Rămâi conectat

Actualitate

Ideea implementării pașapoartelor de vaccinare anti-Covid își croiește drum, dar este privită, în continuare, cu reticență

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mai multe țări sunt susținătoare a ideii unor pașapoarte vaccinale, acestea dorindu-și relansarea zborurilor internaționale și turismului, unele dintre sectoarele cele mai afectate în vremea pandemiei, dar este departe de a întruni unanimitatea, în contextul unui proces al vaccinării care este la început de drum, la nivel național.

Precursorii

Grecia și Cipru au încheiat acorduri turistice cu Israelul care permit cetățenilor vaccinați să călătorească fără restricții, grație unui „pașaport verde”. Negocieri între Malta și Israel sunt în curs de derulare.

Suedia și Danemarca au anunțat crearea de certificate electronice destinate în special călătoriilor în străinătate.

În Estonia, pasagerii sunt scutiți de carantină dacă pot prezenta o atestare de vaccinare. Același principiu în Polonia, unde o aplicație pentru „Vaccinați”, permite deținătorilor să evite o carantină la intrarea în țară.

La rândul său, Islanda a început la sfârșitul lui ianuarie să elibereze documente electronice destinate facilitării circulației între țări.

UE, divizată

La nivelul Uniunii Europene, Grecia, îngrijorată pentru industria sa turistică, a propus în ianuarie crearea unui „certificat de vaccinare” european care să faciliteze călătoriile în cadrul UE.

Dar inițiativa nu a întrunit unanimitate în rândul celor 27. Dacă Spania, Italia, Austria, Bulgaria, Danemarca și Suedia sunt favorabile, alte state temporizează.

Franța, spre exemplu, consideră dezbaterea „prematură”, în condițiile în care doar o mică parte a populației are acces la vaccinuri. O consultare online despre „pașaportul vaccinal” a fost însă lansată de către Consiliul economic, social și de mediu.

Germania este pe aceeași linie.

Belgia, Olanda și țara noastră și-au exprimat de asemenea reticențele cu privire la propunere.

OMS se opune, „pentru moment”

Dacă Organizația Mondială a Sănătății lucrează cu Estonia pentru dezvoltarea de certificate digitale de vaccinare, instituția internațională nu le vede decât ca un instrument de urmărire a campaniilor de vaccinare.

Nu se pune problema, „pentru moment”, de a deveni un instrument necesar pentru a putea călători.

„Există în continuare prea multe necunoscute fundamentale în termeni de eficacitate a vaccinurilor pentru reducerea transmisiei și vaccinurile nu sunt încă disponibile decât în cantități limitate”, subliniază comitetul pentru urgențe al OMS.

La acest moment, doar un pic peste 222 de milioane de doze au fost administrate în lume, potrivit bilanțului realizat de AFP valabil joi, la ora 12,00 GMT, la o populație mondială evaluată la 7,8 miliarde de locuitori de către ONU. 22% din populația mondială trăiește în țări care nu au demarat încă vaccinarea.

Industria aviației testează dispozitivul

Sectorul aviației, foarte afectat de criză, este unul dintre principalii promotori ai pașapoartelor vaccinale.

Compania australiană Qantas a fost prima care a evocat, în noiembrie, „necesitatea” ca pasagerii internaționali să fie vaccinați împotriva Covid-19 pentru a putea călători.

De atunci, mai multe companii au anunțat faze de testare.

În Golf, Emirates și Etihad vor să testeze pașaportul de călătorie conceput de Asociația Internațională de Transport Aerian („IATA Travel Pass”), o aplicație care permite călătorilor să verifice dacă „vaccinul lor răspunde la exigențele destinației lor”.

Compania Air New Zealand va testa de asemenea un pașaport digital, care va permite în special să garanteze autenticitatea certificatelor de vaccinare.

Sursa: hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții Paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile, se arată în proiectul adoptat luni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea