Guvernul va consulta specialiști în nutriție pentru a îmbunătăți calitatea hranei deținuților

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Guvernul a adoptat în ședința de joi, la inițiativa Ministerului Justiției, un proiect de lege prin care modifică și completează Ordonanța Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională și al persoanelor private de libertate.

Proiectul de lege urmărește aducerea în actualitate a normelor legale privind drepturile de hrană ale persoanelor private de libertate, în acord cu evoluția legislației execuțional-penale din 1994 (anul emiterii actului normativ ce se dorește a fi modificat) până în prezent.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

Modificările vizează modul în care este asigurată hrana pentru deținuți, iar unul dintre criteriile avute în vedere a fost cantitatea și calitatea hranei, așa cum se arată în jurisprudența CEDO și standardele stabilite de către Regulile Penitenciare Europene. Reglementările actuale vizează doar valoarea calorică a hranei.

Normele minime obligatorii de hrană urmează să fie stabilite după consultarea unor specialiști în nutriție, prin ordin al ministrului justiției. Astfel, pentru fundamentarea baremurilor calorice au fost avute în vedere Ghidul pentru alimentație sănătoasă, elaborat de Societatea de Nutriție din România, recomandările Institutului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice N. Paulescu, Institutului de Boli Infecțioase Prof. dr. Matei Balș, Institutului de Pneumologie Marius Nasta și literatura de specialitate.

O altă prevedere a proiectului adoptat în ședința de guvern presupune egalizarea baremurilor calorice ale normelor de hrană a persoanelor reținute sau arestate preventiv cu cel al persoanelor condamnate, considerându-se că nu există justificare pentru diferența de tratament între cele două categorii de persoane private de libertate.

Biroul de presă al Guvernului

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419