Rămâi conectat

Ştirea zilei

Impactul pandemiei asupra profesiei de avocat și asupra vieții personale. Mihai Baco ”Am ajuns să iubim și să dorim normalitatea”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Impactul pandemiei asupra profesiei de avocat și asupra vieții personale. Mihai Baco ”Am ajuns să iubim și să dorim normalitatea”

Avocatura este una din multele profesii care a fost afectată de pandemia anului 2020. Mihai Baco, decanul Baroului Alba, ne-a explicat cum a fost privită toată această situație de către practicienii dreptului, și cum au afectat restricțiile impuse viețile tuturor oamenilor. Acesta a purtat un dialog interesant și complex cu avocat Codruța Șuteu, în cadrul unei emisiuni Radio Unirea Fm.

Anul trecut, în luna martie, Mihai Baco a fost reales decan al Baroului Alba. Încă de atunci, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată, iar cuvântul ”normalitate” a devenit auzit tot mai rar. Nici profesia de avocat nu a fost scutită de niște schimbări radicale, care au fost necesare o dată cu apariția pandemiei. ”Din păcate ne aflăm într-o situație care ne afectează pe toți și văd că mergem din rău în mai rău. Dar speranța moare ultima, așa că totuși sperăm că va fi mult mai bine.”

Activitatea celor mai mulți practicieni a fost oprită timp de câteva luni în anul 2020, iar efectele sunt resimțite chiar și în prezent. Acesta spune că avocații au avut de suferit pe mai multe planuri, inclusiv pe plan economic, contrar opiniei multor oameni ” S-a creat o falsă impresie cum că avocatul este plin de bani, ceea ce este greșit. Avocatura este o profesie în care depinzi de client, și de nivelul economiei, iar criza economică este tot mai pregnantă.” Tocmai din această cauză, mai mulți avocați au fost nevoiți să se reorienteze în această perioadă, și să opteze pentru alte profesii. Aceștia au devenit grefieri, sau consilieri juridici, deoarece în aceste domenii există siguranța unui venit lunar stabil, ceea ce în avocatură nu se întâmplă.

Domeniul privat, puțin sprijinit de către stat

Nici în ceea ce privește domeniul privat, lucrurile nu stau mult mai bine. Mihai Baco crede că statul nu este un sprijin prea mare pentru domeniul privat, cu toate că cel din urmă creează bugetul. România este una dintre puținele țări în care se câștigă mai bine la stat, comparativ cu mediul privat. ” Statul nu este prea prietenos cu mediul de afaceri, ba din contră. Statul nu ar exista dacă nu ar fi mediul de afaceri. Taxele se încasează din domeniul privat.”

Așa cum subliniază și Codruța Șuteu, ”salariul care se dă în mediul privat arată adevărata valoare a vieții din țara respectivă”.

În opinia lui Mihai Baco, costul unui salar este mult prea mare, iar impozitarea ar trebui să fie făcută într-un alt mod, deoarece munca este impozitată mult prea mult față de cât ar trebui. ”Practic, tu pe lângă salariul net pe care îl plătești angajatului, tu mai plătești 70-80% către stat. Eu cred că ar trebui schimbată puțin optica privind impozitarea. Eu nu înțeleg cum poți să plătești impozitul mai mare pe o mașină decât pe casă. Nu e normal. ”

”Am ajuns să iubim normalitatea și să o dorim”

Întrebat care crede că sunt măsurile care ar fi necesare în această perioadă, el a afirmat că cel mai important lucru pe care oamenii îl pot face este să nu se panicheze și să își păstreze speranța ”Mi-e greu să înțeleg, în condițiile în care lumea se vaccinează, în condițiile în care a trecut mai bine de un an … desigur, măsuri se iau, nu putem să negăm asta, însă pentru mine e un mare semn de întrebare cum chinezii și indienii au reușit să scape. Mi-e greu să înțeleg. Cel mai important este să nu ne pierdem speranța. Discutam cu niște medici care spuneau că nu boala este atât de periculoasă, cât latura psihică. Inocularea fricii în conștiința omului este extraordinar de periculoasă. Am întâlnit persoane care sunt efectiv înspăimântate de această chestiune.”

Acesta consideră că multe planuri au fost afectate de pandemia generată de coronavirus, iar normalitatea este departe de noi. ”Probabil se va termina și povestea asta cu pandemia. Dar nu știu dacă viața va mai fi la fel cu cea de dinainte de declanșarea pandemiei.”- a mai declarat Mihai Baco la Radio Unirea Fm.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea