Ideea implementării pașapoartelor de vaccinare anti-Covid își croiește drum, dar este privită, în continuare, cu reticență
Mai multe țări sunt susținătoare a ideii unor pașapoarte vaccinale, acestea dorindu-și relansarea zborurilor internaționale și turismului, unele dintre sectoarele cele mai afectate în vremea pandemiei, dar este departe de a întruni unanimitatea, în contextul unui proces al vaccinării care este la început de drum, la nivel național.
Precursorii
Grecia și Cipru au încheiat acorduri turistice cu Israelul care permit cetățenilor vaccinați să călătorească fără restricții, grație unui „pașaport verde”. Negocieri între Malta și Israel sunt în curs de derulare.
Suedia și Danemarca au anunțat crearea de certificate electronice destinate în special călătoriilor în străinătate.
În Estonia, pasagerii sunt scutiți de carantină dacă pot prezenta o atestare de vaccinare. Același principiu în Polonia, unde o aplicație pentru „Vaccinați”, permite deținătorilor să evite o carantină la intrarea în țară.
La rândul său, Islanda a început la sfârșitul lui ianuarie să elibereze documente electronice destinate facilitării circulației între țări.
UE, divizată
La nivelul Uniunii Europene, Grecia, îngrijorată pentru industria sa turistică, a propus în ianuarie crearea unui „certificat de vaccinare” european care să faciliteze călătoriile în cadrul UE.
Dar inițiativa nu a întrunit unanimitate în rândul celor 27. Dacă Spania, Italia, Austria, Bulgaria, Danemarca și Suedia sunt favorabile, alte state temporizează.
Franța, spre exemplu, consideră dezbaterea „prematură”, în condițiile în care doar o mică parte a populației are acces la vaccinuri. O consultare online despre „pașaportul vaccinal” a fost însă lansată de către Consiliul economic, social și de mediu.
Germania este pe aceeași linie.
Belgia, Olanda și țara noastră și-au exprimat de asemenea reticențele cu privire la propunere.
OMS se opune, „pentru moment”
Dacă Organizația Mondială a Sănătății lucrează cu Estonia pentru dezvoltarea de certificate digitale de vaccinare, instituția internațională nu le vede decât ca un instrument de urmărire a campaniilor de vaccinare.
Nu se pune problema, „pentru moment”, de a deveni un instrument necesar pentru a putea călători.
„Există în continuare prea multe necunoscute fundamentale în termeni de eficacitate a vaccinurilor pentru reducerea transmisiei și vaccinurile nu sunt încă disponibile decât în cantități limitate”, subliniază comitetul pentru urgențe al OMS.
La acest moment, doar un pic peste 222 de milioane de doze au fost administrate în lume, potrivit bilanțului realizat de AFP valabil joi, la ora 12,00 GMT, la o populație mondială evaluată la 7,8 miliarde de locuitori de către ONU. 22% din populația mondială trăiește în țări care nu au demarat încă vaccinarea.
Industria aviației testează dispozitivul
Sectorul aviației, foarte afectat de criză, este unul dintre principalii promotori ai pașapoartelor vaccinale.
Compania australiană Qantas a fost prima care a evocat, în noiembrie, „necesitatea” ca pasagerii internaționali să fie vaccinați împotriva Covid-19 pentru a putea călători.
De atunci, mai multe companii au anunțat faze de testare.
În Golf, Emirates și Etihad vor să testeze pașaportul de călătorie conceput de Asociația Internațională de Transport Aerian („IATA Travel Pass”), o aplicație care permite călătorilor să verifice dacă „vaccinul lor răspunde la exigențele destinației lor”.
Compania Air New Zealand va testa de asemenea un pașaport digital, care va permite în special să garanteze autenticitatea certificatelor de vaccinare.
Sursa: hotnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Dispariția unui mare campion: Mihai Leu a pierdut lupta cu o boală crâncenă Ziua de marți, 1 iulie 2025, s-a încheiat cu o veste extrem de tristă. Marele sportiv MIhai Leu a pierdut lupta cu o boală crâncenă. „Cu profundă durere, anunțăm trecerea în neființă a lui Mihai, în această seară. Un adevărat campion, atât […]
Campanie de rechemare în service a aproape 100.000 de autovehicule, derulată de RAR, pentru probleme tehnice
Campanie de rechemare în service a aproape 100.000 de autovehicule, derulată de RAR, pentru probleme tehnice Registrul Auto Român derulează o campanie de rechemare în service a 26 de mărci de autovehicule fabricate în perioada 1998-2019, care au probleme tehnice. Oficialii RAR atrag atenția că aceste probleme tehnice vor avea un impact major asupra sistemelor […]
Lista prețurilor care cresc de la 1 iulie. Energia, RCA, carburanți și rovinieta vor fi mai scumpe începând de AZI, 1 iulie 2025
Lista prețurilor care cresc de la 1 iulie. Energia, RCA, carburanți și rovinieta vor fi mai scumpe începând de AZI, 1 iulie 2025 Prima zi a lunii iulie vine cu o serie de creșteri de prețuri care vor fi resimțite direct în bugetele familiilor. Odată cu încheierea mai multor măsuri de plafonare aplicate de stat, […]