Horaţiu Josan: 57,5 la sută din bugetul Aiudului va merge spre investiţii în anul 2012

Bugetul local pe anul 2012 al municipiului Aiud a fost aprobat cu unanimitate de voturi de către Consiliul Local, în şedinţa de la sfârşitul lunii ianuarie, conform propunerii primarului Horaţiu Josan, ne-a declarat Ada Rus, purtătorul de cuvânt al municipalităţii aiudene.
Filozofia ordonatorului principal de credite, în baza căreia prioritare sunt investiţiile, se reflectă şi în bugetul pe anul în curs. Din cei 25.063.000 lei, cât este prevăzut bugetul local pe 2012 al Aiudului, la secţiunea de dezvoltare au fost alocaţi 14.416.830 lei. Peste jumătate din bugetul municipiului Aiud este concentrat, aşadar, pe investiţii, inclusiv în învăţământ şi sănătate, două domenii prioritare în programul administraţiei Josan.
Pentru investiţiile la capitolul „Învăţământ” sunt prevăzuţi 4.128.530 lei, cele mai importante proiecte fiind înlocuirea ferestrelor de la Grădiniţa nr. 3 şi dotarea şcolii postliceale sanitare din cadrul Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”. La „Cultură, recreere şi religie” au fost alocaţi 2.171.400, domeniu unde principalele investiţii se referă la continuarea lucrărilor la Baza Sportivă „Aiudel” şi restaurarea Cetăţii Medievale. Pentru „Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică” s-au alocat 862.400 lei, la acest capitol fiind prevăzut şi proiectul care a fost inclus de primar pe lista de investiţii, la cererea a aproximativ 600 de aiudeni, respectiv amenajarea unei piste de skateboard în Parcul Municipal, a cărui modernizare în baza proiectului depus pentru finanţare anul trecut şi la Administraţia Fondului pentru Mediu, este un alt obiectiv pentru acest an. La capitolul „Protecţia mediului” au fost alocate sumele pe care municipalitatea le plăteşte în anul 2012 drept contribuţie locală la programul judeţean de extindere şi reabilitare a sistemelor de alimentare şi tratare apă, canalizare şi apă uzată. Suma de 685.460 lei a fost alocată Spitalului Municipal Aiud unde, pe lângă aparatura medicală, autorităţile doresc să izoleze termic clădirea şi să implementeze proiectul ce vizează ca apa caldă să fie produsă prin intermediul panourilor solare.
Alte 600.000 lei au fost alocaţi pentru finalizarea lucrărilor la Căminul Cultural Ciumbrud, respectiv construirea unui cămin cultural şi în localitatea Sîncrai. De asemenea, pentru investiţiile de la capitolul „Transporturi” a fost prevăzută suma de 2.040.800 lei, bani destinaţi lucrărilor de infrastructură din zona străzii Dorului, modernizării iluminatului public şi instalării unui transformator în zona străzii Abrudului. Va fi totodată continuată modernizarea sistemului rutier pe străzile Iazului şi Grădinii şi se va asfalta strada Mărăşeşti din cartierul Hepat.
„Bugetul pe anul 2012 al municipiului Aiud pune accent, ca în fiecare an de altfel, pe investiţii. Nu avem un buget prea mare şi nu poate rezolva toate problemele pe care le avem, dar, pe de altă parte, situaţia economică în care a fost adusă România şi politica discreţionară a Consiliului Judeţean Alba condus tot de PDL, prin Ion Dumitrel, influenţează, că ne convine ori nu, pentru moment, ceea ce putem face. Am observat că domnul Bumb iar se vrea remarcat, ca un politruc ce e, şi dă nişte cifre legate de bugetul Aiudului care nu au legătură cu realitatea, după cum nici domnia sa habar nu are de ce e în Aiud, motiv pentru care doar se face de râs, nimic mai mult. Se vede încă o dată că domnul Bumb cum nu e ordonator de credite, ci doar activist de partid care bântuie prin CJ Alba pe banii cetăţenilor, nu ştie nici măcar să citească un buget, darămite să conceapă un astfel de proiect sau să înţeleagă ce presupune asta. E îngrijorat de soarta mea electorală şi de ce am eu să le spun aiudenilor? Îngrijorarea asta e la fel de penibilă ca cifrele pe care le-a dat în presă. PD-L-ul văd că cel puţin în Aiud îşi face campanie electorală pentru locale, pe ture. Când nu e unul, e altul. Probabil îşi trag răsuflarea pe rând, sperând că le vin totuşi nişte idei care să prindă. Cum acest Sorin Bumb a lansat nişte sume, mă văd nevoit să îl corectez, măcar în al 12-lea ceas să afle cum stă treaba cu bugetul Aiudului. În 2008, am avut un buget local de 35,5 milioane lei, nu 33,1 cum afirmă domnia sa, dintre care 4,4 milioane lei au fost alocaţi pentru investiţii, nu 700.000 lei cum spune domnia sa. În 2011, a ghicit bugetul local, de 31,2 milioane lei, numai că a dat-o în bară la investiţii unde am alocat peste 11 milioane lei, nu 1,6 milioane lei. De ce nu vorbeşte CJ Alba, tot prin gura domnului Bumb, dacă el e de serviciu la partid cel puţin pe Aiud în perioada asta, despre milioanele de lei pe care le-a alocat pentru mită electorală şi să explice locuitorilor judeţului de ce erau mai importante aparatele de fitness în aer liber din Cugir şi Zlatna decât proiectele de dezvoltare a localităţilor din judeţ, altele decât Blajul?” a declarat primarul Horaţiu Josan.(R.G.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

47 Comentarii

aiudean 11 februarie 2012 at 7:57

Nu mai ține, Josane! Același text inventat de duduia Ada, pe care dacă ar trebui să-l rostești spontan nu ai reuși deoarece tu știi doar ceea ce începe cu expresia ta de neînlocuit ”mă bucur că…”, după care urmează masa și dansul.
Omule, nu ne mai interesează cifrele tale, ne interesează ce am trăit în toți acești ani, cu tine la primărie. Și nu te mai vrem!

un alt aiudean 11 februarie 2012 at 9:50

Stimate „aiudean” ceea ce ai exprimat pe forum, este punctul tău de vedere, iar tu nu poţi şti ce gândesc şi ce vreau restul aiudenilor, iar ceea ce vreau restul aiudenilor se va vedea la noile alegeri.Deci bagă-ţi mintea-n cap şi nu te mai da mare cocoş în Aiud!

eugen 11 februarie 2012 at 11:46

un cocos are puterea de a stapani gainile dintr-o curte,iar d-ta nu ai curajul unei opinii ci pozitia lui gica’ contra,adica latrau pe marginea drumului la oricine are o opinie

aiudean 11 februarie 2012 at 11:58

De la Vanghelie încoace ar trebui să fim atenți la conjugarea verbelor. Aiudenii ”vor” nu ”vreau”.
Eu am chiar dreptul de a exprima sinteza celor repetate în timp de foarte mulți dintre aiudenii cu care mă întâlnesc, fiindcă am votat și voi vota pentru binele orașului. Nu e greu să întelegeți că, aiudean fiind, pot face asta, nu?
Să înțeleg că nu avem voie să schimbăm păreri și nici să ne abatem de la articolele festiviste ale domnului Josan?

Aiudeanul 11 februarie 2012 at 14:05

Nu te supara asa..ai dreptul sa spui orice, e democratie. Ce-ai trait tu in toti acesti ani cu Josan la primarie? Da’ cu Basescu si cu Dumitrel ce-ai trait? Nu-i musai sa raspunzi, votati si tu si cei cativa aiudeni cu care vorbesti cum doriti. Dar daca vrei sa comentezi ceva, fii mai concret totusi.

aiudean 11 februarie 2012 at 16:08

Eu nu ”comentez” ci opinez, domnule. Deocamdată alegem primarul la locale. Când vin alegerile generale voi vedea ce este de făcut. Și te asigur că nu suntem câțiva aiudeni, suntem mulți.

Aiudeanul 11 februarie 2012 at 23:36

Aha… deci faceti macar de-un partid… am inteles.

aiudean 12 februarie 2012 at 7:37

Nu cred ca ai înțeles. Facem de o majoritate în oraș.

Horea 11 februarie 2012 at 10:57

Citez:
„… şi dotarea şcolii postliceale sanitare din cadrul Colegiului Naţional “Titu Maiorescu”.

Nu pot intelege care-i ROLUL , acum, al acestei scoli postliceale sanitare.

Sau, as avea o explicatie: pregateste asistente medicale pentru tarile din Europa.
Si atunci, de ce se cheltuiesc bani importanti din bugetul local pentru asa ceva?

Caty 11 februarie 2012 at 12:55

De interese ascunse, ai auzit?

Aiudeanul 11 februarie 2012 at 13:59

@Horea, nu primaria a infiintat acea scoala sanitara, dar daca exista, ea trebuie dotata. Pana la urma, de ce nu o scoala postliceala sanitara? E ca si cum am spune de ce un profil pedagogic. Pana la urma, e nevoie si de o scoala care sa pregateasca asistente, e ceva in plus.

Horea 11 februarie 2012 at 16:29

Pentru Aiudeanul

Nimeni nu contesta importanta unei scoli postliceale. Sanitare in cazul de fata.
DAR aceasta scoala, cu specializare sanitara, functioneaza de foarte mult timp.
E plin Aiudul de absolvente ale acestei scoli iar in Spital nu e nevoie de ele decat in cazul pensionarii unor asistente.
Si atunci repet iarasi nedumerirea: de ce sa se consume bani – din bugetul Primariei – cu producerea de someri pe „banda” continua?
Acum intelegi?

Aiudeanul 11 februarie 2012 at 18:04

@Horea, eu nu o vad asa. Atata timp cat exista oameni care vor sa mearga la scoala aceea ea are nevoie de dotari. Nu e treaba primariei sa numere cate asistente, profesoare etc. exista. Daca mergem pe rationamentul asta desfiintam toate scolile ca oricum toti ajung someri, nu?

Horea 11 februarie 2012 at 18:24

Nu!

De ce, de exemplu, la Colegiul Tehnic , nu mai sunt clase de strungari sau frezori sau otelari sau sudori sau …
Acum se fac alte specializari cu care, dupa absolvire, tinerii spera sa-si gaseasca un loc de munca in domeniul pentru care s-au pregatit.

P.S. Eu nu pomeneam in nici un comentariu de DESFIINTAREA scolilor. Doar de orientarea lor catre specializari care se cer la ora actuala.

eugen 11 februarie 2012 at 11:43

Logic,un buget construit in cea mai mare parte din bani de la buget trebuie sa finanteze bunastarea celor care platesc,adica a cetatenilor.Ori ceea ce se vede clar din buget,si ceea ce evident ar atrage simpatia aiudenilor nu se vede in bugetul expus,aprobat de consilierii orasului.Sunt prevederi care servesc interese de grup.care vor fi beneficiarii lucrarilor de la spital,din parcul orasului,de la scoli si gradinite de la bethlen, adica firme de c-tii – florea,crisan – instalatii – domar,indrei – si alti cotezanti.Asta in timp ce cu mai putini bani,dar mai multa minte de gospodari, ar indreptatii comunitatea sa beneficieze de pe urma unor dotari existente,lasate in paragina de catre stat sau diversi patroni dezinteresati de activele cu care au fost improprietariti de diversele guvernari si care ar putea deveni argumente pentru negocierea unor parteneriate capabile sa creeze locuri de munca,cu contributie la bugetul orasului,economii de bani, acestea avand deja utilitati functionale, si nu utopii, de genul parc industrial pe pasunea de la herja unde sunt 4 stane cu terenuri date de primarie,piste de snowbord,baza sportiva la feleud sau alte idei cel putin hilare.Dar ptr asta trebuie credibilitate,dialog,cooperare si mai ales cinste si luciditate fara a avea frica sa te intalnesti cu oamenii,fara sa excluzi de la dialog pe cei care nu stiu sau nu vor sa bea si sa jaoce carti,care nu accepta sa se manjeasca pentru cativa arginti si mai ales stiu sa faca ceva fara sa isi puna prima data partea lor la adapost.
IN REST TOTUL ESTE O.K.

Horea 11 februarie 2012 at 12:04

@ eugen

Zici: „… care vor fi beneficiarii lucrarilor de la spital…”

In FINAL, beneficiarii vor fi BOLNAVII!
Nu-ti doresc insa sa ajungi sa constati, pe propria piele,necesitatea schimbari geamurilor de la Spital!

Badia 11 februarie 2012 at 12:54

Exact ca si Bacila al nostru atunci cand cand a pierdut primul mandat. Promisiuni. A venit portocaliul asta de Rotaru si culmea… l-a recomandat electoratului cine altul decat Bacila. Sa- copt intre timp si a evoluat de la taranist ce a fost la liberal adevarat. Faptul, se pare, ca la costat calitatea de membru al PNL. Paguba-n ciuperci. Au pierdut liberali , dar ceilalti au castigat. El, fostul primar respectul si consideratia oamenilor, blajenii un primar care a facut din carbunele care era odinioara Blajul aproape un diamant. La Aiud se pare ca lucrurile, asa cum se vede din afara, au stagnat, doar populatia ce a regresat daat fiind faptul ca nu exista niciun fel de crestere economica. Singura chestiune cu adevarat reparatorie pentru actualul primar este sa-l imite pe mai varsnicul lui coleg de PNT-CD si PNL, domnul Bacila, aceasta daca vrea si tine la aiudeni, asa cum se tot lauda in ziare.

Badia 11 februarie 2012 at 13:22

Vorbe goale. Acum cateva saptamani spunea altele referitor la investitii. Domnul Josan se comporta la fel ca si fostul lui coleg de partid pe vremea cand taranisti fiind pierdeau mandatele de primari. La fel ca si Bacila al nostru in acea vreme se agata de ultimul pai pentru a ramane la suprafata. Diferenta este ca dupa acea pauza de patru ani, luand din nou primaria si Josan si Bacila, ultimul, al nostru s-a desteptat. La alegerile trecut omul a pierdut mandatul, dar a castigat stima si respectul blajenilor prin faptul ca l-a recomandat electoratului pe fostul lui viceprimar, Gheorghe Rotar si a afirmat ca daca se vrea ca municipiul sa se dezvolte sa se voteze cu Rotar. Asa a si fost. Nu-i prea am la suflet pe portocalii, dar unde sunt merite trebuie sa le recunoastem, chiar daca ulterior unii ne vor acuza de partizanat. Rotar a reusit sa transforme carbunele care era Blajul in ceva ce seamana a diamant. Dupa acest episod pare ca Bacila a fost dat afara din PNL, a pierdut calitatea de membru al unui partid, dar a castigat pe deplin respectul nostru. As dori sa aud si de la domnul Josan o vorba de lauda despre fostul lui viceprimar sau fostul primar, care, dibn cate se pare a demarat cam toate proiectele cu care onor domnul Josan se lauda. A spun unii aiudeni, ca o fi adevarat sau nu, doar primarul Josan o poate spune, saufostul primar care a inghitit galusca asociarii PSD-ului cu PNL-ul si tace.

Aiudeanul 11 februarie 2012 at 13:54

Care altele referitor la investitii? Ai Alzheimer? La cum te exprimi asa pare…Esti cam inversunat spre deosebire de altii care critica cum e @Horea de exemplu. Sigur ai ceva personal cu Josan pentru ca de fiecare data cand apare ceva sari ca muscat de cur. Poate esti vreun pupincurist de-al lui de fapt care se revarsa pe forum ulterior.

un alt aiudean 11 februarie 2012 at 14:35

halal comentator stimabile Aiudean, ca să nu vezi că tu sşti cel mai înverşunat, ar trebui să-ţi dea de gândit!

un alt aiudean 11 februarie 2012 at 14:36

vezi că ti-am lăsat loc să comentezi, aştept cu interes!

Aiudeanul 11 februarie 2012 at 15:20

Nu am inteles ironia, dar nici nu fac eforturi. Sunt de acord cu critica daca e concreta dar pe de alta parte, mai bun ca Josan nu este deocamdata. In plus puteti vota fiecare cum considerati nu vad care-i rostul sariturilor cu gura. Pe bune.

Badia 12 februarie 2012 at 1:42

Scuze! Nu a intrat din prima incercare comentariul. Esenta este cam aceeaSI.

Vasile 11 februarie 2012 at 14:09

Sati fie rusine josane cum arata aiudu

andreea 11 februarie 2012 at 14:19

Mai Josane, Pai tu poti sa compari Aiudul cu Blajul?Poate in visele tale…Tu nu te uiti cum arata chiar si centrul orasului tau….ca de localitatile apartinatoare….ce sa mai zic.
Iti fac o sugestie, incearca sa iti aduci aminte cum primeai bani cu nemiluita in timpul guvernarii Tariceanu.Fara numar, fara numar?
Ce ai facut de banii aia pentru oras?Sau au intrat in pusculita de partid?

eziod 11 februarie 2012 at 14:42

Dl Josan nu a aratat mare lucru pana acum…parerea mea… Aiudul stagneaza in ultimii ani, slaba miscare economica in Aiud.

Calin 11 februarie 2012 at 17:13

Ai rabdare omule.
Sa vina ai nostri la putere si abia apoi sa vezi miscare economica.

aiudean 11 februarie 2012 at 17:19

Ce înseamnă ”ai nostri”? Există doar oameni care fac treabă în funcții și oameni care profită de ele. Josan a profitat destul.

Calin 11 februarie 2012 at 17:33

Ai nostri?
Adica USL-ul.Atunci va primi si Aiudul fonduri asa cum primesc acum Blajul si Sebesul care au primari PDL-isti.

aiudean 11 februarie 2012 at 17:48

Mă îndoiesc. Ai lui Josan au fost 4 ani cu guvernul Tăriceanu și tot nu s-a văzut nimic.
Există și gospodari în Aiud. USL nu va câștiga nimic. Nu mă interesează partidul ci omul.”Omul sfințește locul”

Aiudeanul 11 februarie 2012 at 18:07

Asta e placa pedelista. „Josan” nu a facut nimic. Da’ fosta autogara ce e? Strada Ion Creanga ce e? Scoala noua de la Titu Maiorescu ce e? Cladirea din piata cu spatii comerciale sau blocul ANL ce sunt? Apa din Gimbas sau Sincrai? Terenul de sport de la Axente Sever? Hai sa fim corecti.

Sica 11 februarie 2012 at 19:11

Care apa din Sancrai vere?!Sincraienii si-au adus apa singuri singurei. A fost adusa o conducta de alimentare pentru Scoala SPECIALA SI DE ACOLO A INCEPUT TOTUL. Erau bani din Germania pentru alimentarea acestei scoli.In rest Sancraienii au platit tot la instalatia de apa…TOT. Nu ar trebui sa se laude cineva cu asta. Asta datorita unui OM,dl. Calu, acum in nefiinta, care a luat atitudine si a coordonat proiectarea. Josi a tras a doua teava de apa via Ciumbrud. Nu era imperios necesara pentru ca cea de dinainte era in regula chiar daca a fost trecuta pe sub Mures.

Calin 11 februarie 2012 at 20:55

Sica,
conducta veche esti sigur ca-i pe sub Mures?

Badia 12 februarie 2012 at 1:45

Din ceea ce am auzit eu la intrebarile tale ar trebui sa raspunda LIVIU OCTAVIAN RUSU

Calin 12 februarie 2012 at 16:26

Badie,
cine-i LIVIU OCTAVIAN RUSU?

sica 13 februarie 2012 at 9:12

Da Caline sunt sigur. Am fost acolo cand au forat.

Calin 13 februarie 2012 at 12:17

Multumesc „sica” pentru raspuns!

Oare noua instalatie se sprijina, pe console, de podul Muresului?

sica 13 februarie 2012 at 18:53

Calin…cred ca da. Pe podul de la Ciumbrud. Why?

aiudean 11 februarie 2012 at 18:13

Nu e vorba despre nicio placă. Tot nu vreți să înțelegeți că mai umblăm și noi prin țară? E nimic față de ceea ce trebuia să fie!

Jorsan = Trabant 601 11 februarie 2012 at 23:54

Domniilor sustinatori si lingai ai tovarasul Jorsan in 12 ani dv va laudati doar cu cateva strazi !stiti ca bugetul unui oras depinde de investitorii care platesc impozite si de nr de cetateni ai orasului?dupa cum se vede populatia orasului a scazut cu 33% de la revolutie incoace iar in acestii ani perioada cea mai lunga de timp ca primar al orasului Aiud a activat tovarasul Jorsan! sa fie oare el principalul responsabil de mediul neprielnic prin care el intelege sa incurajeze investitiile?eu cred ca da ,Blajul doar de la Bosch ia anual in jur de 1.500.000 euro ca impozite asa ca nu mai criticati PDL-ul ca vb unuia de mai sus omul este mai imporatant decat partidul(personal nu am votat cu psd,pdl,pnl niciodata)!CEL MAI IMPORTANT LUCRU DOMNILOR SUSTINATORI AI MINCINOSULUI TOVARAS JORSAN ,SPUNETI VA ROG CATE LOCURI DE MUNCA AU FOST CREATE DE IN ERA TOVARASULUI JORSAN SI CATE LOCURI DE MUNCA AU DISPARUT IN RESPECTIVA ERA?CA SI IDEE VA SPUN CA LA METALURGICA IN 1989 MUNCEAU CIRCA 12.000 DE MUNCITORI.

Badia 12 februarie 2012 at 11:43

Ceva nu este in reguLA CU BUGETUL. ori au gresit atunci cand au facut declaratii reporterului, ori au ascuns unele cifre. La o simpla adunare exista o diferenta de aproape 4 000 000 lei, deci…. Ce o fi cu restul de bani? Ghici ghicitoarea mea!

Ana 12 februarie 2012 at 18:14

Restul de bani merg pe si in posetele „doamnei” FLOREA (UDREA AIUDULUI)

Aurelian 13 februarie 2012 at 15:42

Cred ca se gaseste si putin pentru tine, macar de un sapun!

Ana 13 februarie 2012 at 17:31

Ma bucur ca te gandesti la mine, am sapun si-l folosesc. Cel ce vrei sa mi-l recomanzi iti propun sa il duci doamnei Florea dar sa fie neaparat anticelulitic, poate mai are sanse sa scape macar de celulita si daca tot o cunosti asa bine si ti-e draga poate o ajuti si sa-l foloseasca, nu cred ca refuza.

Radu Dobra 13 februarie 2012 at 9:28

Ma minunez cum va „ciondaniti” aici pro si contra Josan. Ma intreb oare care dintre voi, internautilor, a facut ceva pentru Aiud, care? De gura toti suntem buni, insa de fapte, prefer sa ma abtin… Ok, sa spunem ca ar veni altcineva in locul lui Josan la primarie. Oare care ar fi acela, dati un nume si promit sa va felicit! 🙂 P.S. Pe mine unul ma „deprima” amenajarea Aiudului de Craciun…acele becuri seculare care sunt puse de ani buni ne „impodobesc” orasul! 🙂 Oare schimbam si noi ceva anul asta?

Calin 13 februarie 2012 at 15:38

Radule,
te-ai trezit si tu acum sa faci comentarii?
Zic acum, deoarece acest articol e scos deja de pe forum.

adi 13 februarie 2012 at 10:59

asa domnule primar sti sa faci doar cand vin alegerile,in rest faci doar pentru tine… ciorditoru dracu nu ti rusine?ce a facut asta pentru aiud ma de il vreti iarasi?nici podu de la flora nu a fost in stare sa il faca pana nu a venit comisia europeana peste el… votati-l iarasi sa ramanem in aceeasi saracie ca si pana acum… ce locuri de munca are aiudu?rusine!!!

Comentariile sunt oprite