Actualitate
Guvernul francez a decis să prelungească starea de urgență sanitară cu încă DOUĂ LUNI, până pe 24 iulie
Guvernul francez a decis să prelungească starea de urgență sanitară cu încă DOUĂ LUNI, până pe 24 iulie
Administrația din Hexagon a decis astăzi să prelungează starea de urgență sanitară cu încă două luni, până în data de 24 iulie. Guvernul francez a luat această decizie pentru a lupta împotriva epidemiei de COVID-19, a anunţat ministrul Sănătăţii, Olivier Véran, potrivit Le Figaro.
Proiectul de lege examinat sâmbătă în consiliul de miniştri şi care ar urma să fie înaintat începând de luni parlamentului precizează că ridicarea stării de urgență pe 23 mai, „ar fi prematură”.
Textul precizează în special condiţiile de carantină pentru persoanele care vin în Franţa şi care sunt infectate cu virusul.
Proiectul de lege prevede și introducerea unui „sistem de informare” privind persoanele bolnave şi anturajul lor pentru o perioadă maximă de un an.
Propunerea urmăreşte „consolidarea cadrului juridic” şi „extinderea sa” pentru „a integra provocările relaxării măsurilor de izolare”, care ar urma să fie aplicată de la 11 mai, a explicat Olivier Véran la finalul consiliului de miniştri.
Va trebui să trăim pentru un timp cu virusul, a subliniat el.
„Miza următoarelor luni va fi să învăţăm să trăim cu virusul”, a declarat şi ministrul de Interne, Christophe Castaner.
Noul coronavirus a făcut 24.594 de morţi în Franţa, conform ultimului bilanţ.
Surse: stiripesurse, romania.europalibera.org
Actualitate
Vouchere de energie 2023: Când va fi virată a doua tranșă de 700 de lei și cum vor putea fi folosiți banii
Vouchere de energie 2023: Când va fi virată a doua tranșă de 700 de lei și cum vor putea fi folosiți banii
În perioada 20 februarie – 25 mai, trei milioane de tranzacții cu cardul de energie au avut loc, cu un total de 678 de milioane de lei plătiți. Din totalul acestora, 145.000 de plăți, cu o valoare de 30 de milioane de lei, s-au realizat prin intermediul unei platforme online. Privind achiziționarea lemnelor de foc, peste 92.000 de beneficiari au folosit cardurile de energie, cu o valoare a plăților de 62,4 milioane de lei.
„Compensarea facturilor la energie este unul dintre programele cu cel mai mare număr de beneficiari pe care le-am derulat în sprijinul persoanelor vulnerabile, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD) și constituie un sprijin real pentru plata facturilor la energie pentru 4 milioane de români. Împreună cu Poșta Română, urmărim zi de zi modul în care se derulează acest program pentru a interveni atunci când identificăm dificultăți în implementare.
Chiar în cursul acestei luni, reglementările au fost completate și simplificate pentru a face acest sprijin mai eficient. Astfel, într-o singură lună – mai – s-au făcut de peste 5 ori mai multe plăți pentru lemne decât în primele două luni de program. Mai multe, ne-am asigurat că permitem plata datoriilor mai vechi de 2023 și că prima tranșă de 700 lei virată pe carduri poate fi folosită până la sfârșitul anului. Reamintesc faptul că din septembrie vom furniza alți 700 de lei pe cele 2,1 milioane de carduri”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Sprijinul se poate folosi până la data de 27 decembrie 2023, pentru plata următoarelor servicii/produse: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguș, cărbune, păcură, peleți, brichete, combustibili lichizi sau solizi și orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuințelor.
Actualitate
STUDIU: Anul în care căsătoriile ar putea dispărea, potrivit mai multor experți
STUDIU: Anul în care căsătoriile ar putea dispărea, potrivit mai multor experți
Căsătoriile nu vor mai fi la modă, potrivit unor cercetători britanici citați de Parintisipitici.
Potrivit celor mai recente date furnizate de Biroul pentru Statistică Națională din Regatul Unit, în anul 2020 s-au înregistrat doar 85.770 de căsătorii, în scădere semnificativă față de anul anterior, când au fost înregistrate 219.850 de căsătorii, reprezentând o diminuare de 61,0%. Această cifră reprezintă cel mai redus nivel înregistrat din anul 1838.
Potrivit rezultatelor recensământului britanic, se confirmă o tendință alarmantă, indicând că adulții din 2021 au o probabilitate cu 44% mai mare să rămână necăsătoriți în comparație cu aceleași generații din 1991. Datele arată că în 2021, doar 46,9% dintre locuitorii din Anglia, Scoția și Țara Galilor erau căsătoriți, în scădere față de 49,4% în 2011. În 1991, aproximativ 37% dintre femeile cu vârste între 20 și 39 de ani erau clasificate drept „niciodată căsătorite”, dar acest procent a crescut la aproximativ 65,7% în 2021.
Experții britanici atrag atenția asupra diferențelor semnificative în ceea ce privește căsătoria în funcție de religie și etnie. Creștinii, evreii, musulmanii, hindușii și sikhii, care reprezintă cele cinci mari religii din țară, au cu 24% mai multe șanse să fie căsătoriți, în timp ce recensământul evidențiază și o creștere a numărului de britanici fără religie, cu un sfert mai mult decât în ultimul recensământ din 2011.
Actualitate
GREVA profesorilor din România continuă și astăzi: Elevii nu se întorc la clase
GREVA profesorilor din România continuă și astăzi: Elevii nu se întorc la clase
Greva profesorilor continuă! Este anunțul de ultimă oră al liderilor de sindicate din învățământ. Aceștia spun că, în continuare, nu au fost convinși de oferta Guvernului.
În tot acest timp, părinții și elevii încearcă cu disperare să ia măsuri pentru susținerea examenelor naționale și de Bacalaureat.
După ultima rundă de negocieri și majorările primite cu forța, cadrele didactice și-au luat angajamentul să anunțe, până marți, dacă renunță la grevă. S-au grăbit însă și au făcut marele anunț încă de duminică: nu acceptă să revină la catedră. Aceștia cer ca Guvernul să adopte un act normativ prin care să fie siguri că salariul profesorului debutant va fi la valoarea celui mediu brut pe economie. Dacă Guvernul nu va face acest lucru până la finalul săptămânii, atunci vom asista la prelungirea anului școlar și la amânarea examenelor naționale.
Citește și: Creșteri salariale de 1.000 de lei brut pentru profesori și 400 de lei pentru personalul nedidactic, de la 1 iunie. O nouă ofertă a Guvernului
Situația este tot mai gravă, iar părinții își pierd răbdarea. Mulți dintre cei care au susținut cadrele didactice întorc armele împotriva profesorilor. Sunt indignați că elevii au de suferit.
Copiii pierd materia, iar părinții își pierd concediile. Unii deja și-au plătit vacanțe în care nu mai pot pleca atât timp cât nu se știe ce se întâmplă cu anul școlar.
”Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase”
Între timp, premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, un mesaj de ultimă oră pentru profesorii greviști.
„Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate în noua grilă de salarizare. Am deblocat posturile în educație, pentru a nu afecta calitatea actului de învățământ din cauza numărului insuficient de profesori”, le-a transmis premierul, luni, dascălilor.
Cadrele didactice însă nu cedează
”Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase, schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3 milioane de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră”, se arată într-un comunicat trimis de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ „Spiru Haret”.
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România
-
Actualitateacum 23 de ore
VIOLENȚĂ într-o comună din Alba: Un bărbat beat și-a luat iubita la bătaie. Cum a fost pedepsit
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Modernizarea unor drumuri din satele Valea Poienii și Vâlcea, din comuna Bucium. Undă verde din partea APM Alba
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Locul din ALBA unde femeile sunt interzise: Este „Athosul” din țara noastră
-
Actualitateacum 15 ore
LISTA FINALĂ| Mai multe școli din Alba vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare: Despre ce sume este vorba
-
Actualitateacum 17 ore
Câte accidente MORTALE s-au întâmplat în Alba, în 2022. Județul din România care are cele mai periculoase drumuri din Europa