Rămâi conectat

Politică Administrație

Horaţiu Josan: 57,5 la sută din bugetul Aiudului va merge spre investiţii în anul 2012

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bugetul local pe anul 2012 al municipiului Aiud a fost aprobat cu unanimitate de voturi de către Consiliul Local, în şedinţa de la sfârşitul lunii ianuarie, conform propunerii primarului Horaţiu Josan, ne-a declarat Ada Rus, purtătorul de cuvânt al municipalităţii aiudene.
Filozofia ordonatorului principal de credite, în baza căreia prioritare sunt investiţiile, se reflectă şi în bugetul pe anul în curs. Din cei 25.063.000 lei, cât este prevăzut bugetul local pe 2012 al Aiudului, la secţiunea de dezvoltare au fost alocaţi 14.416.830 lei. Peste jumătate din bugetul municipiului Aiud este concentrat, aşadar, pe investiţii, inclusiv în învăţământ şi sănătate, două domenii prioritare în programul administraţiei Josan.
Pentru investiţiile la capitolul „Învăţământ” sunt prevăzuţi 4.128.530 lei, cele mai importante proiecte fiind înlocuirea ferestrelor de la Grădiniţa nr. 3 şi dotarea şcolii postliceale sanitare din cadrul Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”. La „Cultură, recreere şi religie” au fost alocaţi 2.171.400, domeniu unde principalele investiţii se referă la continuarea lucrărilor la Baza Sportivă „Aiudel” şi restaurarea Cetăţii Medievale. Pentru „Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică” s-au alocat 862.400 lei, la acest capitol fiind prevăzut şi proiectul care a fost inclus de primar pe lista de investiţii, la cererea a aproximativ 600 de aiudeni, respectiv amenajarea unei piste de skateboard în Parcul Municipal, a cărui modernizare în baza proiectului depus pentru finanţare anul trecut şi la Administraţia Fondului pentru Mediu, este un alt obiectiv pentru acest an. La capitolul „Protecţia mediului” au fost alocate sumele pe care municipalitatea le plăteşte în anul 2012 drept contribuţie locală la programul judeţean de extindere şi reabilitare a sistemelor de alimentare şi tratare apă, canalizare şi apă uzată. Suma de 685.460 lei a fost alocată Spitalului Municipal Aiud unde, pe lângă aparatura medicală, autorităţile doresc să izoleze termic clădirea şi să implementeze proiectul ce vizează ca apa caldă să fie produsă prin intermediul panourilor solare.
Alte 600.000 lei au fost alocaţi pentru finalizarea lucrărilor la Căminul Cultural Ciumbrud, respectiv construirea unui cămin cultural şi în localitatea Sîncrai. De asemenea, pentru investiţiile de la capitolul „Transporturi” a fost prevăzută suma de 2.040.800 lei, bani destinaţi lucrărilor de infrastructură din zona străzii Dorului, modernizării iluminatului public şi instalării unui transformator în zona străzii Abrudului. Va fi totodată continuată modernizarea sistemului rutier pe străzile Iazului şi Grădinii şi se va asfalta strada Mărăşeşti din cartierul Hepat.
„Bugetul pe anul 2012 al municipiului Aiud pune accent, ca în fiecare an de altfel, pe investiţii. Nu avem un buget prea mare şi nu poate rezolva toate problemele pe care le avem, dar, pe de altă parte, situaţia economică în care a fost adusă România şi politica discreţionară a Consiliului Judeţean Alba condus tot de PDL, prin Ion Dumitrel, influenţează, că ne convine ori nu, pentru moment, ceea ce putem face. Am observat că domnul Bumb iar se vrea remarcat, ca un politruc ce e, şi dă nişte cifre legate de bugetul Aiudului care nu au legătură cu realitatea, după cum nici domnia sa habar nu are de ce e în Aiud, motiv pentru care doar se face de râs, nimic mai mult. Se vede încă o dată că domnul Bumb cum nu e ordonator de credite, ci doar activist de partid care bântuie prin CJ Alba pe banii cetăţenilor, nu ştie nici măcar să citească un buget, darămite să conceapă un astfel de proiect sau să înţeleagă ce presupune asta. E îngrijorat de soarta mea electorală şi de ce am eu să le spun aiudenilor? Îngrijorarea asta e la fel de penibilă ca cifrele pe care le-a dat în presă. PD-L-ul văd că cel puţin în Aiud îşi face campanie electorală pentru locale, pe ture. Când nu e unul, e altul. Probabil îşi trag răsuflarea pe rând, sperând că le vin totuşi nişte idei care să prindă. Cum acest Sorin Bumb a lansat nişte sume, mă văd nevoit să îl corectez, măcar în al 12-lea ceas să afle cum stă treaba cu bugetul Aiudului. În 2008, am avut un buget local de 35,5 milioane lei, nu 33,1 cum afirmă domnia sa, dintre care 4,4 milioane lei au fost alocaţi pentru investiţii, nu 700.000 lei cum spune domnia sa. În 2011, a ghicit bugetul local, de 31,2 milioane lei, numai că a dat-o în bară la investiţii unde am alocat peste 11 milioane lei, nu 1,6 milioane lei. De ce nu vorbeşte CJ Alba, tot prin gura domnului Bumb, dacă el e de serviciu la partid cel puţin pe Aiud în perioada asta, despre milioanele de lei pe care le-a alocat pentru mită electorală şi să explice locuitorilor judeţului de ce erau mai importante aparatele de fitness în aer liber din Cugir şi Zlatna decât proiectele de dezvoltare a localităţilor din judeţ, altele decât Blajul?” a declarat primarul Horaţiu Josan.(R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea