Ziarul Unirea

Holzindustrie Schweighofer din Sebeș chemată în judecată de ONG-uri care cer suspendarea autorizației de construire

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

padure lemnUna dintre cele mai mari companii din industria lemnului, care își desfășoară activitatea în România – SC Holzindustrie Schweighofer SRL, este chemată în instanță de către două ONG-uri care activează în domeniul protecției mediului.

Asociaţia Bankwatch România si Asociaţia Neuer Weg au deschis în luna aprilie 2014 un proces impotriva S.C: Holzindustrie Schweighofer, cu sediul in municipiul Sebeș și Consiliului Judetean Covasna solicitând “suspendarea autorizației de construire nr. 220/24. 12. 2013 având ca obiect “Fabrică de Debitare și Prelucrare a Lemnului – Comuna Reci, județul Covasna”.

ELIT

În opinia reclamantelor autorizația de construire cât și o serie de documente aferente au fost emise cu încălcarea legislației privind “protecția mediului, participarea publicului la luarea deciziilor privind mediul, amenajarea teritoriului și urbanismul, autorizarea lucrărilor de construcții.”

Hans Hedrich de la Asociatia Neuer Weg, unul dintre inițiatorii acestui demers împotriva companiei prelucrătoare de lemn din Sebeș, a declarat pentru ziarulunirea.ro că s-a apelat la justiție pentru că “cei care au aprobat proiectul ne cred prosti si infantili”. ONG-istul, aflat săptămâna trecută la Sebeș cu o echipă de filmare, a justificat chemarea în instanță a celor două entități, Holzindustrie Schweighofer și Consiliului Judetean Covasna, prin faptul că “pe de-o parte, fiind ecologist, consideră ca este un proiect dăunator mediului, iar pe de altă parte nu s-a respectat legea. Hans Heidrich susține că autoritățile competente (APM, CJ Covasna) nu au cerut elaborarea unui studiu de impact asupra mediului (SIM) privind funcționarea fabricii, ceea ce i se pare o ilegalitate si apoi un pericol serios de defrișare necontrolată a padurilor din România.

Legat de procesul în sine, căruia urmează să i se dea un termen la Tribunalul București, Hans este convins că, dacă judecătorii nu vor fi influențați pe alte căi decât cele juridice de către părțile adverse, ONG-urile vor câștiga.

„Dincolo de aspectele legale proiectul Holzindustrie Schweighofer este unul inoportun. Construim ditamai abatorul de lemn, distrugem păduri, în condițiile în care în România se pierd zilnic suprafețe importante de pădure. Acest lucru este alarmant, iar dacă societatea civilă și autoritățile cu responsabilitate în acest domeniu nu intervin nici în al douăsprezecele ceas, această resursă esențială pentru sănătatea noastră va fi în mod iremediabil consumată.

Marile abatoare de lemn, marca Kronospan și Holzindustrie, ne forțează, pe noi ca stat, să îndeplinim rolul de cel care livrează materia primă în partajarea muncii la nivel european. Astfel, ni se consolidează un stat inferior. Este o situație similară cu autoprostituția. Ne  vindem corpul, respectiv resursa, în loc să il procesam, să îl exploatam singuri, pentru a adăuga valoare la aceea materie primă.

Această situație în care se află România este numită de specialiști, “blestemul resurselor”. Studii longitudinale realizate în ultimii ani demonstrează că țările ce încearcă să progreseze prin vânzarea de resurse, rămân într-un cerc vicios, care nu conduce la o dezvoltare economică, decât pentru un grup restrâns de oameni, pentru că se favorizează dezvoltarea corupției, a mai spus Hans Hedrich de la Asociatia Neuer Weg.

 Prezentare companie:

În 2002, Holzindustrie Schweighofer construieşte prima fabrică de cherestea în Sebeş. A urmat apoi, în 2007, fabrica de cherestea din Rădăuţi, iar doi ani mai târziu Schweighofer cumpără unitatea de producere a panourilor încleiate din Siret şi în 2010 fabrica de panele din Comăneşti. În top 100 Cele mai valoroase companii din 2013, Holzindustrie ocupă poziţia 26 având o valoare de 507 milioane de euro.

Prima investiție în România s-a finalizat în 2003, când a deschis fabrica de cherestea de la Sebeș în urma unei investiții de 100 de milioane de euro, unitatea de producție întinzându-se pe o suprafață de 35 de hectare. Cinci ani mai târziu a ajuns la final cu o investiție de 115 milioane de euro într-o altă fabrică de cherestea plasată la Rădăuți. În anul 2009 a achiziționat fosta fabrică IKEA de la Siret.

Producția fabricilor din România merge în proporție de 85-90% la export.

Potrivit wikipedia, Holzindustrie Schweighofer este o companie din industria lemnului din Austria, deținută de omul de afaceri Gerald Schweighofer.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DEZASTRUL privatizării Petrom: „Deși vândut cu 669 de milioane de euro, numai țițeiul din pământ valora aproximativ 10 miliarde de dolari”

Afaceristul Ovidiu Tender a dezvăluit într-un interviu acordat Știrilor Pro TV că, deși Petromul a fost vândut cu 669 de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

19 Comentarii

dana 28 aprilie 2014 at 14:57

perfect de acord! nu suntem o colonie!

rococo 28 aprilie 2014 at 16:59

Productia respectiva nu este altceva decat cherestea ! Ni se taie ca la prostii padurile si in prim planul acestor afaceri se afla politicieni corupti si putred de bogati, care intervin cu pile si proptele peste tot pe unde le pune cineva bete in roate. Se mai dau uneori si amenzi cind sunt prinsw camionae fara documente in regula, dar apoi totul intra iar in obisnuinta. Padurile judetul Alba u devenit deja o afacere extrem de profitabila pentru smecheri din Bistrita, Sibiu, sau Covasna care taie padurile din zona cu o cruzime de nemasurat. Cine sa puna capat JAFULUI ? Toata lumea stie despre decimarea padurilor, dar cei care trebuie sa ia masuri spun ca le e teama de ce telefoane primesc de foarte sus. Averi fabuloase sunt in joc si toata lumea risca. Ce conteaza daca tara asta arata din avion mai rau decat un desert ?

hans hedrich 28 aprilie 2014 at 18:33

multumesc autorului pt articol si scuze pentru unele greseli care s-au strecurat in interviul acordat de mine, in mod spontan, prin telefon, in timp ce eram la volanul unei masini.

errata 1: in loc de „Astfel, ni se consolidează un stat inferior.” a se citi „Astfel, ni se consolidează un statut inferior.”

errata 2: in loc de „Studii longitudinale realizate în ultimii ani” a se citi „Studii realizate în ultimii ani”

in rest subscriu inca o data la cele spuse de mine in articol.
PS: important pentru cititorii din alba: in categoria megaproiectelor inutile si destructive, pe langa investitiile schweighofer si kronospan, intra, pe loc fruntas, si mega-tzeapa financiar-economico-ecologista marca RMGC, de la rosia montana!

uniti (ne) salvam!
hans hedrich, sighisoara

hans hedrich 28 aprilie 2014 at 19:42

revin pentru a puncta cateva aspecte privind „autoprostitutia” si „blestemul resurselor”: oprirea proiectului ilegal de la reci/covasna al celor de la holzindustrie schweighofer mi se pare deosebit de importanta, deoarece ar avea si o puternica incarcatura simbolica, anume aceea ca generatiile (mai) tinere din ardeal/romania NU VOM MAI ACCEPTA sa ne autoprostituam ca si tara/societate si ca vom intreprinde pasii necesari in acest sens.

lupta anti-RMGC a fost doar inceputul si nu va fi nici sfarsitul. din contra: opozitia darza impotriva distrugerii apusenilor deja a format sute, daca nu mii de tineri pregatiti sa infrunte cu instrmentele democratiei si a statului de drept corporatiile si coruptocratia din romania, pentru apararea statului de drept, a demnitatii noastre individuale si colective si pentru protejarea vietii in zonele in care locuim.

si, nu in ultimul rand, lupta anti-rmgc si anti-schweighofer ne demonstreaza ca tara motilor si tinutul secuiesc sunt ca doi gemeni ai ardealului, avand o soarta comuna. „problema” romaniei sau a ardealului nu o constituie nici romanul, nici ungurul, nici austriacul sau evreul sau tiganul – ci acela care ignora dreptul legitim al locuitorilor tarii de a-si trai viata asa cum stiu mai bine, fara sa fie sluga celuilalt. cel mai bun exemplu sunt IMM-urile, multe din domeniul prelucrarii lemnului, din zona campeni sau din haghita/covasna, periclitate de prezenta unora ca schweighofer sau RMGC!

in aceasta idee afirm cu tarie ca timpul jafului si a exploatarii naturii in romania a trecut. tarile cu adevarat dezvoltate si cu viitor sunt cele care-si pun la lucru materia cenusie, adica inteligenta, priceperea si spiritul inovator al locuitorilor – si nu trupul si materia prima.
PS: pentru cine n-a constientizat inca: cum rezulta chiar din denumire: transilvania este transilvania datorita padurilor. cine ne distruge padurile, ne distruge identitatea si viata. cine crede ca noi vom accepta asta la infinit se insala.

Nicu 28 aprilie 2014 at 20:10

Domnule Hans Hedrich,
In mai 2008 in Sebes o anumita persoana a inceput o campanie „Nu poluarii si curatenie generala in Sebes”. A fost un intreg scandal cu televiziune cu ziare cu interviuri…absolut tot ce trebuia. Pe atunci, acea persoana declara ca va sta pe sinele de tren care intra in Kronospan si se va intinde in fata camioanelor cu lemne. Toate astea pentru imagine…pentru ca de cand a fost numit prefect de Alba nu a mai miscat nici un deget in acest sens.
Si in acest joc nu se putea sa nu lispeasca si Iosif Gligor, marele ziarist care se stie prea bine cum a ajuns sa posede un Passat, culmea, era masina prefectului!!!
Totul s-a musamalizat!!!

Espinosa 28 aprilie 2014 at 22:39

Mă… de asta cu intinsu’ pe sine nu stiam. T-a-r-e!

Stiam ca Feneser promisese o sirena care sa porneasca automat cand parametrii de calitate ai aerului scadeau/cresteau sub/peste anumite limite. O bazaconie!

In orice caz in campania respectiva – mi-aduc aminte cum statea onorabilu Feneser (un mare smecher si nimic mai mult) cu o matura (nu stiu de unde-o fi luat-o ca nu era d-astea de gasesti pe la piata ci o prapaditura rau lucrata…) cu matura-n mana si scria mare pe fluturas:

FENESER GHEORGHE – CURATENIE GENERALA!

Sa mori de ras nu alta! Asta arata cam cat le poate capu’ unora. Cat de superficiali (sa nu zic altcumva) sunt.

Evident ca totul a fost vorbarie goala.

soimul de munte 28 aprilie 2014 at 21:41

cine raspunde de gravele inundatii care se produc si datorita traierii ”legale” a padurilor? dar de alunecarile de teren, cu cauza-cel putin partiala, si in taierile ”legale” de paduri?

jijel 28 aprilie 2014 at 21:55

sa nu punem semnul egal intre Holz si Kronospan! daca vorbim de poluarea aerului, Kronospan e campioana. cand vorbim de defrisari vinovat absolut este Holz. Kronospan din cate stiu foloseste lemn care nu poate fi prelucrat in scanduri, rumegus,sau il toaca,deci nu au nevoie de lemn sanatos,nu taie lemn sanatos,daca lemnul ar fi sanatos si de calitate ar ajunge la Holz pt ca este mai scumpa o scandura decat un prefabricate.

mihai 28 aprilie 2014 at 21:57

Pai nu vi se pare corect ce fac Kronospan si Holzindustrie Schweighofer? Un troc pe cinste: ei ne iau lemnul si ne dau in schimb poluare! Aceasta situatie s-a ajuns la o asa normalitate incat nu se mai pomeneste nimic despre ea, nici macar in campanie electorala când e abundenta de minciuni.

Espinosa 28 aprilie 2014 at 22:49

Afacerea Holzindustrie e marca inregistrata Adrian Nastase (si prin ricoseu PSD). Acelasi PSD.

Atunci s-a perfectat contractul iar acum (nu stiu exact poate e sorocul anu’ asta) e posibil sa se prelungeasca. Ca n-au fost de ajuns atatia ani de jecmaneala.

Ma gandesc cat o fi fost %? Cat o fi luat marele si hulpavul Adrian (mare iubitor de arta si de obiecte made in China) ca sa incheie contractul (B-e-t-o-n) cu HS.

Dupa alte contracte de mare efect: Petrom, Bechtel, etc.

Acuma daca stai sa te gandesti prost sa fie Schweighofer sa nu ia daca poate. Astia stiu exact unde trebuie mers. Unde se poate intra usor.

De asta unii ca astia castiga tot timpul: pentru ca e coruptie. Acolo e un mediu permeabil. Socoteala se face asa: dau 5-10 milioane si in 2-3 ani castig 100-200. Ei?

Status Qoi 29 aprilie 2014 at 8:09

@ Espinoza – Ai lasă-mă ! Măi, măi ! Si cum ziceai că-ţi zice acum, Espinoza ? Parca erai revoltat, mai zilele trecute, despre”schimbarile de pseudonime precum tiganii, caii” !
Măi Espinoza, măi !

Espinosa 29 aprilie 2014 at 9:10

Fă cristino,

singurul qoi din forumul asta esti tu. Un qoi in talpa PSD. De fapt unul dintre multe altele. Vezi ca e Espinosa nu Espinoza! Invata sa citesti.

Status Quo 29 aprilie 2014 at 15:24

@ Espinosa ! – Hai că am învăţat să scriu ! (Oricum, după cum se vede, te-ai regăsit şi cu “Z”, nu? Si am corectat si pseudonimul, mi-am amintit ca „testi-cool” ti-am spus mai de mult, nu ?! ) Bun ! Deci, Espinosa, ziceai ? Bravo tataie, acuma îmi placi, te-ai dat pe brazdă ! Ce tot atâta cu “pseudonimele, ţiganii şi caii” ! Drept să spun, ţi-ai găsit un pseudonim, mama lui ! Bravo ! Da’ te-am prins babetule ! Deci TU erai Espinosa ! Te-am mirosit moşulică ! De altfel căcatul e foarte uşor de adulmecat, pute de la o poştă ! Acum, ce urmează: Dan ? Sau Dan a fost deja ? Hai că sunt curios ce judecăţuri de valoare mai bagi ! Vorba-ceia “Mai trece vremea” !
Dar, apropo : Pensia, pensia ţi-o venit ? Hai, Doamne ajută !

Espinosa 29 aprilie 2014 at 17:22

Fă cristino,

foloseste-ti pseudonimele tale. Ai destule. Si le schimbi exact ca tziganii caii. Iti trebuie tupeu sa te agati de mine pentru ca am schimbat pseudonimul. Taman tu!

Altceva in afara de bla-bla-uri mai poti scrie? Nu? Asta e! Cum e turcu’ si pistolu’!

Ardelean 28 aprilie 2014 at 23:21

O fabrica de mobila care realizeaza produse finite cu valoare adaugata,cu o cifra de vanzari de 5 milioane de Euro pe an si unde isi desfasoara activitatea zi de zi,un numar de 220 de persoane,fara sa mai punem la socoteala aprovizionarea pe orizontala cu materii prime si materiale care genereaza si alte activitati conexe,consuma o cantitate de aproximativ 7000 de metri cubi de cherestea de rasinoase (brad sau molid)intr-un an de zile,care este transformat in mobilier pentru export,cu un grad inalt de prelucrare.
Fabrica Holzindustrie Schweighofer din Sebes,debiteaza 10000 de metri cubi de busteni de rasinoase in 48 de ore din care rezulta o cantitate de aproximativ de 7000 de metri cubi de cherestea,adica exact necesarul fabricii intr-un an de zile.
Este posibil asa ceva intr-o lume normala ?
Cum s-a putut accepta o asemenea sinucidere nationala,ca un concern strain sa defriseze fara mila toate padurile Romaniei si sa vinda lemnul doar debitat primar,adica in stare aproape bruta in Japonia si in tarile arabe,cu profit doar pentru ei ?
Cred ca aceasta catastrofa intrece ca dimensiuni genocidul ecologic planificat pentru Rosia Montana,deoarece se intinde pe aproape intreg teritoriul Romaniei.
Inchipuiti-va peste 10 ani toti muntii Romaniei fara paduri de brad.

Andrei 29 aprilie 2014 at 10:47

D-le Ardelean, este masacru asta arata cifrele dvs. evident si realitatea. Ideea e ce facem noi, cu ce putem stopa ..ceva concret.

@ Espinosa 29 aprilie 2014 at 17:53

– Stai liniştit tataie, îţi cedez pseudonimul- Status Qoi – e al tău, reconosc. Am vrut doar să-ţi sugerez că „râde ciob de oală spartă”. Adică, mai pe înţelesul matale, ai făcut atâta caz pe această temă, a pseudonimelor schimbate, încât să-ţi spun că eşti penibil, e prea puţin … “ Iti trebuie tupeu sa te agati de mine pentru ca am schimbat pseudonimul. Taman tu! “
Ce chestie, matale poţi avea acest tupeu … Dar după care regulă ? Cred că-ţi faci de lucru babete, dar poate că la vârsta matale, e normal … Paranoia. Da, paranoia-i spune afecţiunii cu care te confrunţi moşulică şi ar fi bine să nu o ignori. Auzi că Espinosa !

Nicu 28 aprilie 2014 at 23:26

@Espinosa
Ultimul comentariu al tau e o tampenie…NU exista doar un om sa castige sau doar un partid sa castige dupa o anumita companie mai ales daca vorbim de o companie ca si Holzindustrie si iti si argumentez de ce!
Nastase o fi dat el aprobari, nu zic nu pentru ca nu stiu, dar din 2004 Nastase nu cred ca a mai putu guverna ceva…au venit altii si in regimul lor sincer nu am vazut ca Holz sa mearga rau…din contra, a prosperat.
La fel si Kronospanul…cel care a adus aceasta companie in Sebes a fost Stolojan. Ei si uite ca si acum Kronospanul functioneaza fara probleme, chiar si in momentul in care „razboinucul Feneser” a ajuns prefect…
Deci, chiar nu cred ca trebuie sa dam vina pe un om sau pe un partid…DE VINA SUNT TOTI, toti au interese si toti s-au murdarit cu aceste companii, care in timpul oricarei guvernari au prosperat!
P.S. De vina suntem si noi…! pentru ca nu le aratam obraul de fiecare data cand ne intalnim cu ei. Sa le fie rusine sa mai iasa din casa!

Espinosa 29 aprilie 2014 at 9:08

@Nicu
1. Esti naiv
2. Trec de data asta peste impolitetea cu tampenia. Ce ai scris tu mai sus se poate numi argumentatie?
3. Fa o paralela intre cazul HS si Bechtel. Amandoua cu contracte semnate de guvernul Nastase. Mai bine zis de Nastase. Au putut schimba guvernele care s-au succedat contractul Bechtel? Daca da atunci de ce am platit peste un miliard de dolari pe 50 km de autostrada. Au schimbat gvernele care s-au succedat contractul cu HS? Da sau nu?
Un contract semnat de un guvern se respecta nu conteaza cat de mare e magaria din el. Mai ales pentru partile l-au portejat cu clauze de penalizare.
4. Una-i Kronospan alta-i HS.

Comentariile sunt oprite