Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Guvernul Cîțu a evitat să-și asume decizia de listare a sitului Roșia Montană la UNESCO. Motivul invocat de aceștia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Guvernul Cîțu a evitat să-și asume decizia de listare a site-ului Roșia Montană la UNESCO, deși premierul a fost informat prin mai multe memorandumuri și note de către ministerul finanțelor asupra posibilelor consecințe ale listării, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, o primă consecință asupra cărora a atras atenția ministerul ar putea fi pierderea procesului de arbitraj de la Washington, unde statul român a fost dat în judecată de compania canadiană Gabriel Resources și solicită despăgubiri în valoare de câteva miliarde de euro.

Aceste informații ar fi fost transmise prin memorandum Guvernului și prezentate atât de fostul ministru de finanțe cât și de secretarul general al ministerului în mai multe ședințe de guvern din cursul acestui an.

Pe de altă parte, listarea la UNESCO presupune o serie de cheltuieli din partea statului român pentru conservarea minelor și a patrimoniului din Roșia Montană. Potrivit surselor G4Media.ro, ministerul de finanțe a informat guvernul că sumele s-ar putea ridica la câteva sute de milioane de lei pe an.

Dosarul Roșia Montană, pregătit de fostul ministru al culturii, Corina Șuteu, a fost depus la UNESCO în 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului condus de Dacian Cioloș, dar cererea a fost retrasă de Guvernul Dăncilă.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a cerut în 2020 reînscrierea dosarului Roșia Montană la UNESCO. Însă nici Guvernul Orban, nici Guvernul Cîțu nu și-a asumat printr-o decizie formală, adoptată într-o ședință cu miniștrii cabinetului, opțiunea de a continua demersurile de listare, având în vedere posibilele consecințe, asupra cărora avertizase Ministerul Finanțelor condus de Alexandru Nazare, schimbat între timp din funcție.

Mai mult, în procesul-verbal de predare – primire al ministerului, Florin Cîțu – care a preluat funcția de interimar la finanțe – ar fi omis să treacă memorandumurile primite pe tema procesului de arbitraj cu Gabriel Resources. Fostul ministru de finanțe, Alexandru Nazare, a făcut chiar o adresă scrisă prin care solicita rectificarea procesului-verbal, pentru a fi consemnate documentele care atrag atenția asupra consecințelor listării Roșiei Montană la UNESCO.

Ce a făcut Guvernul Orban? Guvernul Orban a cerut în 16 ianuarie 2020 ministerelor puncte de vedere pe tema reluării procedurii de listare. Potrivit surselor G4Media.ro, ar fi avut loc o ședință a Comisiei interministeriale care se ocupă de procesul de arbitraj cu Gabriel Resources.

În urma dezbaterilor, s-ar fi acceptat la nivel tehnic, ca argumentele prezentate conduc la concluzia că Ministerul Culturii nu va face demersurile pentru reluarea procedurii de listare, până la sfârșitul procesului, pentru a nu vulnerabiliza apărarea din dosarul arbitral.

Totuși, ministerul culturii a decis să trimită dosarul și în 2020 și în 2021.

Întrebat, luni, de ce nu există o decizie guvernamentală prin care să fie formalizată decizia înscrierii la UNESCO, vicepremierul Dan Barna a răspuns: „Pentru că anteriorul Guvern, Guvernul Ludovic Orban a depus cererea de listare a Roşia Montană la UNESCO. Aceasta e poziţia Guvernului. Nu a existat, dincolo de discuţiile şi speculaţiile din presă, nu a existat nici în coaliţie vreo voce care să îşi asume sau care să solicite retragerea acestui dosar. În momentul de faţă, Ministerul Culturii a transmis un mandat explicit pentru susţinerea proiectului, chiar săptămâna trecută. Deci lucrurile sunt în logica de procedură firească şi sper ca astăzi, până la finalul zilei, această poveste care pare un never ending story, ca să zic aşa, să se încheie cu bine şi Roşia Montană să devină un obiectiv protejat UNESCO”, a explicat Dan Barna, întrebat luni de ce nu a fost discutat în Guvern punctul de vedere al României cu privire la Roşia Montană.

Comitetului Patrimoniului Cultural este așteptat să ia, marți, o decizie privind înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO, după ce nici luni dosarul nu a fost dezbătut. Inițial, decizia era așteptată de duminică.

Context

USR PLUS a amenințat, în urmă cu câteva săptămâni, că își retrage miniștri din ședința de guvern dacă premierul Florin Cîțu va propune oficial retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul coaliției.

Potrivit surselor G4Media.ro, înscrierea întregii zone din Roșia Montana, care include tot perimetrul zăcământului aurifer, nu doar minele romane, în UNESCO a încins spiritele în coaliție.

Premierul Florin Cîțu, dar și liderul PNL, Ludovic Orban, ar fi pledat în coaliție pentru retragerea dosarului Roșia Montană pe motiv că statul român riscă să piardă procesul de arbitraj cu Gabriel Resources, dar ar fi invocat și o serie de probleme de legalitate la întocmirea dosarului.

Discuția despre o eventuală retragere a dosarului ar fi fost tranșată acum tot de Dacian Cioloș, care i-ar fi transmis premierului Cîțu că, dacă va introduce tema în ședință de guvern, miniștrii USR PLUS se vor ridica de masă și se vor retrage, pentru a obliga PNL și UDMR să-și asume această decizie.

Discuțiile au avut loc la sfârșitul lunii iunie, când au existat și luări de poziție publice pe tema dosarului Roșia Montană.

Sursa: g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea