Rămâi conectat

Actualitate

Haosul persistă în sistemul sanitar din judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

E un adevărat haos în ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor spitaliceşti de la Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna. „Stânga” nu ştie ce face „dreapta”, comunicarea nu există şi fiecare face cam ce crede că e bine.
Descentralizarea a fost bine gândită de Ministerul Sănătăţii care a aruncat „pisica moartă” în ograda autorităţilor locale sau judeţene. A făcut un plan şi trebuie să îl urmeze până la capăt. După ce i-a făcut pe cei din administraţia locală să preia spitalele, acum le-a pus pistolul la tâmplă şi îi obligă, cu perdea sau fără, să le transforme în cămine de bătrâni. De ce spunem îi obligă? Pentru că dacă nu le reprofilează, începând cu data de 1 aprilie a acestui an nu vor mai primi finanţare de la Casa de Asigurări de Sănătate, şi cu bugetele locale mici cu siguranţă nu vor putea susţine singuri un spital. Pe de altă parte primarii, cei din consiliile locale nu ştiu cum să o scoată la capăt, ce să facă şi ce vor cei de sus dar şi ce vor cetăţenii. Şi uite aşa s-a ajuns ca la noi în judeţ să fie o adevărată harababură, iar lumea, neştiind ce să facă, stă în aşteptare, iar timpul trece în defavoarea noastră…
Primarii din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna şi-au menţinut părerea că desfiinţarea celor trei spitale este un rău făcut oamenilor care îşi tratatează bolile în aceste unităţi şi angajaţilor de aici. Fiecare dintre cele trei consilii a acceptat mâna de ajutor întinsă de Consiliul Judeţean Alba şi fost de acord cu soluţia de transformare a spitalelor în secţii ale Spitalului Judeţean Alba, dând hotărâri de consiliu în acest sens. Însă pentru punerea în practică a acestora trebuie să vrea şi „şeful”… Conform informaţiilor deţinute, la Ministerul Sănătăţii a ajuns o delegaţie judeţeană care a prezentat soluţia de transformare a spitalelor în secţii însă aceasta a fost respinsă. Din delegaţie a făcut parte şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Sorin Bumbu care ne-a precizat: „Ni s-a spus că se va merge pe programul de restructurare, reprofilare hotărât de către Ministerul Sănătăţii”.
Altfel spus reprofilarea celor trei spitale în cămine pentru persoane vârstnice trebuie să se facă. Probabil că ministerul nu a acceptat soluţia din teritoriu pentru că transformarea spitalelor în secţii ar fi însemnat alocarea unei sume mai mari de bani pentru finanţare şi astfel reducerea bugetară dorită de M.S. nu s-ar fi realizat. Ba mai mult prin acceptare s-ar fi putut fi creat un precedent şi cu siguranţă şi alte judeţe ar fi procedat ca Alba şi atunci de programul naţional gândit de M.S. s-ar fi ales praful. Primarii sunt în aşteptare, urmând să ia o decizie după ce vorbesc cu forurile judeţene. Timpul însă trece, iar Ministerul are termene limită pentru fiecare etapă din programul de „Dezvoltare a reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice”. Astfel până pe data de 30 martie!!! managerii unităţilor spitaliceşti aflate în proces de reprofilare trebuiau să prezinte direcţiei de sănătate publică judeţeană tabelul nominal cu opţiunile şi punctajele fiecărui angajat. În zilele de 4 şi 5 aprilie, DSP-urile trebuie să realizeze redistribuirea personalului în unităţile din acelaşi judeţ, în 14 şi 15 aprilie – redistribuirea în unităţile din judeţele limitrofe, procesul urmând să se încheie în 28 şi 29 aprilie când se va face redistribuirea la nivel naţional.
Chiar dacă încă nu se ştie ce se va întâmpla, aşa cum ne-a precizat dr. Horia Timiş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, au fost depuse, la sediul instituţiei, de către angajaţi ai celor trei spitale cereri pentru redistribuire. „Nu am primit tabele nominale de la unităţile în cauză, însă angajaţii au venit şi au lăsat personal o cerere cu opţiunea de redistribuire”, ne-a declarat dr. Horia Timiş. Dacă nu se supun cele trei spitale riscă să rămână fără finanţare şi asta pentru că ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a transmis, în cadrul unei videoconferinţe, un mesaj autorităţilor locale să stopeze internările în cele 67 de unităţi propuse pentru accesarea programului de dezvoltare a reţelei de persoane vârstnice, deoarece de la 1 aprilie aceste spitale nu vor mai putea beneficia de contracte cu casele de asigurări de sănătate şi nu vor avea fondurile necesare pentru asigurarea unui act medical de calitate. Preşedintele – director general al Casei de Asigurări de Sănătate Alba ne-a declarat că se aşteaptă ca în aceste zile să sosească lista cu unităţile care vor primi sau nu finanţare. Greu e drumul reprofilării şi e şi mai greu când totul se face cu forţa, fără a se sta la discuţii şi fără a se căuta soluţii care să mulţumească toate părţile implicate şi mai ales pe cei care beneficiază de sistemul sanitar, bolnavii… (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Peste 80 de milioane de lei din PNRR au intrat în contul Ministerului de Finanțe: Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea durabilă a României

Culda Ionică

Publicat

în

Peste 80 de milioane de lei din PNRR au intrat în contul Ministerului de Finanțe: Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea durabilă a României

Ministerul de Finanţe a anuțat vineri, 7 octombrie, că a încasat primii bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, respectiv suma de 82 de milioane de lei, relatează agerpress.

„Deschidem prin această tragere drumul fondurilor din PNRR în conturile statului, pe baza acţiunilor realizate de Ministerul Finanţelor. E o impulsionare bine-venită să accelerăm atragerea fondurilor puse la dispoziţie prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi să ne apucăm de implementarea reformelor ambiţioase, atât de necesare României pentru o dezvoltare durabilă”, a spus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totalul încasărilor înregistrate la Ministerul Finanţelor se ridică la 130 de milioane de lei, fonduri transferate în conturile de venituri ale bugetului de stat care au avut la bază solicitările transmise de coordonatorii de reforme şi investiţii, pentru sumele utilizate în scopul realizării ţintelor şi jaloanelor incluse în PNRR.

Coordonatorii de reformă beneficiari ai transferurilor de sume sunt Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Sursă: agerpress.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vicepremierul României dă asigurări populației că nu vor rămâne fără energie, Kelemen Hunor: ,,Astăzi tot ceea ce ştim este că nu vom avea probleme”

Culda Ionică

Publicat

în

Vicepremierul României dă asigurări populației că nu vor rămâne fără energie, Kelemen Hunor: ,,Astăzi tot ceea ce ştim este că nu vom avea probleme”

Vicepremierul României susține că țara noastră poate asigura populației, cantitățile necesare de energie electrică, gaze și lemne, pe timpul acestei iernii. Conform acestuia exporturile de energie și cereale nu vor fi blocate, potrivit economica.net.

El a punctat însă că „nu este ceva extravagant să discuţi despre aşa ceva”, dacă va fi cazul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prezent joi la UDMR Arad, Kelemen Hunor a fost întrebat dacă Guvernul va putea asigura trecerea cu bine peste iarnă pentru populaţie.

„Astăzi tot ce ştim înseamnă că nu vom avea probleme nici la energie şi nu vom avea probleme nici la alimentele de bază. Guvernul este preocupat şi caută soluţii, ieri am luat decizia şi pentru lemnele de foc, şi putem asigura toate cantităţile necesare şi de energie electrică şi de gaze naturale în această iarnă. (…) Sunt convins că vom trece cu bine această iarnă. Vor fi probleme în continuare, că nu noi controlăm preţul curentului electric, al gazelor naturale, nu noi am creat această situaţie, dar facem tot ce ne stă în putinţă şi în limitele bugetului să asigurăm condiţiile cât mai bune pentru această iarnă”, a spus vicepremierul.

Întrebat dacă s-a pus problema în Guvern de a se bloca exporturile de energie şi cereale, Kelemen Hunor a declarat că nu au fost astfel de discuţii, dar că „nu este ceva extravagant să discuţi despre aşa ceva”.

„Dacă va fi cazul, sigur că vom discuta”, a mai spus vicepremierul.

Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, este prezent în Arad pentru a participa, în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, la comemorarea celor 13 generali executaţi la sfârşitul Revoluţiei de la 1848 – 1849, manifestare a comunităţii maghiare care se desfăşoară în fiecare an la 6 octombrie.

Sursă: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Mai mulți bani pentru elevii care fac ,,naveta”: Guvernul va asigura cadrul normativ pentru mărirea sumelor forfetare alocate elevilor pentru transportul acestora

Culda Ionică

Publicat

în

Mai mulți bani pentru elevii care fac ,,naveta”: Guvernul va asigura cadrul normativ pentru mărirea sumelor forfetare alocate elevilor pentru transportul acestora

Guvernul va asigura cadrul normativ pentru mărirea sumelor forfetare alocate pentru transportul elevilor de la domiciliu la unitatea de învăţământ, creşterile urmând să acopere dinamica preţurilor practicate de operatorii de transport, se arată într-un comunicat al Executivului transmis vineri, potrivit agerpress.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, vineri, împreună cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, cu reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Principalele teme abordate au fost legate de soluţiile necesare pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor şi noul pachet de legi ale educaţiei, care implementează viziunea Proiectului România Educată”, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, reprezentanţii elevilor au expus problemele cu care aceştia se confruntă în ultimii ani, atât din cauza practicilor neunitare, cât şi pe fondul alocărilor insuficiente pentru transportul lor.

Ministrul Educaţiei a prezentat principalele abordări practicate la nivelul statelor din Uniunea Europeană, în acest context fiind evidenţiat şi cadrul normativ european.

„Cu această ocazie, au fost agreate soluţii pe termen scurt, care să ofere pachetul financiar necesar până la implementarea unui nou sistem integrat gestionat la nivel local. Astfel, Guvernul va asigura cadrul normativ pentru mărirea sumelor forfetare alocate elevilor pentru transportul acestora de la domiciliu la unitatea de învăţământ, creşterile respective acoperind dinamica preţurilor practicate de operatorii de transport”, mai precizează Executivul.

Premierul a decis constituirea, la nivelul Guvernului, a unui Comitet interinstituţional de lucru pentru a găsi soluţii funcţionale, pe termen mediu şi lung, pentru decontarea costurilor cu transportul şcolar.

„La iniţiativa premierului, la nivelul Guvernului se va constitui un Comitet interinstituţional de lucru, pentru a genera o soluţie pe termen mediu şi lung, care să ofere o perspectivă stabilă şi funcţională viitorului sistem de decontare a costurilor cu transportul şcolar. În acest sens, obiectivul principal este legat de garantarea dreptului fiecărui elev care solicită asigurarea transportului pentru a merge la şcoală. În baza solicitărilor centralizate prin instituţia de învăţământ, în strânsă corelare cu autorităţile locale, Guvernul va oferi toate fondurile necesare pentru a acoperi aceste costuri”, mai menţionează Guvernul.

În privinţa noilor legi ale educaţiei, reprezentanţii elevilor au menţionat că au transmis deja Ministerului Educaţiei propuneri de îmbunătăţire a funcţionării sistemului de învăţământ şi au deschiderea de a le susţine cu argumente. Premierul şi ministrul Educaţiei şi-au exprimat disponibilitatea de a dialoga cu toţi factorii interesaţi de bunul mers al implementării Proiectului România Educată, mai menţionează sursa citată.

Sursă: agerpress.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea