Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Haosul persistă în sistemul sanitar din judeţul Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

E un adevărat haos în ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor spitaliceşti de la Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna. „Stânga” nu ştie ce face „dreapta”, comunicarea nu există şi fiecare face cam ce crede că e bine.
Descentralizarea a fost bine gândită de Ministerul Sănătăţii care a aruncat „pisica moartă” în ograda autorităţilor locale sau judeţene. A făcut un plan şi trebuie să îl urmeze până la capăt. După ce i-a făcut pe cei din administraţia locală să preia spitalele, acum le-a pus pistolul la tâmplă şi îi obligă, cu perdea sau fără, să le transforme în cămine de bătrâni. De ce spunem îi obligă? Pentru că dacă nu le reprofilează, începând cu data de 1 aprilie a acestui an nu vor mai primi finanţare de la Casa de Asigurări de Sănătate, şi cu bugetele locale mici cu siguranţă nu vor putea susţine singuri un spital. Pe de altă parte primarii, cei din consiliile locale nu ştiu cum să o scoată la capăt, ce să facă şi ce vor cei de sus dar şi ce vor cetăţenii. Şi uite aşa s-a ajuns ca la noi în judeţ să fie o adevărată harababură, iar lumea, neştiind ce să facă, stă în aşteptare, iar timpul trece în defavoarea noastră…
Primarii din Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna şi-au menţinut părerea că desfiinţarea celor trei spitale este un rău făcut oamenilor care îşi tratatează bolile în aceste unităţi şi angajaţilor de aici. Fiecare dintre cele trei consilii a acceptat mâna de ajutor întinsă de Consiliul Judeţean Alba şi fost de acord cu soluţia de transformare a spitalelor în secţii ale Spitalului Judeţean Alba, dând hotărâri de consiliu în acest sens. Însă pentru punerea în practică a acestora trebuie să vrea şi „şeful”… Conform informaţiilor deţinute, la Ministerul Sănătăţii a ajuns o delegaţie judeţeană care a prezentat soluţia de transformare a spitalelor în secţii însă aceasta a fost respinsă. Din delegaţie a făcut parte şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Sorin Bumbu care ne-a precizat: „Ni s-a spus că se va merge pe programul de restructurare, reprofilare hotărât de către Ministerul Sănătăţii”.
Altfel spus reprofilarea celor trei spitale în cămine pentru persoane vârstnice trebuie să se facă. Probabil că ministerul nu a acceptat soluţia din teritoriu pentru că transformarea spitalelor în secţii ar fi însemnat alocarea unei sume mai mari de bani pentru finanţare şi astfel reducerea bugetară dorită de M.S. nu s-ar fi realizat. Ba mai mult prin acceptare s-ar fi putut fi creat un precedent şi cu siguranţă şi alte judeţe ar fi procedat ca Alba şi atunci de programul naţional gândit de M.S. s-ar fi ales praful. Primarii sunt în aşteptare, urmând să ia o decizie după ce vorbesc cu forurile judeţene. Timpul însă trece, iar Ministerul are termene limită pentru fiecare etapă din programul de „Dezvoltare a reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice”. Astfel până pe data de 30 martie!!! managerii unităţilor spitaliceşti aflate în proces de reprofilare trebuiau să prezinte direcţiei de sănătate publică judeţeană tabelul nominal cu opţiunile şi punctajele fiecărui angajat. În zilele de 4 şi 5 aprilie, DSP-urile trebuie să realizeze redistribuirea personalului în unităţile din acelaşi judeţ, în 14 şi 15 aprilie – redistribuirea în unităţile din judeţele limitrofe, procesul urmând să se încheie în 28 şi 29 aprilie când se va face redistribuirea la nivel naţional.
Chiar dacă încă nu se ştie ce se va întâmpla, aşa cum ne-a precizat dr. Horia Timiş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, au fost depuse, la sediul instituţiei, de către angajaţi ai celor trei spitale cereri pentru redistribuire. „Nu am primit tabele nominale de la unităţile în cauză, însă angajaţii au venit şi au lăsat personal o cerere cu opţiunea de redistribuire”, ne-a declarat dr. Horia Timiş. Dacă nu se supun cele trei spitale riscă să rămână fără finanţare şi asta pentru că ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a transmis, în cadrul unei videoconferinţe, un mesaj autorităţilor locale să stopeze internările în cele 67 de unităţi propuse pentru accesarea programului de dezvoltare a reţelei de persoane vârstnice, deoarece de la 1 aprilie aceste spitale nu vor mai putea beneficia de contracte cu casele de asigurări de sănătate şi nu vor avea fondurile necesare pentru asigurarea unui act medical de calitate. Preşedintele – director general al Casei de Asigurări de Sănătate Alba ne-a declarat că se aşteaptă ca în aceste zile să sosească lista cu unităţile care vor primi sau nu finanţare. Greu e drumul reprofilării şi e şi mai greu când totul se face cu forţa, fără a se sta la discuţii şi fără a se căuta soluţii care să mulţumească toate părţile implicate şi mai ales pe cei care beneficiază de sistemul sanitar, bolnavii… (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea