Rămâi conectat

Editorial

Hai să ne… bulgărim!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ironiile româneşti la adresa vecinilor bulgari nu-şi mai au rostul. Degeaba zicem căci au ceafa groasă, degeaba îi luăm peste picior cu castraveţii lor, că ne-au luat-o înainte din multe puncte de vedere. Pentru că e sezonul estival, oricine poate constata că românii preferă Varna şi Nisipurile de Aur, sau Balcicul, decât Mamaia. Litoralul românesc, cu toate „eforturile” doamnei Udrea, e şi mai scump şi mai prost decât cel bulgăresc. Degeaba, deci, facem noi bancuri despre bulgari, că guvernul de la Sofia a fost mai inteligent decât cel de la Bucureşti, în ceea ce priveşte încurajarea mediului de afaceri. Vecinii noştri din sudul Dunării nu au procedat la spolierea populaţiei, cum au procedat exploatatorii noştri de la Bucureşti, şi mai ales nu au omorât „găina cu ouă de aur”, care este întreprinzătorul. Astfel, în timp ce noi avem cea mai mare rată a inflaţiei anuale din Uniunea Europeană, vecinii noştri au creat un paradis fiscal pentru firme. Prin urmare, foarte multe firme din Grecia şi din România s-au mutat cu arme şi bagaje în Bulgaria, unde şi-au înregistrat societăţile şi unde îşi depun declaraţiile fiscale. Fireşte că, în aceste condiţii, şi plata impozitelor se face tot în Bulgaria! E normal acest lucru, din moment ce în România un întreprinzător trebuie să dea statului 44,6% din profitul pe care-l realizează cu trudă, în timp ce în Bulgaria nu dă decât 31,4% din profitul realizat. Aşa se face că, din anul 2006 şi până în prezent, numărul firmelor româneşti care şi-au stabilit sediile centrale ale firmelor în Bulgaria a crescut de… opt ori!
Dar haideţi să trecem în revistă care sunt binefacerile după care aleargă investitorii când se îndreaptă spre Bulgaria. Mai întâi, după cum remarcă agenţia bulgară Novinite, în urma unui sondaj de opinie, creşterea numărului de companii greceşti şi româneşti înregistrate în Bulgaria se datorează taxelor mai mici, simplificării condiţiilor pentru înfiinţarea firmelor, costurilor mai mici cu forţa de muncă, costurilor mai mici cu proprietăţile imobiliare, cu chiriile şi cu serviciile de transport, precum şi… stabilităţii macroeconomice! Bulgaria are în prezent cel mai mic nivel de impozitare din Uniunea Europeană, inclusiv o cotă unică de 10% pentru profiturile companiilor şi pentru veniturile populaţiei. Investitorii sunt atraşi şi de faptul că bulgarii nu au nici impozit minim, nici impozit forfetar şi returnează TVA în fix… 45 de zile! Capitalul social minim al unei firme în Bulgaria este de 2 leva (un euro şi ceva) iar în România este de 200 de lei (cam 50 de euro). La noi plata impozitului pe profit se achită trimestrial, iar la bulgari se achită doar anual! Desigur, firmele înregistrate în Bulgaria nu trebuie să depună declaraţii fiscale trimestrial, ci doar o declaraţie de impozit pe profit. Mai mult decât atât, românii preferă şi să-şi înmatriculeze maşinile în Bulgaria, pentru că acolo sumele plătite la înmatriculare sunt de 3-4 ori mai mici decât în România, RCA bulgărească este la jumătate de preţ faţă de România şi, pe deasupra, toate poliţele de asigurare ale bulgarilor includ şi Carte Verde valabilă în toate statele intracomunitare. Ce vreţi mai mult?
În acest context revin la ideea aceea din editorialul meu intitulat „Adio, patriotism!”, cu privire la recuperarea Basarabiei şi Bucovinei. Dacă noi am fi reuşit să facem un paradis din ţara noastră (care are toate condiţiile pentru aşa ceva), atunci veneau fraţii basarabeni şi bucovineni singuri la noi, nu trebuia să ne mai batem cu nimeni pentru ei. Chiar şi rusofilii comunşti de-abia ar fi aşteptat să vină să facă afaceri în România, exact aşa cum fugim noi să facem acum afaceri în Bulgaria. Deci, care este soluţia prosperităţii, dragă domnilor politicieni români „patrioţi”? Să ne mutăm afacerile la Ruse, la Varna sau la Sofia? Păi atunci hai, să ne bulgărim cu toţii, din moment ce aici ne jupuiţi, să vedem de unde vă vor mai veni banii la buget şi cum veţi mai duce voi „trai nineacă, pe banii babachii”?
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea