HARTA salariilor din România: Unde se câștigă cel mai bine. Județele cu baroni locali, cele mai sărace
HARTA salariilor din România: Unde se câștigă cel mai bine. Județele cu baroni locali, cele mai sărace
În 2021, salariul mediu net lunar la nivel naţional a crescut, în medie, cu 14%, de la 3.047 de lei (în octombrie 2019), la 3.544 de lei (octombrie 2021). Există însă judeţe în care salariile au crescut mai mult, iar altele în care creşterea a fost mai timidă.
Bucureştenii au fost românii cu cele mai mari salarii şi în 2021, urmaţi de clujeni. Pe locul al treilea se află cei din judeţul Timiş. ZF a publicat harta salariilor din România, pe e baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică. Bucureştiul este în continuare lider la acest capitol, dar diferenţa faţă de locul doi, ocupat de Cluj, s-a micşorat.
CITEȘTE ȘI: Poprirea pe salariu, pensie sau cont în 2022: Când şi cum executarea silită poate fi anulată în justiţie
Bucureștiul are cele mai mari salarii din țară, de 4612 lei salariu mediu net, iar la polul opus, Teleorman, este probabil cel mai sărac județ din România, cu 2674 lei salariu mediu net pe lună.
Județele cu populație maghiară, Harghita și Covasna (2752, respectiv 2756 lei) sunt la polul sărăciei, imediat după Teleorman. Faptul că UDMR a fost mereu la guvernare se pare că nu s-a răsfrânt asupra nivelului de trai și a salariilor din cele 2 județe.
De menționat este faptul că județul Teleorman a fost ținut vreme de mult timp într-o sărăcie continuă de către propriul său baron local, Liviu Dragnea, lucru ce a transformat județul din sudul țării într-un pol al sărăciei și al emigrării.
Citește și: INS: Cât a crescut salariul mediu net în luna noiembrie 2021, față de luna octombrie
Cluj și Timiș (4291 lei salariu mediu net pe lună, respectiv 3835 lei) au cele mai mari salarii, după capitală. Oltenii (județul Olt) au una dintre cele mai mari creșteri, de 22%. Bihor (2894 lei), unde este groful local Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean, care a dus Oradea la cele mai mari prețuri la gunoi din România, se află sub Botoșani(2986), nu departe de Vaslui(2803).
Alba se află peste media națională, dar sub media pe Transilvania. Se poate observa că acolo unde au fost economii deschise, care nu au fost dominate de baroni sau grofi locali, care au impus ”firme de casă”, așa cum sunt de exemplu la Teleorman, Harghita, Covasna, Suceava, Bihor, economia a crescut, trend urmat ulterior și de salarii.
Citește și: Salariul minim pe economie 2022: Cât vor câștiga românii, brut și net, începând cu noul an?
Suceava, județul în care baronul Gheorghe Flutur a scris cuvântul „Bucovina” în 2009 folosind țarcuri cu oi, se află în acest moment la nivelul de 2716 lei salariu mediu net lunar, depășind doar Maramureșul (2713 lei), dintre județele adiacente.
Bucureștiul și Ardealul sunt cele mai dezvoltate zone ale României, lucru ce se vede și în nivelul salariilor, dar unele județe din Moldova (Bacău) sau Oltenia (Olt) au un nivel cu mult peste provincia istorică în care se află.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere pentru alimente 2025 | Cardurile sociale, alimentate cu prima transă de 125 lei, în prima lună de vară. Beneficiari
Vouchere pentru alimente 2025 | Cardurile sociale, alimentate cu prima transă de 125 lei, în prima lună de vară. Beneficiari Vouchere pentru alimente 2025. Programul „Sprijin pentru România” continua și în 2025, prin oferirea de vouchere pentru alimente și mese calde persoanelor aflate în dificultate. Voucherele vor fi distribuite electronic, iar în acest an, beneficiarii […]
Dragoș Damian, despre adevărata criză economică din România: Toți se feresc de muncă ca dracul de tămâie. 25% dintre tinerii români stau acasă pe salariile părinților și pensiile bunicilor
Dragoș Damian, despre adevărata criză economică din România: Toți se feresc de muncă ca dracul de tămâie. 25% dintre tinerii români stau acasă pe salariile părinților și pensiile bunicilor Dragoș Damian vorbește într-o postare recentă în mediul despre adevărata criză economică din România. 25% dintre tinerii români stau acasă pe salariile părinților și pensiile bunicilor, […]
MINIVACANȚĂ de 1 MAI 2025 pentru bugetari: Câte libere vor avea la sfârșitul săptămânii viitoare. Calendarul zilelor libere care se vor mai acorda în 2025
MINIVACANȚĂ de 1 MAI 2025 pentru bugetari: Câte libere vor avea la sfârșitul săptămânii viitoare. Calendarul zilelor libere care se vor mai acorda în 2025 Săptămâna viitoare, angajații români care lucrează la stat vor avea parte de o nouă minivacanaţă de patru zile, ca urmare a faptului că urmează sărbătorirea zilei de 1 mai (joi […]