Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Holzindustrie Schweighofer din Sebeș chemată în judecată de ONG-uri care cer suspendarea autorizației de construire

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

padure lemnUna dintre cele mai mari companii din industria lemnului, care își desfășoară activitatea în România – SC Holzindustrie Schweighofer SRL, este chemată în instanță de către două ONG-uri care activează în domeniul protecției mediului.

Asociaţia Bankwatch România si Asociaţia Neuer Weg au deschis în luna aprilie 2014 un proces impotriva S.C: Holzindustrie Schweighofer, cu sediul in municipiul Sebeș și Consiliului Judetean Covasna solicitând “suspendarea autorizației de construire nr. 220/24. 12. 2013 având ca obiect “Fabrică de Debitare și Prelucrare a Lemnului – Comuna Reci, județul Covasna”.

În opinia reclamantelor autorizația de construire cât și o serie de documente aferente au fost emise cu încălcarea legislației privind “protecția mediului, participarea publicului la luarea deciziilor privind mediul, amenajarea teritoriului și urbanismul, autorizarea lucrărilor de construcții.”

Hans Hedrich de la Asociatia Neuer Weg, unul dintre inițiatorii acestui demers împotriva companiei prelucrătoare de lemn din Sebeș, a declarat pentru ziarulunirea.ro că s-a apelat la justiție pentru că “cei care au aprobat proiectul ne cred prosti si infantili”. ONG-istul, aflat săptămâna trecută la Sebeș cu o echipă de filmare, a justificat chemarea în instanță a celor două entități, Holzindustrie Schweighofer și Consiliului Judetean Covasna, prin faptul că “pe de-o parte, fiind ecologist, consideră ca este un proiect dăunator mediului, iar pe de altă parte nu s-a respectat legea. Hans Heidrich susține că autoritățile competente (APM, CJ Covasna) nu au cerut elaborarea unui studiu de impact asupra mediului (SIM) privind funcționarea fabricii, ceea ce i se pare o ilegalitate si apoi un pericol serios de defrișare necontrolată a padurilor din România.

Legat de procesul în sine, căruia urmează să i se dea un termen la Tribunalul București, Hans este convins că, dacă judecătorii nu vor fi influențați pe alte căi decât cele juridice de către părțile adverse, ONG-urile vor câștiga.

„Dincolo de aspectele legale proiectul Holzindustrie Schweighofer este unul inoportun. Construim ditamai abatorul de lemn, distrugem păduri, în condițiile în care în România se pierd zilnic suprafețe importante de pădure. Acest lucru este alarmant, iar dacă societatea civilă și autoritățile cu responsabilitate în acest domeniu nu intervin nici în al douăsprezecele ceas, această resursă esențială pentru sănătatea noastră va fi în mod iremediabil consumată.

Marile abatoare de lemn, marca Kronospan și Holzindustrie, ne forțează, pe noi ca stat, să îndeplinim rolul de cel care livrează materia primă în partajarea muncii la nivel european. Astfel, ni se consolidează un stat inferior. Este o situație similară cu autoprostituția. Ne  vindem corpul, respectiv resursa, în loc să il procesam, să îl exploatam singuri, pentru a adăuga valoare la aceea materie primă.

Această situație în care se află România este numită de specialiști, “blestemul resurselor”. Studii longitudinale realizate în ultimii ani demonstrează că țările ce încearcă să progreseze prin vânzarea de resurse, rămân într-un cerc vicios, care nu conduce la o dezvoltare economică, decât pentru un grup restrâns de oameni, pentru că se favorizează dezvoltarea corupției, a mai spus Hans Hedrich de la Asociatia Neuer Weg.

 Prezentare companie:

În 2002, Holzindustrie Schweighofer construieşte prima fabrică de cherestea în Sebeş. A urmat apoi, în 2007, fabrica de cherestea din Rădăuţi, iar doi ani mai târziu Schweighofer cumpără unitatea de producere a panourilor încleiate din Siret şi în 2010 fabrica de panele din Comăneşti. În top 100 Cele mai valoroase companii din 2013, Holzindustrie ocupă poziţia 26 având o valoare de 507 milioane de euro.

Prima investiție în România s-a finalizat în 2003, când a deschis fabrica de cherestea de la Sebeș în urma unei investiții de 100 de milioane de euro, unitatea de producție întinzându-se pe o suprafață de 35 de hectare. Cinci ani mai târziu a ajuns la final cu o investiție de 115 milioane de euro într-o altă fabrică de cherestea plasată la Rădăuți. În anul 2009 a achiziționat fosta fabrică IKEA de la Siret.

Producția fabricilor din România merge în proporție de 85-90% la export.

Potrivit wikipedia, Holzindustrie Schweighofer este o companie din industria lemnului din Austria, deținută de omul de afaceri Gerald Schweighofer.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea