Rămâi conectat

Politică Administrație

Horaţiu Josan: 57,5 la sută din bugetul Aiudului va merge spre investiţii în anul 2012

Publicat

în

Bugetul local pe anul 2012 al municipiului Aiud a fost aprobat cu unanimitate de voturi de către Consiliul Local, în şedinţa de la sfârşitul lunii ianuarie, conform propunerii primarului Horaţiu Josan, ne-a declarat Ada Rus, purtătorul de cuvânt al municipalităţii aiudene.
Filozofia ordonatorului principal de credite, în baza căreia prioritare sunt investiţiile, se reflectă şi în bugetul pe anul în curs. Din cei 25.063.000 lei, cât este prevăzut bugetul local pe 2012 al Aiudului, la secţiunea de dezvoltare au fost alocaţi 14.416.830 lei. Peste jumătate din bugetul municipiului Aiud este concentrat, aşadar, pe investiţii, inclusiv în învăţământ şi sănătate, două domenii prioritare în programul administraţiei Josan.
Pentru investiţiile la capitolul „Învăţământ” sunt prevăzuţi 4.128.530 lei, cele mai importante proiecte fiind înlocuirea ferestrelor de la Grădiniţa nr. 3 şi dotarea şcolii postliceale sanitare din cadrul Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”. La „Cultură, recreere şi religie” au fost alocaţi 2.171.400, domeniu unde principalele investiţii se referă la continuarea lucrărilor la Baza Sportivă „Aiudel” şi restaurarea Cetăţii Medievale. Pentru „Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică” s-au alocat 862.400 lei, la acest capitol fiind prevăzut şi proiectul care a fost inclus de primar pe lista de investiţii, la cererea a aproximativ 600 de aiudeni, respectiv amenajarea unei piste de skateboard în Parcul Municipal, a cărui modernizare în baza proiectului depus pentru finanţare anul trecut şi la Administraţia Fondului pentru Mediu, este un alt obiectiv pentru acest an. La capitolul „Protecţia mediului” au fost alocate sumele pe care municipalitatea le plăteşte în anul 2012 drept contribuţie locală la programul judeţean de extindere şi reabilitare a sistemelor de alimentare şi tratare apă, canalizare şi apă uzată. Suma de 685.460 lei a fost alocată Spitalului Municipal Aiud unde, pe lângă aparatura medicală, autorităţile doresc să izoleze termic clădirea şi să implementeze proiectul ce vizează ca apa caldă să fie produsă prin intermediul panourilor solare.
Alte 600.000 lei au fost alocaţi pentru finalizarea lucrărilor la Căminul Cultural Ciumbrud, respectiv construirea unui cămin cultural şi în localitatea Sîncrai. De asemenea, pentru investiţiile de la capitolul „Transporturi” a fost prevăzută suma de 2.040.800 lei, bani destinaţi lucrărilor de infrastructură din zona străzii Dorului, modernizării iluminatului public şi instalării unui transformator în zona străzii Abrudului. Va fi totodată continuată modernizarea sistemului rutier pe străzile Iazului şi Grădinii şi se va asfalta strada Mărăşeşti din cartierul Hepat.
„Bugetul pe anul 2012 al municipiului Aiud pune accent, ca în fiecare an de altfel, pe investiţii. Nu avem un buget prea mare şi nu poate rezolva toate problemele pe care le avem, dar, pe de altă parte, situaţia economică în care a fost adusă România şi politica discreţionară a Consiliului Judeţean Alba condus tot de PDL, prin Ion Dumitrel, influenţează, că ne convine ori nu, pentru moment, ceea ce putem face. Am observat că domnul Bumb iar se vrea remarcat, ca un politruc ce e, şi dă nişte cifre legate de bugetul Aiudului care nu au legătură cu realitatea, după cum nici domnia sa habar nu are de ce e în Aiud, motiv pentru care doar se face de râs, nimic mai mult. Se vede încă o dată că domnul Bumb cum nu e ordonator de credite, ci doar activist de partid care bântuie prin CJ Alba pe banii cetăţenilor, nu ştie nici măcar să citească un buget, darămite să conceapă un astfel de proiect sau să înţeleagă ce presupune asta. E îngrijorat de soarta mea electorală şi de ce am eu să le spun aiudenilor? Îngrijorarea asta e la fel de penibilă ca cifrele pe care le-a dat în presă. PD-L-ul văd că cel puţin în Aiud îşi face campanie electorală pentru locale, pe ture. Când nu e unul, e altul. Probabil îşi trag răsuflarea pe rând, sperând că le vin totuşi nişte idei care să prindă. Cum acest Sorin Bumb a lansat nişte sume, mă văd nevoit să îl corectez, măcar în al 12-lea ceas să afle cum stă treaba cu bugetul Aiudului. În 2008, am avut un buget local de 35,5 milioane lei, nu 33,1 cum afirmă domnia sa, dintre care 4,4 milioane lei au fost alocaţi pentru investiţii, nu 700.000 lei cum spune domnia sa. În 2011, a ghicit bugetul local, de 31,2 milioane lei, numai că a dat-o în bară la investiţii unde am alocat peste 11 milioane lei, nu 1,6 milioane lei. De ce nu vorbeşte CJ Alba, tot prin gura domnului Bumb, dacă el e de serviciu la partid cel puţin pe Aiud în perioada asta, despre milioanele de lei pe care le-a alocat pentru mită electorală şi să explice locuitorilor judeţului de ce erau mai importante aparatele de fitness în aer liber din Cugir şi Zlatna decât proiectele de dezvoltare a localităţilor din judeţ, altele decât Blajul?” a declarat primarul Horaţiu Josan.(R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

Publicat

în

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

„Președintele Partidului Național Liberal, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a vizitat azi două companii de succes din județul Alba, din două domenii diferite: Transavia și Unitatea de producție Star Assembly din Sebeș.

La Transavia, firmă privată cu capital integral românesc în producția și procesarea cărnii de pasăre, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a apreciat performanța companiei românești:

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ceea ce am văzut astăzi în această companie, tehnologia și echipamentele pe care se lucrează, îmi dă încredere că producătorii români sunt în măsură să ofere pieței produse de calitate și să fie parteneri în efortul Guvernului de a garanta siguranța alimentară. Este un model de business pe care Guvernul îl încurajează să fie replicat de mediul de afaceri”, a afirmat șeful Executivului.

O componentă importantă a Programului #SprijinPentruRomânia este susținerea agriculturii și industriei alimentare. Guvernul condus de președintele PNL, Nicolae Ciucă, a pus la dispoziția fermierilor români 300 de milioane de euro granturi pentru capital de lucru, o măsură care va contribui la reducerea impactului generat de creșterea prețurilor la produsele de bază. În plus, a fost stabilit la 3.000 de lei lunar salariul minim în agricultură și industria alimentară.

La unitatea de producție Star Assembly, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că includerea acesteia, de către Mercedes Benz în programul său de retehnologizare înseamnă noi locuri de muncă și va aduce plus-valoare economiei locale.

Președintele #PNL a spus și că încrederea manifestată de investitorii germani în mediul de afaceri din România poate încuraja și alți investitori străini, iar măsurile din programul de guvernare și PNRR au în vedere atât componenta de investiții, cât și componenta de reforme.

În întâlnirea cu aleșii locali liberali din județ, la care a participat și secretarul general interimar, Lucian Bode, președintele #PNL Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că administrația liberală din Alba este un model pentru ceea ce trebuie să fie angajamentul aleșilor în fața cetățenilor. De asemenea, președintele #PNL a subliniat că soluțiile pentru multiplele crize pe care le traversează România, din cauza contextului geopolitic, se află în pachetul de măsuri #SprijinPentruRomânia, implementarea PNRR și absorbția fondurilor europene.”, a transmis Partidul Naţional Liberal


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare