri cu alte răşinoase şi 5000/ha bucăţi puieţi în culturi de fag sau fag în amestec cu specii de răşinoase, aceasta la o schemă de plantare de 2.0m x1.0 m până la 2.0m x 1.5 m între puieţii care se plantează.
La Ocolul silvic Horea-Apuseni S.R.L. producerea puieţilor se face în pepiniere silvice specializate proprii în care la ora actuală este posibilă producerea întregii sortimentaţii de puieţi necesari, timpul necesar pentru producerea acestor puieţii fiind variabil între 2, 3 şi chiar 4 ani de exemplu la brad. Ca şi preţ de valorificare potrivit şi costurilor de producţie acestea sunt variabile de la 500 – 700 lei/1000 bucăţi puieţi în funcţie de specie.
Pe lângă costul efectiv al puieţilor mai sunt implicate şi cheltuieli cu manopera efectivă pentru plantare şi alte cheltuieli astfel ca realizarea efectivă a unui hectar de plantaţii poate costa în medie 5000 lei sau chiar mai mult. La aceste cheltuieli se adaugă şi cheltuielile cu întreţinerea plantaţiilor până când acestea se poate considera că au devenit independente (reuşita definitivă) şi completarea cu alţi puieţi a celor care dispar în timp din diferite cauze, toate însumate şi multiplicate cu importantele suprafeţe de pe care pădurea a fost exploatată ne dau imaginea importantelor resurse necesare pentru refacerea fondului forestier din zonă.
Pentru ca la nivel naţional şi internaţional se fac eforturi pentru creşterea suprafeţei fondului forestier din cauza conştientizării importantei pădurii aceasta şi din cauza schimbărilor climatice, a intensificării efectelor poluării, a efectului de-sera (de exemplu pe clasicul principiu ca poluatorul plăteşte se pot obţine fonduri pentru suprafeţele de pădure care funcţionează ca un filtru care purifică atmosfera de dioxidul de carbon, praful şi alte gaze toxice provenite din activităţile industriale). De asemenea pe linia accesării de fonduri europene este posibilă obţinerea de fonduri pentru împăduriri la această dată fiind deschisă măsura privind Prima împăduririe a terenurilor agricole codul măsurii fiind 221 prin care se acordă finanţare nerambursabilă de până la 70 % din valoarea proiectului.
În această perioadă, unitatea silvică O.S. Horea-Apuseni organizează acţiuni de înaltă ţinută, plecând de la constatarea lui Chateaubriand, veche, dar foarte valabilă azi ca şi în viitor: „Oamenii sunt precedaţi de arbori şi urmaţi de deşerturi”, luând exemple concrete pe plan local, care să convingă întrega comunitate de rosturile pădurii şi de nevoia apărării şi dezvoltării acesteia pentru viaţa oamenilor de azi şi în viitor. În rază O.S. Horea – Apuseni în anul 2011 sunt cuprinse a se realiza 56,3 ha de regenerare naturală şi 34,3 ha de regenerare artificială (împăduriri) pentru pădurile pe care prestăm servicii, din care:
– Primăria Scărişoara    21.3 ha;
– Primăria Gârda de Sus    13.0 ha
De asemenea pe o suprafaţă de 2,4 ha se vor realiza completări curente.
Pentru campania de împăduriri (integrale) din primăvara anului 2011 se vor folosi 125,55 mii buc puieţi forestieri apţi de plantat. Pentru completări se vor folosi 9,2 mii buc puieţi forestieri. Toţi puietii care vor fi folosiţi la împăduriri sunt produşi în pepinierele proprii ale ocolului, având provenienţe locale aşa cum prevăd normele tehnice.
De asemenea, se vor efectua semănături de răşinoase în solarii, pe o suprafaţă de 150 de metri pătraţi cu molid, brad şi larice, de pe care se preconizează obţinerea a peste 200.000 de puieţi de molid, brad şi larice în anii următori. Vor fi repicaţi din solarii în pepiniere peste 240.000 de puieţi de răşinoase, din care se vor obţine puieţi apţi de plantat.
În cadrul manifestărilor desfăşurate sub genericul „Luna plantării arborilor” se înscriu şi acţiunile de igienizare şi curăţenie din pădurile limitrofe localităţilor, drumurilor naţionale, în ariile naturale protejate, precum şi în incintele de cantoane silvice, la care vor fi antrenaţi, pe lângă personalul silvic, administraţiile locale, şcolile, societatea civilă, etc.
ŞEF OCOL
ing. Petruse FELICIAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea